Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Marmot Spire komplet

AKTUALIZÁCIA – Hardshell nohavice a bundu Spire od americkej značky Marmot mám na dlhodobejšie celosezónne testovanie. Moje prvé dojmy na základe skúseností z niekoľkých túr, ktoré som s nimi túto sezónu absolvoval v Alpách, Západných Tatrách aj v Malých Karpatoch zhrniem v tomto článku. Po sezóne pridám dojmy z dlhšieho používania.

Výrobca
Marmot
Model
Spire Jacket a Spire Pants
Typ
hardshell bunda a nohavice
Materiály
GoreTex Performance Shell (trojvrstvý laminát), YKK
Hmotnosť
(708 g + 709 g) = 1417 g
Farebné kombinácie
čierna, oranzová, zelená, modrá / nohavice sú u nás k dispozícii iba v čiernej
Páči sa mi
strih bundy, kapucňa, asymetrické manžety, kvalitný materiál, spracovanie, variabilita použitia
Nepáči sa mi
krátky spodný suchý zips na manžetách, problematické ovládanie zadného zdrhovadla na kapucni v rukaviciach
Ostatné info
marmot.sk
Infocena
650,- €
Hodnotenie
- cena: 6 z 10
- hmotnosť: 8 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 7 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 8 z 10
- cena/výkon: 7 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 80 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Doplnenie článku

Tento článok bol prvý krát publikovaný vo februári 2010 ako predstavenie na základe krátkodobých skúseností. Teraz, pár mesiacov neskôr, pridávam informácie z používania počas zimnej sezóny 2010 (viď záver článku) a hodnotenie do tabuľky faktov.

Materiály a vyhotovenie

Komplet nohavíc a bundy s označením Spire je vyrobený z trojvrstvého laminátu GoreTex Performance Shell. Ide o materiál s vyššou gramážou a pravdepodobne s o niečo horšími parametrami ako Pro Shell používaný pri top modeloch. Na pocit tuhšia tkanina bude niektorým používateľom vyhovovať viac, než väčšinou jemnejší Pro Shell. Je to však otázka vkusu. Čo ma však trochu prekvapilo, nepodarilo sa mi získať presné údaje o paropriepustnosti a vodnom stĺpci – ani od výrobcu, ani od Gore.

Všetky zipsy sú YKK v rôznych prevedeniach. Bočné celorozopínanie nohavíc a všetky vonkajšie vrecká sú vo vodeodolných verziách a majú aj tuhší chod. Hlavný zips bundy, vetrania podpazušia, či vnútorné menšie zipsy sú z nepogumovaných a majú aj menej tuhý chod, čo som najmä pri hlavnom zipse bundy ocenil. Plastové spony a iné umelohmotné doplnky sú bezmenné.

Vyhotovenie nohavíc aj bundy je na pohľad veľmi kvalitné. Všetky švy sú vedené presne, nikde netrčia žiadne nite. Podlepenie všetkých švov je samozrejmosťou. Jednoducho oba výrobky vyzerajú tak, ako sa patrí pre túto cenovú hladinu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Bunda aj nohavice majú približne rovnakú hmotnosť – niečo málo cez 700 gramov.

Bunda

Bunda Marmot Spire Jacket má strih prispôsobený potrebám náročného použitia vo vysokohorskom teréne. Človek je v nej veľmi pohyblivý, strih nezavadzia a bunda sa nevyhŕňa pri žiadnom pohybe rúk. Oceňujem, že výrobca použil hlavný zips klasického typu v kombinácii so širokou a tuhou vonkajšou légou a užšou spodnou. Horná léga sa prichytáva niekoľkými menšími suchými zipsami, ktoré ju držia v požadovanej polohe a zároveň sa ľahko rozopínajú. Na spodnom okraji je ešte zabezpečená cvokom.

Vrecká sú v dobrej polohe tak, že sa do nich dá dostať aj pri zapnutom bedrovom páse batoha. Sú priestranné – v pohode sa do nich zmestí mapa, či stúpacie pásy na skialpy. Zaujímavosťou sú laserom vyrezávané vetracie otvory, takže vrecká sú z vnútornej strany zároveň tuhé ale aj priedušné – ide o lepšie riešenie, ako keby v nich bola sieťka, ktorá sa pri menej šetrnom zaobchádzaní v rukaviciach môže pretrhnúť. Okrem dvoch vonkajších vreciek je k dispozícii ešte vnútorné, ktoré je vhodné napr. na doklady alebo menšiu peňaženku.

Osobitnou kapitolou je kapucňa, ktorá je veľmi dobre vyriešená. Je dostatočne priestranná pre použitie s helmou a je aj dobre tvarovateľná obvodovými zdrhovadlami vpredu ako aj jedným v oblasti zátylku. Vzadu je ešte suchý zips na regulovanie dĺžky. Pri zapnutej kapucni golier siaha až po nos a prekrýva tak ústa, čo pri nepriaznivom mrazivom počasí príde vhod. Z vnútornej strany sú nalepené a prišité panely z mikroflísu, aby bol kontakt úst a tváre s bundou príjemnejší.

Spodný obvod bundy je sťahovateľný zdrhovadlom. Pri použití na lyžovanie alebo skialpinizmus sa hodí snežný pás, ktorý však možno ľahko dať dolu v prípade, ako ho nepotrebujeme, alebo prekáža.

Cena samostatne: 350,- €

Nohavice

Nohavice Marmot Spire Pants majú strih, ktorý je skôr rovný a padne do pásu. Okolie kolien je asi jednou oblasťou, kde vidieť výraznejšie tvarovanie. Rozopínanie na bokoch po celej dĺžke je samozrejmosťou rovnako, ako odopínateľné traky. Pripojenie trakov v zadnej časti je pomocou poddajného panelu zo sieťky, vďaka čomu sa chrbát v oblasti krížov lepšie vetrá a nespotí. V spodnej časti nájdeme odopínateľné gamaše. Spodný okraj zipsu je zabezpečený cvokom, avšak v obvode konca nohavice nie je zdrhovadlo s gumičkou.

K dispozícii sú tri vrecká – dve vpredu, jedno vzadu vpravo. Hĺbka predných vreciek mohla byť aj o niečo väčšia. Pás je bez vloženia elastického sťahovania a v prípade, ak niekto neobľubuje traky, je vhodné doplniť opaskom zo širšieho popruhu.

Cena samostatne: 300,- €

Prvé dojmy

Zo strihu oboch súčastí kompletu mám dojem, že sú vhodné pre ľudí s "konfekčnejšími" telesnými proporciami. Ja som pomerne chudý na svoju výšku a preto som občas mal dojem, že v tom trochu plávam a ocenil by som tesnejší fit. Menšiu veľkosť som si nemohol už dovoliť vzhľadom na dĺžku rúk a vyšší krk. Pri mojich 186 cm som tak skončil s M-kom. Voľnejší fit však oceňujem, keď je nutné sa pod bundu viac obliecť – necítim sa potom ako slon natlačený v ponožke. Pri nohaviciach je voľnejší fit zároveň dobrý kvôli pohyblivosti, do strihu nie sú totiž vložené žiadne strečové panely a samotný materiál je neelastický.

Z doterajších skúseností oceňujem najmä tvar, veľkosť a celkové prevedenie kapucne. Je dostatočne dimenzovaná pre použitie s helmou, skúšal som ju s Petzl Meteor III a nemal som pocit žiadneho obmedzenia. Zároveň sa dá dobre posťahovať, takže aj pri použití iba s buffkou je to tiež v pohode. Dobrý je šilt, ktorý je vhodne tvarovaný a zároveň nebráni v periférnom výhľade. Práve kapucňu by som označil za najsilnejšiu výhodu bundy Spire Jacket.

Na bunde sa mi ďalšej páči, že aj v rukaviciach sa dá dobre narábať s vreckami, zipsami a manžetami. Horšie je to len so zdrhovadlom v zátylku. Kapucňu je preto dobré mať nastavenú ešte z domu, či z chaty, aby v prípade potreby nemusel človek manévrovať v teréne, najmä keď je zima a nie je úplne príjemné dávať dolu rukavice. Ako nevýhodu vidím riešenie manžety – pri použití tenších rukavíc by sa hodilo, aby spodná časť suchého zipsu bola dlhšia. Vyzdvihnúť však treba asymetrický tvar, ktorý prekrýva chrbát ruky.

Na nohaviciach sa mi páči celorozopínanie na bokoch, ktoré je však pri tomto druhu nohavíc štandardom. Pri použití na skialpinizmus prídu vhod gamaše proti snehu. Keďže však nie je k dispozícii háčik vpredu ani dierky po bokoch, nie je možné nimi nahradiť klasické návleky. Dobré však je, že sa dajú vypnúť, keď ich práve nie je treba. Odopnúť sa dajú aj traky, čo niekomu tiež môže prísť vhod, ja však radšej používam takéto nohavice s trakmi. Z nohavíc mám celkový dojem, že sú vhodnejšie na skialpy alebo zjazdové lyžovanie, ako na iné aktivity.

Zimná sezóna 2009/2010

Uplynulá zimná sezóna bola na snehové podmienky podpriemerná, no na zlé alebo ešte horšie počasie bohatá. Preto mi v batohu do hôr testovaný komplet nikdy nechýbal. Navyše som sa snažil ho pocitovo porovnávať s hardshell vecami, ktoré som doposiaľ používal (nohavice z trojvrstvého laminátu Gelanots, a bunda z GoreTex XCR). Oproti Gelanots laminátu je Performance Shell na pocit oveľa tuhší a približne rovnako tuhý ako XCR. Gelanots je zas ľahší a spratnejší do batoha, no oproti testovanému kompletu vykazuje pocitovo menší tepelný odpor, takže je v ňom v zime chladnejšie, resp. treba sa doň viac obliecť. Čo sa týka priedušnosti, mám pocit, že v nižších teplotách je na tom Performace Shell lepšie ako Gelanots a porovnateľne ako XCR. Pri vyšších teplotách, možno aj vzhladom na menšie inzolačné schopnosti, sa mi vidí zas priedušnejší Gelanots. Celkovo mám dojem, že Performance Shell je na tom s parametrami veľmi podobne ako starší XCR. S ProShell zatiaľ porovnať neviem, nemám s ním zatiaľ skúsenosti.

Pokiaľ ide o funkčné detaily a strih, môžem aj po dlhšom testovaní potvrdiť, že všetko z predchádzajúcej kapitoly ("Prvé dojmy") platí naďalej. Možno doplniť, že vo veľkých rukaviciach sa pomerne ťažko nastavuje nielen zadné zdrhovalo kapucne, ale aj obvodové – preto ideálne je všetko si dobre nastaviť ešte na chate a to aj v prípade, že nepredpokladáme, že bude kapucňu treba. Detaily ako veľkosť, tvar, či prístup do vrecák a ovládanie ich zipsov je v poriadku a počas testovania som nemal žiadne "nedorozumenia" v tomto smere.

Kvalitatívne kompletu nemám zatiaľ čo vytknúť – všetky švy držia, podlepenie sa neodliepa, DWR úprava zatiaľ drží dobre, zdrhovadlá držia, odolnosť voči oderu tiež bez námietok. Jedným dychom sa však žiada dodať, že jedna sezóna je na ohodnotenie kvality hardshell budny a nohavíc príliš krátky čas. Uvidíme, ako sa bude držať v ďalšej sezóne, resp. v letnej vo vyšších horách – na slovenskú letnú turistiku je to z môjho pohľadu trochu zbytočné ťahať, na to používam prednostne ľahkú záterovku.

Ďalšie informácie

Marmot.sk

Fotogaléria k článku

Najnovšie