Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Zimný Progress Dynamic

Tohtoročná novinka Progressu Dynamic má aj svoju zimnú, dlhorukávovú podobu. Na rozdiel od letného je prirodzene hrubšia a obohatená o aktívne uhlie získané karbonizáciou bambusu, takže by mala menej smrdieť. Tričko mám k dispozícii zatiaľ zopár týždňov a v nasledujúcich riadkoch sa s vami podelím o svoje doterajšie skúsenosti.

Výrobca
Progress
Model
Dynamic Witch
Typ
zimné termoprádlo
Materiály
polyester, bambus, spandex
Hmotnosť
186 g
Farebné kombinácie
zeleno/čierna
Páči sa mi
príjemné na pocit, dobrý strih, rýchlo schne
Nepáči sa mi
pomerne rýchlo smrdí, svetlá látka na chrbte
Infocena
39 €

Materiál, farby, veľkosti

Testovaný model má názov Witch, ide o tričko s dlhým rukávom, bez roláku. Materiál sa od letného mierne líši, je tu 64% polyester, 25,5% bambusové uhlie a 10,5% Spandex. Podľa údajov výrobcu bambusové uhlie vzniká karbonizáciou bambusu a jeho funkciou je redukcia pachov, eliminácia vzniku plesní, udržiavanie teploty a absorbovanie vlhkosti. Princíp aktívneho uhlia je podobný ako pri Cocona vlákne, viď tento článok.

Jednotlivé diely trička sú zošité plochými švami čiernej alebo bielej farby, farba trička je prevažne svetlozelená, kombinovaná s čiernou. Iná farba k dispozícii nie je, ostatné verzie tohto trička (s rolákom, s rolákom na zips) sú v rovnakej farebnej kombinácii, len mierne modifikované. Pánske modely sú tiež kombináciou čiernej a svetlozelenej farby, ale tu čierna výrazne prevažuje a zelená je len cca 10% doplnkom. Možno by som namiesto svetlozelenej látky na chrbát zvolila čiernu. Tričko je na leto príliš hrubé, a ak ho použijem na jar pri už ostrejšom slnku bez ďalšej vrstvy, skôr by sa vysušilo.

Veľkosti, strih

Dámske tričká sú vo veľkosti S - XL, pánske M - XXL. Ja by som obliekla aj veľkosť S, ale pri zimnom som volila radšej M, aby som ho mala trochu voľnejšie a najmä dlhšie. Dámska verzia má strih primeraný dámskej postave, t.j. zohľadňuje všetky naše anatomické danosti a zároveň pekne prilieha. Tričko je dostatočne dlhé, M možno až pridlhé, ale to na škodu nie je, skôr naopak. Nevyhŕňa sa ani pri hlbokom predklone. Rukávy sú tiež dostatočne dlhé, elastické s otvorom na palce, takže sa dajú použiť ako čiastočná rukavica. Golier je ušitý tak, že predný diel je čiastočne prekrytý bočnými. Funkciu to asi neplní žiadnu, aspoň som žiadnu neobjavila, ale vyzerá to dobre.

Skúsenosti

Pri niekoľkých túrach v chladnom počasí sa tričko prejavilo uspokojivo. Pri zastavení po výkone ma trochu chladil chrbát, ale keď som si medzi tričko a vrchnú bundu dala ešte strednú zatepľovaciu vrstvu, postupne prestávalo a počas dlhšej prestávky aj čiastočne vyschlo. Aj bez pridania ďalšej vrstvy pomôže ďalej pokračovať v pohybe bez prezlečenia, tričko pri ňom takmer úplne chladiť prestane. Keďže materiál je syntetický, treba rátať s rýchlejším zasmradnutím trička, ako napr. pri merine, nie však až zas takým rýchlym ako pri jeho letnej verzii. Keďže jediný rozdiel v zložení je v prítomnosti bambusového uhlia, dovolím si tvrdiť, že to môže fungovať. Nosila som ho aj ako spodnú vrstvu "len tak" do mesta, pretože je v ňom celkom teplo a je príjemné na dotyk. Pranie v pracom prostriedku na funkčné textílie prebehlo v poriadku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Záver

Po krátkom nosení by som ho odporúčala na zimné aeróbne aktivity - turistiku, skialpinizmus, bežky, ale aj klasické lyžovanie. V mrazivom počasí aj ako bežné oblečenie. Treba rátať s častejším praním.

Fotogaléria k článku

Najnovšie