Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Hrniec Tatonka Kettle 2,5 l

Po rokoch varenia a trápenia sa s litrovým hliníkovým ešusom som to už nevydržal a kúpil som veľký nerezový hrniec Tatonka Kettle. Síce som bol spočiatku skeptický voči nerezu ako takému, ale názory sa menia a preto sa rád s vami podelím so získanými skúsenosťami.

Výrobca
Tatonka
Model
Kettle 2,5 l
Typ
nerezový riad
Materiály
nerez
Hmotnosť
540 g
Ostatné info
intranet.tatonka.com/…/artinfoe.dll?4003_Kett…
Infocena
cca 30,- €

S čím máme dočinenia?

Ide o štandardnú sadu hrnca a panvice, ktorá je vyrobená z pomerne hrubej nehrdzavejúcej ocele. Hrniec má objem 2,5 l a ako prikrývka slúži plytká panvica s oblým vnútrom. K telu hrnca je prirobená pevná rúčka s prelisom v strede pre zavesenie. Súčasťou sady je aj jednoduchá rúčka z hrubého drôtu, ktorú možno pripevniť k panvici.

Hrniec má jemne tvarované dno, hrany hrnca aj panvice sú zaoblené. Rúčka hrnca je tvarovaná, aby zapadla do držadiel, ktoré tvoria rozhranie medzi hrncom a rúčkou. Pokrievka veľmi dobre pasuje na hrniec s presahom cca 0,5 cm. Rúčka pokrievky je odnímateľná a vyrobená z hrubého drôtu s posuvným blokovacím plieškom.

Skúsenosti

Hrniec je pomerne veľký (priemer 20 cm) a preto na malých plynových varičoch je hmatateľná určitá nestabilita, ktorá vyplýva aj z toho, že plynové variče sú vysoké. Pokiaľ je potrebný veľký objem hrnca, tak nie je na výber. Na varičoch so širokou korunou je varenie pohodlné a bezproblémové.

Vďaka výraznému zaobleniu vnútorných hrán hrnca a panvice je čistenie omnoho jednoduchšie a zvyšné jedlo nezostáva v hranách.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nerez je hrubý a tak hrncu neprekáža nepríliš citlivé zaobchádzanie pri balení do batoha a ani sa v ňom jedlo nepripaľuje, ako je to známe z tenkých nerezových ešusov. Dokonca sáčková omáčka, ktorá v hliníkovom ešuse často prihorela, sa v tomto hrnci varí omnoho príjemnejšie a to aj na ohni bez možnosti výraznej regulácie plameňa. Za tie roky používania som ako jediné prihárajúce jedlo identifikoval puding v kombinácii s plynovým varičom, avšak zvláštnosťou je, že uvariť puding na benziňáku alebo ohni je opäť bezproblémové.

Pokrievka sa ovláda jednoduchým drôtom, ktorý sa zastrčí do pripravených otvorov. Pevnosť rúčky je dostatočná. Drôt sa dá odňať a nosiť napríklad aj v hrnci, ktorého objem dostatočne skryje veľkú plynovú kartušu a tiež zopár polievok a keksov. Pokrievka sa na hrniec zaklápa jemným tlakom a pevne drží bez nutnosti viazať hrniec popruhom.

Hlavnou nevýhodou je zapadanie rúčky hrnca do rozhrania medzi rúčkou a hrncom. Treba si zvyknúť na istý odpor systému a ak pravidelne otvárame pokrievku, tak je nutné rúčku vytiahnuť čo najviac dohora, lebo je ohýbaná tak, aby sa po zatlačení dole zahryzla do pokrievky a tým ju fixovala. Spôsobuje to problémy pri otváraní a je potrebné sa s tým dlhšie zaoberať. Platí však na to jednoduchá vec - pridržanie rúčky. Ak je rúčka horúca, tak sa dá použiť niektorý z výdobytkov modernej doby, napr. konár. V prípade, že je rúčka zložená dole, tak je otváranie a zatváranie pokrievky jednoduché. Avšak, ak ju nadvihneme, rúčka hrnca je rozpálená a jej držanie je nemožné. Medzi nevýhody patrí aj vyššia hmotnosť (540 g) a ak by som varil len na varičoch, tak by som zvolil niečo ľahšie s teflónovou úpravou a výmenníkom tepla.

Záver

Po prečítaní článku o nerezovom riade Kolimax som bol trochu na vážkach, či sa oplatí kúpiť nerezový hrniec. No hrniec od Tatonky by som už nikdy nevymenil späť za hliníkový ešus. Hrniec sa vynikajúco osvedčil na všetkých typoch varičov, ako aj na ohni. Nikdy som ho nešetril a slúži už dva roky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie