Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Batoh Tatonka Yukon Travel 70

Priestranný dvojkomorový batoh Tatonka Yukon Travel s objemom 70 l je primárne určený pre cestovateľov. Tomu zodpovedá jeho konštrukcia, veľkorysý objem, vyspelý nosný systém a niekoľko ďalších vychytávok, ako priestranný vrchlík, odopínateľný malý batoh, pásky so suchým zipsom na skracovanie popruhov, bočná rukoväť či krycia pláštenka na nosný systém, popruhy a bedrový pás.

Výrobca
Tatonka
Model
Yukon Travel 70
Typ
cestovateľský veľkoobjemový dvojkomorový batoh
Materiály
450 HD Polyoxford, 420 HD Nylon
Hmotnosť
3 500 g
Farebné kombinácie
čierna/šedá
Páči sa mi
nosný systém, objem, kvalita spracovania, priestranný polohovateľný vrchlík, krycia pláštenka na popruhy, bedrový pás, návod na správne nastavenie chrbtového systému, podpora vodným vakom, pláštenka do dažďa
Nepáči sa mi
malá litráž prídavného batohu, vyššia hmotnosť, absencia vrecák na bedrovom páse, absencia možnosti zamknutia všetkých zipsov
Infocena
200,- €
Hodnotenie
- cena: 6 z 10
- hmotnosť: 6 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 9 z 10
- rozmery: 8 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 8 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 9 z 10
- multifunkčnosť: 6 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 79 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Dizajn a konštrukcia

Batoh už na prvý dojem zaujme svojou farebnou strohosťou. Jeho nenápadná šedo-čierna farebná kombinácia sa mne osobne veľmi páči, na niekoho však môže pôsobiť trochu neatraktívnym dojmom. Základný tvar batohu je vysoký a úzky, avšak výsledný tvar po zbalení sa môže značne líšiť v závislosti od množstva vecí a použitia kompresných popruhov po bokoch batoha.

Pretože ide o veľkoobjemový batoh, prístup do spodnej časti hlavnej komory môže byť komplikovaný kvôli jej relatívne veľkej hĺbke - niekedy sa treba dobre „natiahnuť“. Prístup do priestrannej dolnej komory je bezproblémový, uloženie spacieho vaku alebo vysokej turistickej obuvi je preto pohodlné a ešte ostane miesto aj na iné drobnosti, ktoré človek potrebuje mať poruke bez toho, aby sa musel prehrabávať priestrannou hornou komorou.

Ak batoh leží na zemi, prístup do hlavnej komory výrazne uľahčuje centrálny zips v tvare obráteného U. Jeho odzipsovaním je možné sa ľahko dostať k veciam, uloženým aj hlbšie v komore, pričom v porovnaní s klasickými rovnými zipsami je toto riešenie veľkorysejšie a pre užívateľa aj výrazne pohodlnejšie. Zaujímavosťou je aj prítomnosť malého vnútorného popruhu, slúžiaceho na dodatočnú stabilizáciu nákladu v hlavnej komore.

Komory sú od seba oddelené textilnou prepážkou so zipsom. Výrobca nezabudol na otvory v tejto prepážke, preto uloženie dlhých predmetov ako tyčky od stanu a podobne nerobí problém.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Novinkou pre rok 2010 od Tatonky je podpora vodných vakov. Hlavná komora totiž po prvýkrát obsahuje na boku vnútornej strany vrecko na umiestnenie vodného vaku. Nad vreckom sa nachádza úchytka so suchým zipsom na pripevnenie vaku a samozrejme aj otvor na vyvedenie hadičky von z batohu. Tento otvor je označený symbolom kvapky. Vnútorné vrecko je dostatočne hlboké, preto dobre poslúži aj tým, ktorí uprednostňujú väčšie SIGG fľaše alebo klasické PET-ky. Hlboké vrecká sú aj po bokoch na vonkajšej strane batoha, takže pripevnenie fľaše, fotostatívu alebo turistických paličiek zvonku je veľmi pohodlné. Hĺbka týchto vreciek je cca 25 cm.

Možností na uchytenie vybavenia, výstroje a výzbroje zvonku batoha je pomerne veľa, najmä ak vezmeme do úvahy, že tento batoh nie je primárne určený pre skialpinistov alebo horolezcov.

Spracovanie a materiály

Už na prvý pohľad je vidieť, že výrobcovi záleží na kvalitnom spracovaní. Všetky švy sú prelepené ochrannou páskou a podšité. Rovnako podšité sú aj všetky držiaky a nosné pútka. Konce popruhov sú na dvakrát zložené a prešité, aby sa tak zabránilo ich páraniu. Spevnené sú aj najnamáhanejšie časti ramenných popruhov a bedrového pásu.

Batoh je ušitý z dvoch typov materiálov. V oboch prípadoch ide o vyššie gramáže, vďaka ktorým možno očakávať dostatočnú životnosť aj pri nešetrnom zaobchádzaní. Jedným je polyester, nazvaný 450HD Polyoxford a druhý je 420HD Nylon.

Na batohu sú použité YKK zipsy rôznej veľkosti. Ich vyhotovenie a kvalita použitia zodpovedá tradícii tohto renomovaného výrobcu. Niektoré zo zipsov je možné vďaka ich vyhotoveniu s okami ľahko zamknúť malým visiacim zámkom. Ideálne by bolo, keby bolo možné takto zamknúť všetky zipsy. Hoci je pravda, že ak sa zlodej chce do batohu dostať, jednoducho ho rozreže, avšak zamknutie zipsov by popri preventívnej ochrane pred malými krádežami vecí z batoha (napríklad na zastávkach, keď je batoh na chrbte) malo zabraňovať aj prienikom neželaných vecí dovnútra batoha (najmä na letiskách).

Malý obal so žltou pláštenkou je schovaný v obale vo vrchlíku. Pláštenka je na šírku trochu väčšia než samotný batoh, čo umožňuje schovať pod ňu aj mierne ovešaný batoh. Je na nej výrazné reflexné logo Tatonka, čo popri jej žltej farbe hodnotím ako výrazný príspevok k bezpečnosti. Pútko na prichytenie "blikačky" len potvrdzuje tento trend. Doteraz som preferoval pevne zabudované pláštenky, avšak takáto samostatná pláštenka má jednu veľkú výhodu – je variabilnejšia a po daždi sa omnoho jednoduchšie suší.

Chrbtový systém a bedrový pás

Podobne ako jeho bratia rady Yukon je aj batoh Yukon Travel 70 vybavený chrbtovým systémom V2-System. Tento systém je veľmi variabilný a umožňuje širokú škálu nastavení. Je prispôsobený na nosenie strednej až veľkej záťaže, čo plne korešponduje s určením tohto batohu. Pozostáva z dvoch hliníkových profilov a dvoch spevňujúcich profilov zo sklenených vláken. Vďaka tomu je váha rovnomerne rozložená, takže vhodným nastavením ramenných popruhov, bedrového pásu a stabilizačných popruhov sa človek aj s väčšou záťažou na chrbte cíti pohodlne a bezpečne. Výška chrbtového systému sa dá prispôsobiť v rozsahu S-M-L-XL. Na začiatku je toto nastavenie trochu prácne, ale pokiaľ batoh často nemení majiteľov, tak výšku chrbtového systému nebude potrebné prispôsobovať deň čo deň.

Bedrový pás pozostáva z troch častí – centrálnej časti s pogumovanou výplňou, zabraňujúcou kĺzaniu sa batohu po chrbte, a dvoch ergonomicky tvarovaných bedrových častí. Je relatívne tuhý a bohato polstrovaný, takže dobre prenáša váhu a aj pri dlhodobom nosení netlačí. Malé prídavné vrecká na drobnosti absentujú, čo je trochu na škodu.

Zaujímavosťou je možnosť vybratia hliníkových profilov z konštrukcie a ich použitia ako núdzových dláh v prípade zlomenín. Malý, ale praktický detail.

Celkovo hodnotím nosný systém tohto batohu ako veľmi pohodlný, variabilný a prepracovaný. Výrobca navyše k batohu dodáva aj podrobný návod, ako si v postupných krokoch správne nastaviť jednotlivé prvky nosného systému, čo ocenia najmä menej skúsení užívatelia, prípadne aj tí, pre ktorých to bude prvý batoh od Tatonky.

Cestovateľské vychytávky

Veľkou prednosťou tohto batohu je priestranný, veľmi dobre prístupný a polohovateľný vrchlík. Okrem zadnej strany sa dajú odzipsovať aj prakticky celé bočné strany, čo umožňuje pohodlný prístup dovnútra. Vrchlík je aj relatívne objemný, môj odhad je 5 litrov. Tento objem sa zíde najmä vtedy, ak po zbalení potrebujeme do batohu hodiť ešte pár nečakaných drobností. Veľkým plusom je možnosť polohovateľnosti vrchlíka v závislosti na stupni naplnenia batohu. Samozrejmosťou je priestor pre lekárničku, ako je už u Tatonky zvykom.

Zaujímavým cestovateľským doplnkom je bočná rukoväť na prenášanie batohu naležato v jednej ruke, ako klasickú cestovnú tašku. Je to veľmi užitočné riešenie, pokiaľ je batoh poloprázdny. Pri väčšej záťaži je už takéto nosenie dosť nepraktické jednak kvôli váhe, ale aj kvôli tomu, že vzhľadom na svoju veľkosť batoh prekáža v chôdzi.

Samostatný odopínateľný batoh (alebo skôr batôžtek) sa na hlavný batoh pripája pomocou veľkého zipsu. Odnímanie aj pripojenie je veľmi rýchle a pohodlné. Na prednej strane sa nachádza samostatná prepážka s vodotesným zipsom, hlavná komora s malým zatvárateľným vreckom je prístupná cez klasický zips. Otázne ostáva praktické využitie tohto malého batohu. Pri svojom objeme cca 6-7 litrov sa doň zmestí len veľmi málo vecí. Kombinácia 1,5 l SIGG fľaše, ľahkej membránovej bundy a základného jedla je naň tak akurát. Okrem dvoch tenkých ramenných popruhov nečakajte žiadny iný prvok nosného systému. Použitie tohto batohu vidím ako veľmi limitujúce, snáď ako ľahký Carry-on batoh do lietadla, kde sa dajú odložiť základné veci ako doklady, peňaženku, letenku a menšiu chúlostivú elektroniku ako fotoaparát, kameru alebo netbook.

Azda najzaujímavejším cestovateľským doplnkom je možnosť skrytia popruhov a bedrového pásu pod špeciálnu pláštenku. Táto krycia pláštenka je štandardne zbalená v spodnej časti batohu v priestore krytom suchým zipsom, kde u iných výrobcov zvyčajne nachádzame pláštenky do dažďa. Chúlostivosť popruhov a bedrového pásu pri transporte batohu je dobre známa. Ak sa takýto popruh zamotá o nejakú časť batožinového dopravníka na letisku, obsluha nemá čas to riešiť a často takto zaseknutý popruh jednoducho odreže. A je po batohu. Preto tento nápad hodnotím veľmi kladne. Použitie pláštenky je relatívne jednoduché, aj keď občas som mal pocit, že by táto krycia pláštenka mohla byť trochu veľkorysejšia, podobne ako je pláštenka proti dažďu. Popruhy a najmä bedrový pás sa pod ňu skladajú dosť ťažko a je vidieť, že na švy pôsobí dosť veľký tlak. Nebyť celkovo kvalitného spracovania batohu, trochu by som sa obával o trvácnosť tohto inak nesporne užitočného riešenia.

Malým, ale veľmi praktickým detailom je aj možnosť skrátenia popruhov ich prelepením páskou so suchým zipsom. Voľné časti popruhov tak nezavadzajú, nerušia a v neposlednom rade aj vyzerajú estetickejšie.

Osobné skúsenosti

Batoh som mal možnosť testovať počas 20-dňového výletu v Južnej Amerike. Precestoval so mnou 2 500 kilometrov a nalietal ďalších 25 000. Ako sa dalo čakať od batohu tejto triedy, prežil ich bez najmenšej ujmy. Na chrbte mi po nastavení nosného systému sedel vynikajúco. Osvedčil sa najmä priestranný vrchlík a pláštenka, zakrývajúca ramenné popruhy a bedrový pás. Bočná rukoväť sa veľmi hodila najmä na začiatku, kým bol batoh poloprázdny. Malý odopínateľný batoh som použil naozaj len minimálne. Výrobca by v nasledujúcej verzii mohol pouvažovať nad použitím batohu s väčším objemom. Myslím, že hodnota cca 12 litrov by výrazne zvýšila jeho využiteľnosť.

Plne naložený batoh hravo presiahne hmotnostné limity pri cestovaní lietadlom – na to si treba dávať pri balení pozor. Podarilo sa mi zbaliť sa tak, že mi ostávalo cca 10 l voľného miesta, batoh vážil cez 20 kg, pričom limit bol 22 kg. Verím, že plný a ergonomicky zbalený by vážil cez 25 kg.

Záver

Tatonka Yukon Travel 70 je veľmi kvalitný veľkoobjemový batoh, určený pre cestovateľov a náročné treky. Jeho vyššia hmotnosť (3,5 kg, čo je o cca 0,5 kg viac než je v tejto triede štandard) a cena je však bohato kompenzovaná použitím kvalitných materiálov, vyspelého nosného systému a precíznym spracovaním. Neutrálna farebnosť mi vyhovuje, pretože zbytočne nevzbudzuje pozornosť, čo sa pri cestovaní môže naozaj hodiť. Ak teda máte cestovateľské chúťky a hľadáte nenápadného pracanta na svoje výlety a dlhé treky, ktorý vám vydrží roky, Tatonka Yukon Travel 70 vás určite nesklame.

Fotogaléria k článku

Najnovšie