Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Zlatý kráľovský stôl

Zlatý stôl (1 322,4 m n. m.) je najvyšším bodom rovnomenného podcelku Volovských vrchov a zároveň aj celého pohoria. Vypína sa medzi obcami Stará Voda, Henclová, Úhorná a Smolník. Podľa ľudovej povesti obedoval na vrchole pri svojich potulkách krajom kráľ Matej Korvín. Z tejto povesti pochádza aj miestny názov vrchu – Kráľov stôl. Vrch je turisticky prístupný po modro značkovanej trase z Rožňavy cez sedlo Krivé (1 109 m n. m.) a modrou značkou od obce Stará Voda. Z vrcholu sú obmedzené (západné) výhľady.

Vzdialenosť
16 km
Prevýšenie
+996 m stúpanie, -690 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 13.06.2009
Pohoria
Slovenské rudohorie - Volovské vrchy, podcelok Zlatý stôl
Trasa
Voda
Stará Voda, Švedlár
Doprava
Gelnica (vlak, autobus) - Stará Voda (vlak, autobus)
SHOCart mapy
» č.232 Muránská planina, Slov… (1:100.000)

Trasa

Stará Voda - popod Grenier - popod Drahov - popod Kobyliar - Zlatý stôl a späť do Starej Vody

Kráľovský obed

Kráľovsky stôl kráľa Korvína? A čo ak nás hore čaká kostra posledného voľne žijúceho zubra, ktorého vraj sám kráľ zastrelil? Túžba poddaných sa v nás ozýva a vidina vidieť kráľovskú jedáleň je taká silná, že meníme cieľ pôvodne plánovanej túry. Čo ak budeme mať to šťastie vidieť aj ducha samotného kráľa, v tichu a kľude obedujúceho? Naše putovanie za kráľom začína v Starej Vode. A to na obed. Je nám teda jasné, že z kráľovského obedu sa nám už neujde. Nestretávame žiadnych poddaných, iba pár drevorubačov a hrobárov. Uprené, tiché pohľady a myšlienky, ktoré až cítiť. Kto to ide za kráľom? Začíname stúpať úzkym, no dobre značeným chodníkom. V tichu a vlhku smrečín je ten kľud doslova chytateľný. Škoda, že si ho človek nemôže, aspoň trošíčka, zobrať do práce.

Bezhraničné rozhorčenie

Prichádzame na lesnú cestu, kde zbadáme tzv. snežnú jamu v podobe malej štôlne, pravdepodobne slúžiacu ako sklad materiálu pre lesníkov. V prípade núdze sa v nej dá prespať. Cesta nás ďalej vedie doprava, miernym stúpaním a začínajú sa nám odkrývať prvé výhľady na okolité hory. Debatujeme a až časom si uvedomíme, že nám chýba turistická značka. Pohľad do mapy nás ukľudnil. Mala by byť niekde pod nami, na ceste nižšie. O čosi neskôr nachádzame mláky oleja z lesných mechanizmov. Naše rozhorčenie nemá hraníc. Hneď identifikujeme tých, ktorých by sme postihli, zavreli, odvolali. No nakoniec nás, ako vždy pleskne po líci realita. Nezmôžeme nič. Snáď iba o tom hovoriť, či písať.

Kde žijú medvede a sú neobžraté čučoriedky

Cesta sa však mení. Žeby to už bolo vplyvom kráľovských zvykov v minulosti? Po oleji a lesných štvorkolesových orkoch ani stopy, vystriedala ich krásna, zelená svieža tráva. Krásna zelená. Je jej všade naokolo. Sadneme si do nej a dávame si niečo pod zub. Ako vždy vedieme debatu o tom, kde by sme vo Volovských vrchoch žili, keby sme boli medveďom. A tak, ako vždy, prichádzame na to, že keď, tak práve tu. Tiché ľudoprázdno s neobžratými čučoriedkami. To by bolo! Pomaly sa poberáme ďalej šikmým lesných chodníčkom, neskôr križujúc lesnú cestu. Po približne 20-tich minútach sa dostávame na prvé rúbanisko. GPS-ko niekde vzadu na batohu, mapa odložená. Čiže netušiac, že sme niekde zišli zo značky. Predierame sa pováľanými a popílenými stromami. Vyštveráme sa na jeden z nich za prvým naozajstným výhľadom tejto značky. Sadneme si na ten strom a plánujeme viacdenný cyklovýlet lesným okolím. Končíme asi pri piatom návrhu, lebo takto by sme tu sedeli donekonečna. Po chvíľke sa vymoceme z pováľaných stromov a užívame si výhľadu, ktorý máme k dispozícii z cesty, na ktorú sme z tých stromov vyliezli. Preberáme si tohotoročnú viacdňovú cyklotúru a ani si nevšimneme, že stúpania nieto, ideme rovno, až klesáme. Debatujeme, debatujeme až nám konečne dôjde, že dole kopcom sa hore na Zlatý stôl asi nepôjde. Vytiahneme teda turistickú mapu a GPS-ko. Je to jasné. Od hrebeňa nás delí cez 100 výškových metrov a jedna veľká rúbaň.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Potenie, omyl a napokon majestátny les

Vrátiť späť sa nám veru nechce a kratšie ako kolmo hore to už nebude. Predierame sa teda hore konármi a stromami. Opäť naša téma - zhodli sme sa na tom, že byť medveďmi, tu by sme sa teda nemotali. Výhľad z hrebeňa však vynahradil celé toto potenie a omyl. Onedlho tu na hrebeni nachádzame stratenú značku, ktorá nás z tejto smutnej rúbane vedie k naozaj kráľovskému stolu. Akoby sme sa ocitli na inom kopci, v inom lese. Sme v pôvodnom, starom a majestátnom lese. Akoby sme boli v ihličnatej záhrade, kráľovskými vílami sadenej a s citom pestovanej. Naozaj krásne a kráľa hodné uvítanie. Čo mu ale ponúkneme my? Rozprávame sa úplne potichu, aby sme nerušili. Toto miesto si to ticho samé pýta. Kráľa pri olovrante nehodno rušiť. Prichádzame k stopám, v porovnaní s kráľovskou históriou, blízkej minulosti. Dvojchvostý lev s hviezdou nad hlavou, strážiaci geodetický bod - železobetónový pilier, ktorý bol postavený ako bod trigonometrickej siete I. rádu. Keď si odmyslíme leva a namiesto betónu predstavíme kameň, bolo by to ideálne mystické, napríklad obetné miesto. Kráľ nás dnes k stolu nepozval, sedíme bokom a jeme sami. To však neprekáža, dostali sme aspoň šancu pozrieť si jeho skrytý poklad. Vieme, že čas sa nám kráti a tak si vychutnávame obmedzený výhľad, ktorý za pár rokov už nebude. Je čas sa vrátiť.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš