Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Fotky mesiaca apríl

Na základe pozitívnej odozvy na slovné vyhodnotenie súťaže s PHOTOBOX.sk sme sa rozhodli podobné hodnotenia uverejňovať pravidelne. Vždy raz mesačne dostane redakcia fotoservera priestor pre výber a komentár niekoľkých zaujímavých záberov z galérie HIKING.SK. Veríme, že to bude prínosom tak pre prispievateľov do galérie, ako aj pre ostatných čitateľov. Tu je výber za apríl.

Po tom, čo som minule vyberal fotografie, ktorým z môjho skromného hľadiska chýbal k dokonalosti len krôčik, tentokrát vyberiem fotografie, ktoré sú podľa môjho názoru výborné a napíšem aj pár slov, „prečo“. Takéto komentáre by mohli pomôcť nielen divákom, ale aj samotnému autorovi, ktorý to síce videl, odfotil, ale častokrát nevie, v čom je sila danej fotografie.

01

Ako prvá mi udrela do očí čiernobiela fotografia troch turistov hľadiacich do zahmlenej kotliny pod sebou. Fotografia krásne zachytáva priestor a veľkoleposť prírody. Má v popredí pomerne malé postavy, ktoré kontrastujú s okolitými kopcami. Umiestnenie postáv, ako aj ich pózy sú zachytene pomerne šťastne. Veľmi ma potešila zachytená štruktúra popredia, či už kamene alebo samotné postavy. Netvoria len siluetu, ale v samotnom obraze vidieť aj jemné plochy svetiel. Autor(ka) zvolil silný štvorcový formát s presným pomerom 1:1. Neviem či ide o scan stredného formátu alebo výrez digitálneho obrazu, každopádne je to orezané pekne. Zaujal ma vršok obrazu, kde sa hmla akoby vlieva z ešte väčšieho priestoru nad ňou. Mnou upravená fotografia má mierne vytiahnutý kontrast a zároveň vymaskovaný spodok kôli zachovaniu detailov v obraze. Samozrejme, táto úprava nebola nutná, bolo to len také moje skúšanie.

02

Prekrásna panoráma so silným oporným bodom v ľavej strane (popredie) a zaujímavým pozadím. Svetlo, pre aké sa oplatí vstať alebo na aké sa oplatí počkať. Teplé mäkké svetlo tvoriace dlhé tiene fotografii dodalo dojem priestoru a tak oželieme aj absenciu „Anselovských“ oblakov.

03

Opäť raz skvelý príklad toho, že krajinárska fotografia môže byť aj o tvaroch, svetlách a tieňoch. Dynamické línie horizontov krásne umiestnené v obrazových tretinách doslova lahodia oku.Znovu, celoplošné pritvrdenie obrazu zvýšilo dramatickosť situácie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

04

Pre mňa osobne vynikajúca, čistá fotografia. Jasný kontrast majestátu hôr a na druhej strane veľkolepý výtvor ľudstva. Osobne mam asi kontrastný deň. Pritvrdil som a keďže modrú z hôr už neodstránim, tak som farbičky trošku viac priznal.

05

Makro síce nie je moja srdcovka, ale táto fotografia ma veľmi rýchlo oslovila. Nie je ničím výnimočná, ale má to, čo by príjemné makro malo mať: jasné hranice ostrosti a neostrosti. Niektoré kostrnky som prečistil retušovacím štetcom, ale čo by som vytkol, je kompozícia. Trojka je vo vizuálnej komunikácii magické číslo. Hľadajte ju aj cez hľadáčik fotoaparátu. Keby mali „šafránkovia“ nad sebou v pozadí tretieho kamaráta, bol by to krok správnym smerom. Pri tejto príležitosti by som rád spomenul aj čiernobielu fotografiu s názvom „chlpáčik“, zobrazujúcu šafrán v protisvetle. Tiež elegantná, netradičná a dynamická fotografia.

06

Fotografia ako vyšitá do publikácie podporujúcej turizmus na Slovensku. Dynamický horizont, oblaky, hory, ovce v popredí...jednoducho ilustračka ako brno. Ja by som však skúsil dostať do veľmi blízkeho popredia hlavu ovce s tým, že by som priznal ostré aj pozadie. Tak by mohla vzniknúť snímka ešte silnejšia ako je táto.

07

Autor presne vedel čo chce: Dominantnú lodičku v popredí a romantické pozadie. Tu by som však prízvukoval: Bližšie, bližšie, bližšie...nižšie, nižšie, nižšie. Fullframe zrkadlovka a ultraširokouhlý objektív to dovoľujú.

08

Dve fotografie, podľa všetkého (použitá technika, čas, software) jeden autor. Ktorá je ale lepšia? Osobne pokladám obe za veľmi vydarené. Z oboch je znateľný autorove upriamenie sa na úžasnú oblohu, dotvárajúc kulisu osamelému stromu v čistej, pomerne minimalistickej kompozícii. Na čo by som však rád poukázal, je práca horizontu. Páči sa mi, že fotograf na mieste pobudol, skúšal, hľadal...a myslím že aj našiel.
Rovný horizont. Napriek dynamickej oblohe pôsobí na diváka upokojujúco. Z fotografie sála kľud a ticho. Na opačnú stranu šikmý horizont v divákovi vyvoláva nepokoj, otázky, dokonca stres. V týchto demonštratívnych príkladoch je to pomerne jasne znateľné. Osobne by som sa pri týchto kompozične jednoduchých fotografiách pohral s farbičkami. Ako vidieť na ukážkach, dajú sa potiahnuť až do mierne gýčovitých dimenzií, čo u diváka vyvoláva pocit exotických diaľav a cudzích krajín. Pritom ide o naše krásne Slovensko.

09

Krásne línie, vodiaca linka stĺporadia vedúca pohľad diváka k dominantnému stromu. Trošku som zápasil s pomerom strán. Pôvodný 4:3 som zmenil na 3:2, no motívom sa mi jasne natíska štvorec. Tak či onak, nie je to žiadna vážna chyba fotografie. Mierny posun farieb a kontrast inak čistú fotografiu len zatraktívni. Keďže fotografia má výrazne prázdnu oblohu, dovolil som si ju „skrášliť“ jemnou vinetáciou. Fotografi proti nej bojujú, ja ju naopak rád pridávam. Ako ju pridať jednoducho a rýchlo v programe Adobe Photoshop, sa dozviete aj na stránkach photobox.sk.

Ako aj v predchádzajúcom článku, musím spomenúť, že v galérii hiking.sk sa za uplynulý mesiac nazbieralo podstatne viac fotografií, ktoré by stáli za to spomenúť. Nie je však v našich silách a ani našim zámerom okomentovať každú. Dôležité je skôr aby sa divák fotograf pozastavil, zamyslel a hľadal.

Pekný deň a dobré svetlo,

Dušan
photobox.sk

Pozn.redakcie hiking.sk:
Všetky fotografie za daný mesiac sú do Photoboxu zasielané bez uvedenia počtu bodov, ako aj bez informácie o autorovi. Pri hodnotení sa popise bola pre autora tohto článku dôležitá iba samotná fotografia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie