Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Salaš Obrubovanec

Salaše, senníky, drevorubačské búdy, terasy poľovníckych chát. Turisticky nedocenená oblasť Veporských vrchov je posiata veľkým množstvom týchto prístreškov, ktoré možno využiť ako úkryt pred nepriazňou počasia, či na prenocovanie. Časť z nich je možné objaviť priamo po značenej trase Rudnej magistrály. Obyčajne ma každý z nich poteší, ale v prípade salaša pod Obrubovancom mám viac dôvodov na smútok.

Poloha
Hrebeň Veporských vrchov medzi sedlom Tlstý javor a Zákľukami
Nadmorská výška
952 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.68516 ° SŠ
dĺžka: 19.60725 ° VD
» Mapa
Nocľah
pohodlne 7 osôb s podložkami a spacákmi
Prevádzka
celoročná, pokiaľ sa nepasie (07/2009 bol salaš opustený)
Voda
10 m pod salašom pri smreku, prameň pod Zákľukami, smerom na Tlstý javor, smerom do Vydrova
Spojenie
sedlo Tlstý javor (bus)

Už od Poľany sa teším oddych pri tomto salaši – pred štyrmi rokmi sme tu nakúpili čestvučké bochníky krásneho syra – “vŕzgajúceho” aj zaúdeného, a koštovku výdatne zaliali žinčicou. Nespasené lúky už od Zákľuk boli jasnou známkou, že niečo nie je v poriadku. Salaš pod veľkou, vyrastenou lúkou sme našli opustený. Nech už je dôvodom hygienický predpis, družstevná konkurencia, alebo čokoľvek iné, dúfam, že sa sem ovečky navrátia. Dovtedy nech salaš poslúži tulákom.

Poloha salaša a prístup

Salaš je umiestnený uprostred atraktívnej, zalúčnenej hrebeňovej časti Veporských vrchov od sedla Tlstý Javor po vrchol Zákľuk. Červená značka Rudnej magistrály vedie úbočím vrchu Obrubovanec (1020 m n. m), okrajom lúky popod zalesnený vrchol. V jej spodnej časti stojí opustená stavba s už nezreteľným košiarom. Prístup:

• po červenej zo sedla Tlstý Javor za 40 minút
• po červenej od vodnej nádrže Hrončok cez Zákľuky za 3 hodiny
• neznačenou trasou z obce Sihla okolo meandrov Kamenistého potoka k horárni Klementka, potom zvážnicou hore za hodinu a pol
• po žltej značke Vydrovskou (stanica Čiernohronskej železničky, lesnícky skanzen) a Obrubovanskou dolinou z Čierneho Balogu za 2 hodiny

Opis objektu

Zrubová drevená stavba o výmere približne 8 krát 5 metrov je v obstojnom stave, no po sezónach intenzívneho využívanie už zjavne nevyhovuje súčasným prísnejším požiadavkám a zrejme preto už nemôže slúžiť pôvodnému účelu. Dvojitými vrátami na západku sa dá vojsť dovnútra, priestor je rozdelený na dve miestnosti. Na kraji hlavnej miestnosti je na hlinenej podlahe ohnisko, preto je to tu značne vyúdené. Dobre izolované steny sú bez okien, svetlo sem preniká cez dvere a niekoľkými špárami v šindľovej streche. Je v nej pár dier (nad ohniskom), ale aj v prudkom lejaku sa tu iste dá nájsť suchý úkryt.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V miestnosti je postranná lavica na sedenie a dve prične, z ktorých jedna sa dá využiť ako posteľ. Ďalšie miesta na spanie poskytuje vyvýšený doštený priestor štítu strechy nad dverami a podobný, len o čosi širší náprotivný priestor, ktorý je zároveň strechou menšej zadnej miestnosti. Tá zjavne slúžila ako komora s policami na uskladnenie mlieka a výrobkov. Celkovo salaš poskytuje miesta na pohodlný spánok pre cca 7 osôb s vlastnými podložkami a spacákmi.

Ďalšie informácie

V okolí budovy nie je vyhradené miesto na otvorený oheň, len jedna lavička. Prameň sa možno dá nájsť v zarastenej úžľabine pod salašom, v mape je ale zaznačený len iný, asi polhodinu smerom do sedla Tlstý Javor. Ani pri jednom z nich sme však neboli. Overený mám prameň nad lesníckou chatkou na žltej značke z Vydrova (50 m pod značeným chodníkom vľavo, 20-30 minút z Obrubovanca).

Hrebeň v okolí Zákľuk poskytuje krásne kruhové výhľady na Poľanu, Nízke Tatry a Rudohorie. V bezprostrednom okolí je možné navštíviť otvorený lesnícky skanzen vo Vydrove, bezzásahový Dobročský prales (so sprievodcom za poplatok), meandre Kamenistého potoka, unikátny chov huculských koní na Sihle. Prostredie je vhodné aj pre nenáročné rodinné výlety, cykloturistiku a bežecké lyžovanie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie