Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Bývalý zrub Vypusty

Počas výstupu na Salatín z Liptovskej Lúžnej v doline Ráztočná prechádzate okolo spustnutého areálu lesnej škôlky Vypusty. Za oplotením stojí opustená a otvorená drevená chatka. Zrub síce nepatrí medzi oficiálne vyhlásené útulne Národného parku Nízke Tatry, ale v čase nepohody môže prísť vhod.

Poloha
Nízke Tatry: Ďumbierske Tatry - skupina Salatíny - Ráztocká dolina - pri červenej značke medzi Liptovskou Lúžnou a Ráztockým sedlom
Nadmorská výška
890 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.965726 ° SŠ
dĺžka: 19.330526 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia
Prevádzka
mimo obdobia zimy
Voda
krasová vyvieračka potoka povyše zrubu v Ráztockej doline (do 10 minút chôdze)
Spojenie
Liptovská Lúžna (bus) - Ráztocká dolina (červená značka)
Dalšie info
objekt bývalej lesnej škôlky Vypusty
Zrušené od
septembra 2013
29.09.2013

Prístup

- z Liptovskej Lúžnej (bus) po červenej značke Ráztockou dolinou (okolo Ráztockého salaša v strede doliny) za cca 1 hodinu,
- z Ráztockého sedla po červenej značke Ráztockou dolinou za cca 40 minút,
- zo Salatína po červenej značke cez Ráztocké sedlo do Ráztockej doliny za cca 1.20 h,
- z kúpeľnej osady Železnô (bus) po zelenej značke do Ráztockého sedla a do Ráztockej doliny po červenej značke za cca 1.40 h.

Objekt

Lesná škôlka Vypusty bola založená v Ráztockej doline v roku 1963. Rozprestiera sa v nadmorskej výške 890 m na rozlohe 0,21 ha s produkčnou plochou 0,18 ha. Areál je oplotený pletivom s odomknutou bránou. Tesne popri škôlke prechádza údolná štrková cesta Ráztockou dolinou spoločne s červenou značkou. V briežku nad cestou stojí v JZ rohu areálu drevený zrub. Je dvojpriestorový a prízemný. Časť chatky pod dvojspádovou strechou nie je prístupná. Vstup do predsiene je bez dverí a bez spevnenej podlahy. Za drevenými dverami sa nachádza jediná miestnosť s dvomi zasklenými oknami. Okno k ceste je zadebnené latami. Steny majú drevený obklad a drevenú podlahu. Zariadenie tvorí jedna pružinová posteľ bez matracu, drevený stôl (čiastočne obhorený) a dve autosedačky. V chatke nie je možnosť zakúrenia. V izbe sa zmestia 4 nocľažníci s vlastnou karimatkou a spacím vakom, z toho jeden na posteli.

Voda

Zdroj pramenistej vody sa nachádza vyššie v Ráztockej doline (smer Ráztocké sedlo) do 10 minút chôdze od zrubu. Je to krasová vyvieračka tesne nad tokom Ráztočná. Prameň vyviera v zalesnenom svahu Rakytinového grúňa. Vyvieračka je na opačnej strane doliny, ako ide údolná cesta s červenou značkou. Treba sa pozorne pozerať na pravú stranu od cesty a prejsť voľne cez potok. Výver vody nie je upravený.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie