Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Merino APANI

Merino komplet od značky APANI (výrobca X-Technology, vyrába aj značku X-Bionic) budem testovať dlhšie obdobie, teraz by som sa rád podelil o prvotné dojmy z mesačného používania v rôznych prostrediach a aktivitách. Konkrétne ide o polorolák s dlhými rukávmi a trojštvrťové spodné nohavice z materiálu merino.

Výrobca
X-bionic
Model
APANI
Typ
merino spodné prádlo: polorolák, 3/4 spodky
Materiály
merino (16,5 mikrónu)
Hmotnosť
(189 + 132) = 321 g
Páči sa mi
strih, materiál, funkčnosť, príjemný pocit nosenia, farba
Nepáči sa mi
cena
Infocena
(125 + 115) = 240,- €

Ako fanúšikovi materiálu merino sa mi dostala do rúk absolútna novinka vo svete termo bielizne – merino od spoločnosti X-Technology s názvom APANI. Keďže produkty tejto spoločnosti bývajú prinajmenšom zaujímavé, po tejto „chuťovke“ som hrabol s veľkou radosťou. Už som mal možnosť testovať X-Bionic Energizer, takže som bol v očakávaní porovnania dvoch rozličných materiálov a prevedení termobielizne od HIGH-END výrobcu. Ide o produkty určené na zimu a tak som si s istou dávkou zvrhlého potešenia pripravoval plány na testovacie aktivity.

Materiál

Produktový rad APANI je merino produkt. Vlas merina má hrúbku 16,5 mikrónov. (Vo všeobecnosti má merino vlas 15 – 25 mikrónov, vlas „obyčajnej“ ovce má 30 – 50 mikrónov. Pre porovnanie – ľudský vlas má hrúbku od 50 do 100 mikrónov). To znamená, že materiál v predstavovanom tričku a nohaviciach je veľmi jemný, ľahký a príjemný na nosenie.

Vzhľad APANI je konzervatívnejší ako mnou testovaný Energizer. APANI je čisto čierne, s malým logom na hrudi. Nohavice sú čisto čierne. Iné farebné kombinácie X-Technology nevyrába. Tričko má na lakťoch (Elbow pad), nohavice na kolenách zosilnenú vrúbkatú vrstvu, ktorá má za úlohu ochrániť jemné merino pred opotrebovaním a poškodením na najviac namáhaných častiach, a zároveň uchovávať komfort pri nosení v ohybných partiách, ako sú lakte a kolená. Tieto časti sú zhrubnuté a majú špecifický profil, aby pri ohybe kolena alebo lakťa, kedy dôjde k natiahnutiu a teda aj stenčeniu materiálu, nedochádzalo k nadmerným stratám tepla. Na APANI sa nachádzajú už tradičné X-Bionic „pasce“ na pot (slúžiace ako výmenník teplého a studeného vzduchu, čo funguje v podstate aj ako termostat, ktorý udržuje optimálnu teplotu), v strede na hrudi (3D BionicSphere system), pod pazuchami (Underarm Sweat traps) a vzadu na chrbte. Na nohaviciach sa „pasce“ nachádzajú v oblasti podbruška.

Obal APANI produktov sa opäť chváli neprekvapivo veľkým množstvom bonusových informácií. Dozvieme sa napríklad, že toto merino je z austrálskych oviec, že sa pri strihaní oviec nepoužíva technológia mulesing (pokiaľ som správne pochopil, ide o vyrezanie kusu kože oviec – čo je považované za nehumánne). Ak niekoho zaujíma viac, odporúčam si „mulesing“ vyhľadať pomocou google.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Výrobca ďalej uvádza, že produkt APANI je „inteligentné“ merino. Pretože vlna sama o sebe vraj nemôže fungovať (wool alone is not smart – vlna sama o sebe nie je múdra). Výrobca vyvracia mýtus, že vlna sama funguje na ľudskom tele rovnako ako na tom ovčom. Nie je to vraj pravda, ovce sa nepotia. Ak by sa ovce potili, vlna by im navlhla a v zime by zrmzli. Preto X-Technology skombinoval merino s X-Intelligence systémom.

APANI set je vybavený vnútornými a vonajšími AirChannels – vzduchovými kanálmi, ktoré počas športu odvádzajú časť potu smerom von a dovoľujú mu vypariť sa. Zároveň absorbujú prijatý čerstvý vzduch z okolia a vďaka systému kanálikov vzdialených 5 mm od pokožky sa dokáže rýchlo zohriať a nechladiť tak pokožku pri chvíľach kľudu.

Toľko trošku teórie, ak by som mal opísať všetky vychytávky, potné pasce, 3D sféry, AirConditioning spoty pod kolenami a iné kozmické veci popísané na krabici výrobku, boli by sme tu do svitania slnka, a to by mi fotografi určite neodpustili. Verím, že tak ako mňa, určite aj vás, drahí turisti, alpinisti, horali a horalky, zaujíma praktické využitie a dojmy z používania outdoorového vybavenia. Preto zanecháme teórie a prejdeme pomaličky na predstavenie prvých fyzických kontaktov s APANI.

Strih, vyhotovenie

Počas krátkeho, ale intenzívneho „ochutnávania“ (približne 1 mesiac nosenia APANI takmer všade) som nikdy necítil nekomfort, škriabanie alebo iné nepríjemné pocity, ktoré často odrádzajú ľudí od kúpy merina. Je fakt, že niektoré merino produkty môžu škriabať, pichať ako klasická vlna, čím je však hrúbka vlasu menšia, tým by teoreticky mal materiál menej škriabať. S čistým svedomím hovorím, že APANI je na pokožke ako hodváb. Osobne vlastním aj inú značku merina, ktorú cítim na koži intenzívnejšie, toto merino som necítil vôbec.

Zips na krku neškriabe, neškrtí, vôbec neprekáža pri nosení, je dostatočne krytý potrebnou vrstvou látky. Dĺžka rukávov je aj pre mňa (chudý, dlhý) akurát, čo veľmi oceňujem. Tričko pri nosení drží na tele, nevyhŕňa sa a človek naň môže prestať myslieť hneď, ako si ho oblečie. To platí pre bežnú chôdzu i pre zohýbanie sa. Nohavice držali tesne pod kolenami, tak, ako som ich na začiatku obliekol, nezbadal som nijaké posúvanie, ktoré by viedlo k nekomfortu. Rád by som porovnal aj pocit „slona v ponožke“, ktorý sa dostavil pri testovaní X-Bionic Energizer. Pri APANI som sa necítil stiahnutý a „scucnutý“, materiál obopne telo, ale nesťahuje. Celkovo mám pri obliekaní a nosení pocit, že tričko aj nohavice „ušité“ na mieru.

Ostatné informácie

APANI set ktorý testujem je veľkosť S/M. Pánske sety sa vyrábajú vo veľkosti S/M, L/XL, XXL, dámske XS, S/M, L/XL.

Odporúčaná maloobchodná cena je stanovená na 125,- € za roláčik a 115,- € za 3/4 nohavice z APANI modelového radu. Osobne ma cena síce neprekvapila (po skúsenostiach s produktami X-Bionic), očakával som niečo nad 100,- €. Avšak dobrovoľne priznávam, že v tejto cenovej kategórii pozerám po iných druhoch vybavenia (mačky, approach topánky, horolezecké lano, prípadne zlacnené kvalitné softshell nohavice).

Sľubujem, že budem testovať viac a dlhšie (testovanie už prebieha, dojmy pomaly naberám a máme sa na čo tešiť). Preskúmam APANI zhora- zdola, dám mu riadne do tela (aj sebe), nebudem ho šetriť a dôkladne bez prižmúrených očí budem hľadať chybičky krásy, aby som mohol poskytnúť plnohodnotný test založený na dlhodobom používaní v rôznorodých podmienkach. Myslím, že za tú cenu si tento kúsok oblečenia zaslúži prísne puntičkársky prístup večne "frfľajúceho" človeka, ktorý nájde chybu snáď všade. Zároveň jedným dychom dodávam, že nájsť chybu bude sakramentsky ťažké.

Prvé dojmy z APANI setu sú výborné, povedal by som nad očakávanie. Zatiaľ mám pocit, že ide o podarený kúsok.

Fotogaléria k článku

Najnovšie