Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Fotky mesiaca jún

S trochou oneskorenia prinášame hodnotenie niekoľkých fotografii, uverejnených počas mesiaca jún v hikingovej galérii. Fotoserver Photobox.sk vybral osem vašich fotografických výtvorov, ktoré pozitívne či negatívne zapôsobili a oslovili. Slovné komentáre k fotografiám sú čisto subjektívne a budeme radi, ak pomôžu k lepším fotografickým výsledkom nielen autorov vybraných fotografií, ale všetkých prispievateľov do galérie.

Dlhodobejšie si všímam, že fotografom v galérii častokrát chýbajú základné znalosti kompozície, čo je na škodu, pretože sú to ľudia, ktorí sa pohybujú po vizuálne atraktívnych miestach a zažívajú krásne prírodné atmosféry. Žiaľ, vďaka neznalosti svojej techniky, princípu fotografie či kompozičných pravidiel, nedarí sa im to dostatočne verne alebo výtvarne preniesť prostredníctvom fotografie na jej diváka. Verím, že v blízkej budúcnosti v rámci spolupráce Hiking.sk s našou novootvorenou fotoškolou EduART.sk zorganizujeme nejaké zaujímavé víkendové stretnutie na horách a pobavíme sa o fotografii aj naživo.

O svetle v krajine

Veľmi pôsobivá snímka. Jednoduchá krajina, z ktorej by snáď mal pán Struhár nesmiernu radosť. Mňa potešila veľmi. Tu by som čitateľov, a hlavne autora, rád upozornil na nesmiernu dôležitosť a funkciu línií vo fotografii. Vodorovné línie v nás vyvolávajú kľudné harmonické pocity. Nezabudnime sa pri fotografovaní hrať s ich umiestnením či už v rámci obrazového poľa aparátu alebo vo vzťahoch medzi sebou.

Experiment s vrstvami

Podľa názvu ide o experiment. Experimenty mám rád. Duplovane ak ide o niečo, čo sa podľa môjho názoru vydarilo. Fotografia na mňa pôsobí dobre. Má priestor. Linka oblakov pôsobí staticky, ale dajme tomu. Technická kvalita trošku krivká. Hovorím si, „kompresia pre web“. Otváram však EXIF a neverím. ISO: 100, ok. Avšak kombinácia času a clony je pre takúto fotografiu priam fatálna: 1/800 a 4,5!!! Pýtam sa: „Prečo?“ Pri takto širokouhlom zábere a teda objektív, nám stačí úplne 1/30 sekundy. To je viac než 5 EV rozdiel. Tým pádom sme mohli mať nie 4,5ku clonu, ale kľudne 16-ku! Nenechajme si riadiť fotografovanie aparátom.

Cesta do neznáma

Nespočetnekrát spomínaná magická „S“ krivka. Autor však obrazový stred fotografie umiestnil príliš do stredu fotografie. Tiež sa mi zdá, že zanedbal postprocesing. Každý výstup z aparátu potrebuje v určitej miere upraviť základné parametre fotografie. Či už je to jas, kontrast alebo farebnosť. Nenechávajme takéto veci podcenené. V mojom prípade by som možno riešil aj orez na štvorec, napriek tomu, že orezávam veľmi nerád. Krivka cesty vedie v jednom smere do zlatého pomeru, čím fotografia pôsobí vyvážene.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na výlete

Vtipná a technicky vynikajúco zvládnutá fotografia. Na fotku by som už ani nesiahal. Ak, tak maximálne jemne lokálne zosvetliť chrobáčika, ale možno ani nie. Fajn.

Kriváň

Fotografia s náladou. Priam mysticky pôsobí vrcholový kríž na pozadí s čistou plochou oparu. Pekne umiestnená krivka „predného“ horizontu. Trošku som bojoval s tou osôbkou fotografa (aspoň myslím že fotografuje), či nieje moc utopený v tme. Myslím, že nie je. Respektíve je, ale nevadí to tomu, pretože fotografia prvotne nie je o ňom. Snehové popredie môže byť tiež diskutabilné, mne sa celkom pozdáva ako ohraničenie obrazového políčka. Fotografia nie je nejak extra výnimočná, ale má svoju zaujímavú atmosféru, vyváženie a pôsobí zaujímavo.

Vrcholofka

Technicky pomerne dobrá fotografia. Autorov zámer je znateľný hneď na pohľad. Žiaľ, asi si neuvedomil váhu jednotlivých objektov v obraze. Ich umiestnením do ľavej polovice sa táto strana stala obrazovo „ťažkou“ a následne pravá strana pôsobí prázdne, akoby tam niečo chýbalo. Stačilo trošku pootočiť aparátom a umiestniť myslenú čiaru po diagonále a fotografia by bola úplne iná.

Cintorín

Určite zaujímavý snímok cintorína pod vrcholkami hôr. Pôsobivá rytmika. Miesto, kde si silne kompozične smerovaný fotograf príde na svoje. Autor 100%-ne vyrovnal masív hôr do vodorovnej polohy (biela čiara). Žiaľ, obraz nám výrazne delí na dve časti práve horizont pod stromami (oranžová čiara). Tým, že táto línia nie je vyrovnaná, fotografia nám „padá“. Našťastie je tam množstvo iných línií, vytvorených pomníčkami, ktoré nás od tejto padajúcej linky vizuálne odpútavajú. Napriek tom si na takéto veci treba dávať pozor.

Jašterica zelená

Vydarená snímka jašteričky v jej prirodzenom prostredí. Autor, pravdepodobne zámerne použil režim priority clony, kde zvolením pomerne nízkej clony odpichol hlavný objekt od pozadia. Trošku nešťastné svetlo chýbajúce v „tvári“ by som eliminoval postprocesom. Osobne žabičky, myšičky či jašteričky nemusím, ale táto bola v galérii skutočne výrazná a tak upútala moju pozornosť.

Po daždi II.

Veľmi veľmi veľmi pekná atmosféra. Prirodzene, takmer úplne monochromaticky zladená fotografia. Niekomu sa možno bude zdať, že tých „vecí“ je na fotke trošku veľa. Ja som sa s tým celkom zmieril a mám z fotografie naozaj príjemný pocit a určite aj radosť.


Pár fotografií z galérie ma skutočne potešilo, aj keď nie sú v tomto výbere. Mám radosť, keď ľudia fotia a mám ešte väčšiu radosť, keď majú v tomto úžasnom koníčku chuť a vôľu napredovať.

Ďakujem za pozornosť, milujte sa a foťte sa.

Poznámka redakcie:
Všetky fotografie za daný mesiac sú do PHOTOBOX.SK zasielané bez uvedenia počtu bodov, ako aj bez informácie o autorovi. Pri hodnotení a popise bola pre autora tohto článku dôležitá iba samotná fotografia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie