Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Dva pohľady na termoprádlo X-Bionic

Termoprádla je na trhu skutočne široká ponuka. Aj v našich testoch sme za tých niekoľko rokov predstavili rôzne druhy. Tentokrát sa pozrieme bližšie na produkty švajčiarskej značky X-Bionic. Cenovo sú položené vyššie a preto nás zaujímalo, či je funkcionalita hodná investície. Testovali sme radu Bionic Energizer – dámsky aj pánsky set, ktorého súčasťou bolo tričko s krátkym rukávom, tričko s dlhým rukávom a boxerky.

Výrobca
X-Bionic
Model
Bionic Energizer, Mid Impact
Typ
termoprádlo pre použitie na jar a na jeseň
Materiály
nylon, elastan, polypropylén
Farebné kombinácie
čierna/oranžová, šedá, čierna, modrá/šedá, biela/modrá, svetlošedá, biela
Páči sa mi
odvod potu, štruktúra, funkčnosť, nesmrdí, dobre reguluje telesnú teplotu,
Nepáči sa mi
pomalšie schne, cena, komixový dizajn
Infocena
tričko krátky rukáv 67 €
tričko dlhý rukáv 73 €
boxerky 25 €
Hodnotenie
- cena: 6 z 10
- hmotnosť: 9 z 10
- dizajn: 8 z 10
- manipulácia: 10 z 10
- rozmery: 9 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 8 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 10 z 10
- multifunkčnosť: 9 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 87 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
zoznam predajní » 
na 
stránkach 
výrobcu

DÁMSKY SET

Dizajn a technológia vypracovania

Testovala som verziu funkčného prádla Bionic Energizer vo verzii "Mid Impact" a to v počte 3 ks - dámske tričko s krátkym rukávom, dámske tričko s dlhým rukávom a dámske boxerky. Verzia Mid Impact je vypracovaním vhodná predovšetkým na aktivity na jar a na jeseň, ja som ju však využívala aj počas letných dní. Všetko oblečenie bolo vo farebnej kombinácii XB3 - biela/nebesky modrá. Podľa stránky výrobcu sú dostupné aj iné farebné kombinácie, napr. čierna alebo čierno/oranžová. Tričká tvorí z 90 % nylon, z 8 % elastan a z 2 % polypropylén, boxerky boli vyrobené v pomere 90 % nylon, 9 % elastan a 1 % polypropylén. Výrobky sú bezšvové, dokonca aj symboly na údržbu sú zapracované do materiálu, takže nič neotláča ani neškriabe.

Podstatné sú však dôležité vychytávky celej línie spodného prádla X-BIONIC. Jeho najväčší význam spočíva v precíznom navrhnutí častí oblečenia, na ktorých dochádza k najväčšiemu poteniu a tým pádom aj k stratám v termoregulácii organizmu. Pre ten je totiž dôležité, aby pot nebol úplne odstránený, pretože potom telo stráca kontrolu nad reguláciou teploty. Tričká majú teda na hrudi, chrbte a pod pazuchami vpracovanú sieť mikrokanálikov, ktoré zaisťujú rovnováhu medzi pocitom tepla a chladu a snažia sa udržať teplotu organizmu na optimálnej úrovni. Kanáliky fungujú na nasledovnom princípe: počas fyzickej aktivity, akonáhle sa začne organizmus potiť, kanáliky zachytia pot ešte predtým, než sa začnú tvoriť jeho kvapôčky a pot vytvorí vrstvu vlhkosti, čím nedochádza k prehriatiu organizmu. Zároveň sa pot postupne odparuje. Organizmus je ochladzovaný a nemá pocit potenia. Po skončení fyzickej aktivity, keď sa netvorí pot, kanáliky vytvoria akúsi vzduchovú vrstvu, ktorá neprepustí studený vzduch k organizmu a tým sa opäť udržiava tepelný komfort, tento raz zabraňovaním pocitu chladu. U boxeriek boli kanáliky navrhnuté v zadnej časti, kde dochádza najčastejšie k poteniu kontaktom s iným objektom, napríklad s batohom. Výhodou tričiek je ešte celkové vrúbkovanie, ktoré má opäť zaistiť optimálnu termoreguláciu tela. Bočné rebrovanie má zasa na starosti stabilitu počas aktívneho pohybu.

Ako systém funguje v praxi

Prádlo som mala oblečené počas rôznych fyzických aktivít – jednodňová turistika, viacdňové treky, aj bicykel. Bola som zvedavá najmä na funkčnosť kanálikov, mieru potenia sa a prípadný pocit chladu.

Materiál pôsobí na tele príjemne, nikde netlačí, keďže je vyrobený bez švov. Krátke tričko mi na postave sedelo viac, tričko s dlhým rukávom je pravdepodobne vyrobené na vyššie postavy, a tak komfort nosenia nebol rovnaký ako pri tričku s krátkym rukávom. Boxerky boli tiež veľmi pohodlné, akurát obopínajúce postavu. Odvod potu bol väčšinou výborný, nemusela som tričká kvôli pocitu vlhkosti prezliekať ani raz. Aj po fyzickej námahe, keď tričko bolo po dotyku vlhké, sa pocit chladu nedostavoval. Výborne hodnotím najmä „korytnačku“, t.j. sieť kanálikov na chrbte, ktorá fungovala bezchybne a ja som si mohla užívať tepelný komfort. Tričká tiež nemali problém so schnutím. Boxerky boli na tom podobne, vyššia miera vzniku potu bola najmä pri viacdňových túrach, keď sa batoh dotýkal oblasti bedier. Pocit chladu sa ale tiež nevyskytol. Celkovo teda hodnotím funkčnosť technológie pozitívne a považujem ju za účinnú. V porovnaní s termo tričkami, ktoré som používala doteraz, sú tieto produkty svojou funkčnosťou určite o veľký krok popredu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Za malé negatívum sa dá považovať fakt, že pri vyšších teplotách (okolo 30° C) a pri intenzívnej námahe (prudký kopec) už kanáliky nestíhali a nevyhla som sa stekajúcemu potu. V tomto prípade by asi bolo vhodnejšie použiť model, ktorý je určený na nosenie v letných podmienkach. Po viacerých noseniach sa objavilo jemné žmolkovanie najmä v oblasti bedrového pásu. Inak kvalita tričiek ostala zachovaná. Hoci tričká majú výstuž cez boky, aby lepšie držali na postave, pri tričku s krátkym rukávom a pri chôdzi naťažko sa mi stávalo, že sa tričko vyťahovalo smerom nahor. Možno by to vyriešila o číslo väčšia veľkosť. Otázne však je, či by bolo aj naďalej vhodne obopnuté. V tomto smere bolo tričko s dlhým rukávom lepšie, bolo dlhšie, vďaka čomu k vyhŕňaniu nedochádzalo, avšak celkovo bol tento variant skôr na vyššiu postavu. Trochu mi nevyhovovala biela farba testovaného modelu, ktorá sa rýchlo špiní. Farba bola nevýhodou aj počas výletov na zakvitnutých lúkach, keď si ma s kvetmi často mýlilo veľké množstvo hmyzu, a tak som si v tej bielej pripadala ako mucholapka. Mierne prekážajúca bola aj dĺžka boxeriek, ktoré je vhodnejšie nosiť len pod dlhšími nohavicami. Spod kraťasov zvykli občas vytŕčať. Je možné si ale miesto nich zakúpiť nohavičky v klasickom strihu.

S viacdenným používaním som nemala problém, termoprádlo odoláva vzniku zápachu celkom účinne. Ide však o individuálny pocit, keďže každý sa potí inak. Ja som na tom viac-menej priemerne a oceňujem, že som mohla tričko nosiť bezproblémovo aj viac dní.

Výrobky som prala klasicky v práčke na 40° C na jemný program s tekutým prostriedkom, ktorý je určený na pranie outdoorovej výbavy. Tričká ani boxerky po praní nemenili svoj tvar a nezaznamenala som ani zmenu funkčnosti.

Záver

Celkovo môžem zhodnotiť, že produkty, ktoré som testovala, patria medzi špičku v ponuke spodného prádla. Najmä kvôli prepracovanému systému kanálikov na problémových miestach, takže aj pri väčšej fyzickej aktivite pri bežných teplotách má človek pocit tepelného komfortu bez pocitu vlhka a chladu. Považujem ho za vhodné pre všetky pohybové aktivity – od turistiky, cez cykloturistiku, beh, či nordic walking. Ideálne obdobie na použitie budú konkrétne pre testované modely jar a jeseň, čo klimatickým podmienkam v slovenských reáliách úplne vyhovuje. Menším negatívom je však cena, ktorá je približne dvojnásobná oproti priemeru. Myslím si však, že vďaka spomínaným technickým vylepšeniam sú produkty tejto ceny hodné.

Pozn. redakcie: testovala Andrea Halienová

PÁNSKY SET

Vlastním mnoho spodnej bielizne outdoorového charakteru a tak som sa tešil na „ochutnávku“ perličky, akou je X-Bionic. Pravdupovediac som túto značku len prelietal očami, bol som verný osvedčeným outdoorovým výrobkom. X-Bionic ma odstrašoval do očí bijúcim designom, ktorý vyzerá ako trikot akčného komixového hrdinu. Do trojuholníka na hrudi chýba už len veľké S. Pre úplnosť však musím dodať, že prádlo dostať aj v jednofarebnej verzii.

Prvý dojem

Materiál je veľmi príjemný na dotyk, človek nemá z neho dojem „umeliny“. Po oblečení trička som chvíľu spracovával pocit „slon natlačený v ponožke“. Čítal som síce niečo o „stiahnutí“ svalstva tričkom X-Bionic kvôli lepším výkonom, prekrvenosti, atď., ale že to naberie také intenzívne pocity, som nečakal. Po oblečení mi začalo byť trošku teplo, obával som sa, že príliš dlho v teste nevydržím.

Druhý dojem

Po chvíľke sa pocit zcucnutia vytratil, akýsi náznak „pevnosti“ ostal iba v podvedomí. Teplo sa stratilo tiež, teplota sa vyrovnala, tričko začalo fungovať ako transportná vrstva a telo bolo akurát vyrovnané s teplotou v tričku. V pokoji bez zvýšenej fyzickej námahy teda tričko pracovalo bezchybne.

Pred tým, než som vystavil tričko poriadnemu záťažovému testu, som si ho dobre poobzeral. Necítil som žiadne škrabanie, nič nepohodlné. Všetky informácie sú totiž inou farbou tkamnia na látke, bielizeň teda nemá žiadne visačky, lístky a zbytočnosti. Pár švov, ktoré inak bezšvové tričká má, sú samozrejmé ploché.

V kľude bolo teda tričko otestované až-až. Bol čas na poriadnu záťaž. Bežec nie som, bike nemám, takže som vzal set bielizne na Gerlachovský štít. Tričko aj boxerky sa správali tak, že som o nich nevedel, čo je výborná vlastnosť. Kým som sa pohyboval, nebolo mi ani veľmi teplo, ani zima. Jediná vec, ktorá mi prekážala, bolo, že v kľude a v zimných podmienkach (aj keď 13. júna) som cítil chlad na miestach, kde sa zadržiava pot (v „zberných“ trojuholníkoch na chrbte a hrudi). Testovaný set však nebol určený na zimu, predpokladám preto, že „zimné“ termo od X-Bionicu by sa správalo inak.

Ostatné dojmy

Treba ešte vysvetliť už spomenuté „zberné“ trojuholníky na bielizni. Ide o miesta, kde sa podľa poznatkov človek najviac potí. X-Bionic zdieľa dobrý názor, že človek sa potrebuje potiť. Veci, ktoré schnú „okamžite“ a hneď na tele, nie sú pre športovcov dobré, pretože pri vysokom výkone pot slúži na to, aby ochladzoval telo. V prípade transportu a následného vysušenia potu z trička telo ostane suché a hrozí tepelný šok. Preto na daných miestach X-Bionic vytvoril špeciálnu vrstvu, ktorá pot netransportuje preč, ale necháva ho v „zásobníkoch“, aby na nutných miestach ochladzoval telo. Ostatné časti schnú rýchlejšie, čo znamená, že človek nie je komplet mokrý a nie je nutné vymieňať tričká.

X-Bionic aj po týždni nosenia nezapácha tak, ako to dokážu iné tričká. Pravdupovediac, nezapácha vôbec. Určite záleží od jednotlivca, musím ale povedať, že ja sa potím poriadne. Samozrejme, že boxerky je vhodné po týždňovej záťaži preprať. Neviem, čím to je, či iontami striebra alebo niečím iným, podstatné však je, že to nesmrdí ani po dlhom používaní. Čo je pri tak skvelej termo bielizni celkom dobrý bonus.

Keď som bol už úplne unesený X-Bionicom, vyskúšal som porovnanie schnutia s Coolmax boxerkami. Predsa len, niekedy v prírode si potrebujete preprať veci, a čím rýchlejšie vám vyschnú, tým lepšie. Test prebiehal v „laboratórnych podmienkach“ bytu so stabilnou teplotou a rovnakým prostredím pre obe súťažiace boxerky. Vyprané a vyžmýkané boli v rovnakom čase a rovnakej miere. Uložené boli na sušič na rovnakej ploche vedľa seba. Coolmax boxerky boli suché po pár hodinách, X-Bionic nebol suchý ani po celej noci. A nie len na „trojuholníkových miestach“, ale komplet povrch. Samozrejme, rozdiel v schnutí je daný aj rozdielnosťou materiálov a ich gramáže – je to však vlastnosť, ktorá nie je príjemná a treba s ňou rátať.

Celkovo mi z testu vychádza subjektívny pocit, že X-Bionic je určený hlavne športovcom, ktorí podávajú veľké výkony. Tým sa koniec koncov aj X-Bionic pýši. Na druhej strane si myslím, že pre obyčajného turistu, či trampa, je táto bielizeň vhodná menej. Či už kvôli pomalšiemu schnutiu, alebo kvôli cene. Pokiaľ uvedené negatíva nie sú problémom, X-bionic sa odvďačí veľmi dobrou funkčnosťou.

Pozn. redakcie: testoval Michal Buberník

Fotogaléria k článku

Najnovšie