Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Koliba Marčekovo nad Malou Tureckou

Veľká Fatra je povestná množstvom kolíb či salašov, ktoré sa dajú v prípade nepriaznivého počasia využiť na prenocovanie, či krátkodobý úkryt. Jednou z týchto stavieb je aj koliba situovaná nad záverom doliny Malá Turecká, neďaleko obce Liptovské Revúce, časť Stredná Revúca. Neposkytuje síce pohodlie kolíb stojacich blízko hrebeňa, no môžeme ju využiť pri nástupe na viacdňovú túru, či po opustení liptovského hrebeňa pohoria.

Poloha
Východná časť Veľkej Fatry, pod Čiernym kameňom na poľane Marčekovo, nad Liptovskými Revúcami, časť Stredná Revúca
Nadmorská výška
940 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.93135 ° SŠ
dĺžka: 19.16359 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 – 6 osôb
Prevádzka
Celoročná, bez hospodára
Voda
Asi 500 m južným smerom (pozri odkaz v článku)
Spojenie
Červená značka z Liptovských Revúc (Stredná Revúca) - 1 h, z rázc. Čierny kameň, pramene po červenej - 1 h
Dalšie info
Pozor na funkčnosť v čase pastierskej sezóny, pekné okolie a výhľady v oblasti pod Čiernym kameňom
Zrušené od
mája 2014

Poloha a prístup

Stavba koliby sa nachádza vo východnej časti Veľkej Fatry. Je situovaná približne tri kilometre západne od obce Liptovské Revúce, časť Stredná Revúca, nad záverom malej, ale malebnej dolinky Malá Turecká. Stojí len niekoľko desiatok metrov vedľa dodnes funkčného salaša Marčekovo nad Malou Tureckou. Z obce je prístupná po červenej značke, ktorá spája objekt aj s hrebeňom pohoria (rázcestie Čierny kameň, pramene). Čas potrebný na jej dosiahnutie z oboch bodov je približne jedna hodina.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Objekt koliby predstavuje drevená zrubová stavba o rozmeroch približne 3,5 x 5 m, ktorá je zastrešená sedlovou strechou z vlnitého plechu. Interiér je predelený drevenou priečkou na dve časti, prednú a zadnú miestnosť. Treba upozorniť, že zadná miestnosť nie je použiteľná k nocovaniu (bývalý chliev). Na spanie slúži predná miestnosť. Tu sa nachádza ohnisko, z ktorého dym odvádza otvor v streche. Podkrovie neexistuje, na spanie slúži podlaha z kamenných kociek. Vnútro osvetľuje len svetlo z otvorených dverí. Tie sa dajú zvnútra zaistiť háčikom. V interiéri nenájdete žiadne zariadenie. V tejto stavbe sa pohodlne vyspí vo vlastných spacích vakoch na karimatkách štyri až šesť osôb. Kolibu môžeme dobre využiť pri nástupe na túru alebo použiť ako núdzové miesto pre nocľah v oblasti pod Čiernym kameňom.

Upozornenie

Vzhľadom k faktu, že sa koliba nachádza v blízkosti dodnes funkčného salaša Marčekvo nad Malou Tureckou, je možné, že v čase pasenia môžu kolibu nejakým spôsobom využívať pastieri. Preto odporúčam, pokiaľ je salaš v prevádzke, opýtať sa pastierov na možnosť nocľahu v jeho interiéri. Objekt salaša je mimo pastierskej sezóny uzamknutý a nedá sa nocovať ani v podkroví stavby.

Voda a okolie

Voda sa v blízkosti nenachádza. Vodný zdroj, potok pretekajúci dolinou Malá Turecká, sa nachádza približne päťsto metrov južne od koliby a vedie k nemu lesná cesta. Iný vodný zdroj sa mi nepodarilo objaviť. Z okolia koliby musím vyzdvihnúť neskutočne krásne pohľady na Čierny kameň, ktoré očaria každého turistu, ktorý bude od koliby postupovať smerom hore po červenej značke. Na tejto trase sa nachádzajú aj viaceré výhľady na masív vrchu Zvolen a Rakytov. Pekné je aj striedanie lesa a lúk práve pod Čiernym kameňom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie