Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Horalka pod Ponickou Bukovinou

V našom najvyššom sopečnom pohorí, na Poľane, nájde tulák viacero stavieb, kde môže vcelku bezproblémovo prenocovať. Viaceré z nich sú už na Hiking.sk opísané a ďalšie ešte len čakajú na čas, kedy sa prostredníctvom tohto portálu dostanú do povedomia širokej verejnosti. Svojim krátkym príspevkom by som rád doplnil ich súpis a tak si dovoľujem jeden z nich vám predstaviť.

Poloha
Poľana, centrálna časť pohoria, pod vrchom Ponická Bukovina
Nadmorská výška
1180 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.67763 ° SŠ
dĺžka: 19.41218 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 – 5 osôb
Prevádzka
Celoročne, bez hospodára
Voda
Približne 100 m východným smerom, k prameňu vedie významová odbočka modrej značky
Spojenie
Z Ponickej Huty modrá – 3.15 hod., zo sedla Jasenová po modrej – 1.15 hod., z obce Strelníky po zelenej a modrej – 2.45 hod.
Dalšie info
Pekné okolie a hlboké lesy

Poloha a prístup

Objekt prístrešku sa nachádza v centrálnej časti pohoria Poľana, severne pod vrchom Ponická Bukovina. V jeho tesnej blízkosti stojí poľovnícka chata Horalka, ktorá dala zároveň názov rovnomennému turistickému smerovníku. Prístrešok je prístupný po modrej značke vedúcej sem z Ponickej Huty alebo zo sedla Jasenová. Zo spomenutého sedla to sem trvá približne hodinu aj pätnásť minút. Z Ponickej Huty treba rátať s troma hodinami aj pätnástimi minútami. Ďalšia možnosť, ako sa dostať k objektu, je z podhorskej dedinky Strelníky. Treba sa najprv vybrať po zelenej cez Mincu a Ľubietovskú (Strelnícku) Bukovinu k rázcestiu Ľubietovská Bukovina. Odtiaľ po modrej až k prístrešku. Časovo sa to dá zvládnuť do dvoch hodín a štyridsiatich minút.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Túto jednoduchú stavbu o rozmeroch približne 3 x 4 m tvoria drevené nosné stĺpy, na ktorých spočíva strecha. Tá siaha na južnej strane po menší oporný múrik a tak čiastočne chráni interiér. Ostatné bočné steny chýbajú, preto prístrešok len čiastočne poskytuje ochranu proti vetru a bočnému dažďu. V nečase treba pripevniť z náveternej strany celtu alebo PVC fóliou. Podlaha je vymurovaná z lomového kameňa. Uprostred objektu sa nachádza upravené ohnisko. Nájdeme tu aj dve prenosné drevené lavice, ktoré sa žiaľ nedajú použiť ako prične. Na podlahe sa vcelku pohodlne vyspí až päť osôb. Vlastná karimatka a spací vak sú nutnosťou. Vedľa, na malej lúčke, sa nachádzajú dva stoly s lavicami. V susednej poľovníckej chate Horalka niet miesta, ktoré by aspoň čiastočne ochránilo pútnika pred nepohodou počasia.

Voda a okolie

Vodný zdroj - upravený prameň, sa nachádza približne sto metrov východne od prístrešku. Vedie sem významová odbočka z modrej značky (smer rázc. Ľubietovská Bukovina). Blízke okolie je husto zalesnené. Veľmi malebné zákutia s množstvom úchvatných výhľadov nájdete hlavne v oblasti Ľubietovskej (Strelníckej) Bukoviny a na lúkach nad Veľkou dolinou. Vidieť odtiaľ nielen okolie, ale hlavne Nízke Tatry a dominantný Ľubietovský Vepor.

Odkazy

CHKO Poľana Ponická Huta
Poľana - na lyžiach cez Bukovinu, výborný článok T. Trstenského z okolia prístrešku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie