Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Poľovnícky posed Dunajská sihoť

Túra v juhozápadnej časti Slovenska je pre drvivú väčšinu turistov takmer nepredstaviteľná. Napriek tomu aj tu sa dajú plnohodnotne obdivovať krásy, aj keď iného charakteru, divokej prírody. Stačí sa vybrať do oblasti CHKO Dunajské luhy, kde nás červená značka prevedie čarovnými zákutiami lužných lesov a spleťou ramien rieky Dunaj. Aj v tejto oblasti nájdeme aspoň jedno miesto, kde sa dá prenocovať, či ukryť pred nepohodou počasia.

Poloha
JZ časť Podunajskej nížiny (Podunajská rovina), CHKO Dunajské luhy 3. časť, na brehu Dunaja v k. ú. obce Bodíky, poloha Dunajská sihoť
Nadmorská výška
119 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 47.92961 ° SŠ
dĺžka: 17.42449 ° VD
» Mapa
Nocľah
2, max. 3 osoby
Prevádzka
Celoročná (bez hospodára)
Voda
bez vodného zdroja
Spojenie
červená značka Bodíky – Vojka nad Dunajom
Dalšie info
Veľmi zaujímavé a atraktívne okolie (CHKO Dunajské luhy), rieka Dunaj, mŕtve ramená, ostrovy, v lete veľa komárov, signál GSM

Stručná charakteristika

Opisovaný objekt je poľovnícky posed väčších rozmerov. Menšia skupina turistov, prechádzajúcich cez CHKO Dunajské luhy, tu nájde pohodlné miesto na prenocovanie. Môžu ho využiť aj fotografi prírody, ktorí v okolitej divočine určite nájdu mnohé zaujímavé a atraktívne miesta na fotografovanie.

Poloha a prístup

Poľovnícky posed sa nachádza v juhozápadnej časti Podunajskej nížiny (Podunajská rovina), na brehu rieky Dunaj, v CHKO Dunajské luhy – 3. časť. Táto časť chránenej oblasti zaberá územie vymedzené hlavným tokom rieky Dunaj a vodným dielom Gabčíkovo. V území sa nachádzajú obce Dobrohošť, Vojka nad Dunajom a Bodíky. Stavba stojí v katastrálnom území obce Bodíky, v polohe Dunajská sihoť. V jej tesnej blízkosti prechádza červená turistická značka Gabčíkovo – Bodíky – Vojka, jazero – Dobrohošť – Čuňovo. Najjednoduchší a najbližší je prístup z obce Bodíky (vzdialenosť približne 5 km) a cesta sem trvá asi jednu hodinu. Z obce Vojka nad Dunajom sa treba vybrať najprv po žltej značke, na rázcestí Šípová hať sa napojiť na červenú a tou sa dostanete k objektu posedu. Táto trasa meria približne 10 km a priemerne zdatný turista ju prejde asi za 2,5 hodiny. Okrem značkovaných turistických chodníkov sa sem dá dostať po viacerých neznačených lesných cestách. Trasu si len treba vybrať podľa mapy.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Poľovnícky posed stojí na drevenej konštrukcii z mohutných kolov vo výške tri metre nad zemou. Vlastná búda – posed, má rozmery približne 2 x 2 metre, prístupná je po rebríku, ktorý vedie na malú terasu. Z terasy sa vstupuje do vlastnej stavby. Búdu tvorí konštrukcia z guľatiny, ktorá je obitá drevotrieskovými doskami. Zastrešená je plochou strechou. Interiér osvetľuje sedem okien, ktoré sa dajú otvárať. Dvere sa dajú ako z vonka, tak aj z vnútra zaistiť na záporu. V interiéri sa nachádza jedna pričňa s matracom, dve deky a stolička. Na prični sa veľmi pohodlne vyspí jedna osoba. Na podlahe ďalšia osoba, resp. ďalšie dve osoby. Čiže, celkove sa v posede pohodlne vyspia dve, maximálne tri osoby. Použitie vlastného spacieho vaku, poprípade aj karimatky je samozrejmosťou.

Stavba ma výbornú strategickú polohu približne v polovici trasy červenej značky, prechádzajúcej CHKO Dunajské luhy – 3. časť, ktorá sa dá v celej dĺžke prejsť za necelé dva dni. Treba však spomenúť aj fakt, že v letných mesiacoch sa v tejto oblasti nachádza množstvo komárov. Preto osobne návštevu týchto miest odporúčam najmä na jar, jeseň či v zime.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda a okolie

Vody je v okolí posedu neúrekom, len jej kvalita je veľmi sporná (rieka Dunaj, mŕtve rameno). Pokiaľ ju budete používať, určite ju treba dokonale prevariť (nechať vrieť asi 5 min.). Preto odporúčam dopredu sa zásobiť vodou v obciach Bodíky, Vojka nad Dunajom alebo Dobrohošť. Prameňov alebo studničiek tu niet. Okolie posedu je veľmi atraktívne. Husté lužné lesy tu majú charakter džungle, ktorá je v letných mesiacoch takmer nepreniknuteľná. Spleť ramien sa najlepšie obdivuje práve z ich hladiny. Na brehu Vojčianskeho alebo Šulianskeho (Bodíckeho) jazera sa dá príjemne stráviť letný deň kúpaním, či opekaním.

Odkazy

CHKO Dunajské luhy
Obec Bodíky
Obec Vojka nad Dunajom
Rieka Dunaj
Túra Dunajskými luhmi I.
Túra Dunajskými luhmi II.

Fotogaléria k článku

Najnovšie