Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Salaš pod Borišovom

Ďalšia z kolíb v srdci Veľkej Fatry priamo pod vrcholom Borišova, ktorá sa dá využiť na nocľah či len ako úkryt pred zlým počasím. Je jednou z alternatív, ak je Chata pod Borišovom plne obsadená. Hoci v sezóne salaš za poplatok prenajíma akýsi chlapík, v ostatných mesiacoch je voľne prístupné podkrovie.

Poloha
Veľká Fatra: Borišov
Nadmorská výška
1225 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.93738 ° SŠ
dĺžka: 19.09398 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 osôb, spacák a karimatka sú nutné
Prevádzka
celoročne otvorené podkrovie, v sezóne nocľah za poplatok
Voda
napájadlo 100 m povyše

Poloha

Nachádza sa na južnom úbočí Borišova v závere Hornoborišovskej doliny na dohľad od modro značeného turistického chodníka vedúceho od rázcestia Balcierovo v Necpalskej doline k Chate pod Borišovom. Po výstupe lesom (chodník na mnohých úsekoch upravený drevenými schodíkmi) značka vedie po bočnom hrebienku akýmsi prírodným priesekom. Po vyústení na voľné priestranstvo vidno vľavo od chodníka vo vzdialenosti necelých 100 m objekt salaša. Pri zostupe od chaty je kolibu vidno až v poslednej chvíli po vyjdení spoza terénnej vlny. Od turistickej značky k nej vedie výrazný chodník.

Prístup

- modrá z Balcierova, 1.15 h (z Necpál 4.00 h)
- modrá od Chaty pod Borišovom, 0.05 h

Objekt

Zrub s pôdorysom asi 3 x 4 m je postavený na nízkych betónových stĺpikoch, a teda odizolovaný od zeme. Sedlová strecha je pokrytá pomerne zachovalou lepenkou uchytenou zvislými latkami, štíty sú obité zvislými doskami. Vchod je v severnej čelnej stene vsunutej pod vyčnievajúcu časť povaly, dvere sú uzavreté zámkou. Na bočných stenách sú zamrežované okná. Vnútorná časť je neprístupná (hoci podľa starších správ pred pár rokmi bola voľná). Kovovým rebríkom v čelenej stene sa dá dostať do podkrovia, ktoré poskytne útočisko 8 až 10 nocľažníkom. Plocha je rovná, pokrytá sololitovými panelmi, čiastočne matracmi.

Okolie

Od jari do jesene treba počítať s tým, že za nocľah bude miestny "podnikateľ" požadovať peňažnú úhradu. Nie som si ale istý, či tam prebýva non-stop. Povyše salaša asi 100 m v žľabe je napájadlo s kovovými válovmi, potôčik z neho preteká neďaleko od salaša. Pred kolibou sa nachádza ohnisko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie