Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Bývalý Zrub pod Veľkým Lyscom

Na mojich zimných potulkách pohorím Tribeč som sa dostal do oblasti vrchu Veľký Lysec. Pri zdolávaní jeho vrcholu som pod bralami tejto kremencovej hôrky objavil zrub. Táto stavba určite poteší nejedného tuláka, ktorý v nej nájde výborné miesto na prenocovanie, keď sa zatúla do týchto končín. Samozrejme, na záver článku prinášam aj niekoľko viet o pozoruhodnostiach v okolí, ktoré sa oplatí v tomto kraji navštíviť.

Poloha
Južná časť pohoria Tribeč, na rozhraní chotárnych území obcí Velčice a Kostoľany pod Tribečom
Nadmorská výška
490 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.41829 ° SŠ
dĺžka: 18.26805 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 osoby
Prevádzka
Celoročná bez hospodára
Voda
V blízkosti voda nie je, najbližší prameň sa nachádza pri horárni pod Lyscom (2 km)
Spojenie
Žltá značka Velčice – Kostoľany pod Tribečom
Dalšie info
Výhľad z Veľkého Lysca (hradisko), hrad Gýmeš, hrádky Studený hrad, Velčice , kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom, vodné nádrže Jelenec a Velčice, rekr. str. Jelenec – Remitáž (prevádzka – leto), signál GSM
Zrušené od
29.7.2019
Zrušené - poznámka
Objekt už neexistuje – zhorel

Zrub zhorel – foto Priesil
Zrub zhorel, foto: Priesil

Poloha a prístup

Zrub pod Veľkým Lyscom sa nachádza v južnej časti pohoria Tribeč, na rozhraní chotárnych území obcí Velčice a Kostoľany pod Tribečom. Situovaný je juhovýchodne od sedla pod Lyscom, priamo pod vrcholovými bralami Veľkého Lysca. Prístupný je po žltej značke, ktorá spája Velčice s Kostoľanmi pod Tribečom. Z rázcestia sedlo pod Lyscom sa treba vydať juhovýchodným smerom po významovej odbočke žltej značky, vedúcej na vrchol Veľkého Lysca. Tesne, ako dosiahnete úpätie vrcholových brál, dostanete sa na malú plošinu s mohutným skalným blokom. Po obídení tohto brala zbadáte hneď vedľa chodníka stavbu zrubu. Bralo totižto zakrýva zrub v smere prístupu od sedla pod Lyscom. Cesta z Velčíc sem trvá približne hodinu a pol, z Kostolian pod Tribečom sem dorazíte asi za jednu hodinu.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Opisovaný objekt predstavuje drevenú stavbu zrubovej konštrukcie. Jej pôdorys je v tvare písmena „L“ s rozmermi približne 2 x 5 m. Zrub je zastrešený sedlovou strechou z dosiek. Do čelnej steny je situovaný vstup a okno. Dvere sa zvnútra istia len za pomoci špagátu, takisto ako aj okno, v ktorom je osadená drevená okenica. V interiéri sa nachádzajú štyri prične určené na spanie. Podlahu tvorí členitý skalný masív, ktorý je nevhodný na nocovanie. Preto je kapacita zrubu určená len pre štyri osoby. Tepelný zdroj – piecku či ohnisko tu nenájdete. Preto je použitie vlastnej karimatky a spacieho vaku samozrejmosťou. Zariadenie zrubu dopĺňa ešte malá polička. V čase mojej návštevy sa tu nachádzal rošt na opekanie, noviny na zakúrenie ohňa a malý hrnček. Vedľa zrubu stojí malá zastrešená terasa slúžiaca na uskladnenie palivového dreva. Pekne upravené ohnisko so sedením je pred zrubom.

Voda

V tesnej blízkosti zrubu sa žiadna voda nenachádza. Najbližší prameň nájdete pri turistickom rázcestí horáreň pod Lyscom. Ďalšiu možnosť načerpať vodu máte v obciach Velčice a Kostoľany pod Tribečom. Mimochodom, krčmy v týchto dedinách bývajú otvorené až v poobedňajších hodinách.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Okolie zrubu je z mnohých pohľadov zaujímavé a atraktívne. Z vyhliadky na vrchole Veľkého Lysca sú výborné pohľady na hrebeň pohoria Tribeč s najvyšším vrcholom Veľkým Tribečom. Výhľad východným smerom vypĺňa Kostolianska kotlina s hradom Gýmeš a vrchom Žibrica. Za dobrého počasia sú na obzore vidieť aj kontúry Považského Inovca. Okrem prírodných krás môžeme v okolí obdivovať rôzne architektonické a archeologické pamiatky. Veď aj samotný vrchol Veľkého Lysca zaberá hradisko z doby bronzovej. Medzi najmonumentálnejšie stavby v okolí sa radia ruiny hradu Gýmeš. Ďalej sú to lokality zaniknutých hrádkov v polohách Studený hrad a Velčice – Pri Čerešňovom potoku. Medzi sakrálne skvosty patrí kostol zasvätený sv. Jurajovi v Kostoľanoch pod Tribečom s unikátnymi románskymi freskami (vstup len na objednávku – zdarma). V lete nájdete príjemné osvieženie na brehoch vodných nádrží Velčice a Jelenec (ATC Jelenec - Remitáž).

Užitočné odkazy

Obec Velčice
Obec Kostoľany pod Tribečom
Kostol sv. Juraja
Virtuálna prehliadka kostola sv. Juraja
Obec Jelenec
ATC Jelenec
Chatová osada pod Gýmešom
Hrad Gýmeš

Fotogaléria k článku

Najnovšie