Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Topánky Asolo Bullet GTX Lady

AKTUALIZÁCIA – Nie každá dáma siaha po vyslovene vysokohorských topánkach, niektoré hľadajú aj niečo mäkšie, ale pritom dostatočne pevné aj na dlhšie túry a do rôznych terénnych podmienok. V neposlednom rade aj dizajn a farba hrajú veľmi dôležitú rolu. Do tejto kategórie, ktorá by dámy nemala sklamať tak po funkčnej, ako aj vzhľadovej stránke, patrí aj topánka Bullet talianskej značky Asolo. Zaradiť ju možno do kategórie B, teda na bežnú turistiku a ľahký trekking.

Výrobca
Asolo
Model
Bullet GTX Lady
Typ
turistická topánka, kategória B
Materiály
semišová koža, textil, guma
Hmotnosť
1180 g
Farebné kombinácie
červená a modrá, v pánskej verzii hnedá
Páči sa mi
dizajn a farba, hmotnosť, šnurovanie cez stop očko, závesné očko na karabínu, stabilita v členku
Nepáči sa mi
nižšia hrúbka dezénu, strapkanie šnúrok
Infocena
166,- €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 10 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 9 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 9 z 10
- údržba: 7 z 10
- cena/výkon: 9 z 10
- detaily: 9 z 10
- multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 89 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
asolo.sk$ret

Doplnené:
- dva rady fotografií,
- kapitoly "Skúsenosti z používania" a "Záver",
- fakty.

Materiály a vyhotovenie

Topánka je kombináciou semišovej kože (1,6 - 1,8 mm) s textilom (nylon), pričom koža výrazne prevláda. S výnimkou riešenia členkovej časti a jazyka ide o jeden celistvý kus, čo je v tejto kategórii ojedinelé. Aj vďaka tomu nájdeme na topánke relatívne málo švov – hoci niektoré sa mi zdajú byť vyložene dizajnového charakteru, čo si dizajnéri mohli radšej odpustiť. Ide napríklad o ozdobný šev pri šnurovaní, alebo trojica švov diagonálne od päty k stop-oku šnurovania, kde by isto stačil jeden (napr. ten cikcakový).

Vnútorná výstielka je z PTFE membrány Gore-Tex, ktorá má na starosti nepremokavosť topánky. Membránou je podšitý aj jazyk a celková čiara ponoru je pri veľkosti 6 cca 12 cm, čo je iba o málo menej ako výška členkového komína v najnižšom bode. Vyberateľná anatomická vložka je z penovej hmoty potiahnutej na dotyk príjemnou vrstvou. Vložka je v prednej časti perforovaná.

Poddajný jazyk topánky je celý z textilu – s výnimkou jedného kúsku hrubšej kože v mieste horných dvoch očiek šnúrovania, kde je jazyk najviac namáhaný pri doťahovaní šnúrok. Vyplnený je penovou hmotou, aby bol pohodlnejší. Jeho stredom vedie textilná páska, ktorá vo svojej najvrchnejšej časti drží šnúrky v správnej polohe.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Šnurovanie tvoria červené šnúrky s okrúhlym prierezom, v časti medzi šnurovaním nad nartom a okolo členku majú stop-oká, ktoré umožňujú fixnejšie zachytenie polohy šnúrky. Oká šnurovania sú kovové. Šnurovanie veľmi dobre sťahuje nohu v oblasti päty, ale v oblasti špice je relatívne dosť miesta, čo by pri používaní malo zaistiť slušné pohodlie bez toho, aby sa treli prsty o prsty.

Bullet sú tvarovo skôr užšie topánky, najmä v oblasti päty. Ich výška by sa dala charakterizovať ako niečo medzi vysokými a polovysokými. Členok síce prekrývajú, no nie tak, aby ho úplne znehybnili. Členkový komín sa v pozdĺžnej osi smerom dozadu znižuje. Výsledkom je dobrá stabilita v priečnej osi, v pozdĺžnej zas dobrá pohyblivosť. Pre kategóriu B je to plne vyhovujúce a pohodlné. Na zadnej časti topánky je očko na uchytenie do karabíny.

Dizajnovo ide o príjemný výrobok, najmä v dámskej verzii. Okrem červenej farby, ktorú mám na testovanie, je k dispozícii ešte svetlomodrá. Pánska verzia je hnedá. Nemenej príjemná je aj hmotnosť topánky – pri veľkosti 8 jedna váži 590 g.

Odporcov produkcie v juhovýchodnej Ázii poteší, že tieto topánky sa vyrábajú v EÚ, konkrétne v Rumunsku, ako drvivá väčšina topánok Asolo.

Podrážka

Na spodnej časti Bulletov by ste márne hľadali známe osemuholníkové žlté logo Vibram, podrážka je priamo od Asolo. Použitá technológia má názov Power Lite. Jej hlavnou charakteristikou je podľa výrobcu integrácia výstelky a výstuhy päty do jedného celku, čo by malo zabrániť deformácii topánky pri chôdzi a umožniť postupný a plne kontrolovaný ohyb. V oblasti päty je medzi medzipodrážkou a podrážkou vsadený tuhý plast Pebax. Na štyroch miestach (dva z každej strany) sa Pebax dotýka až zeme a preto je naň nastriekaná tvrdšia guma. Úlohou tohto riešenia je zvyšovať stabilitu pri našľapovaní a v neposlednom rade ide aj o dizajnové odlíšenie modelov s touto technológiou (viď foto).

Špica topánky je chránená, avšak mierne odlišným spôsobom, než sme zvyknutí. Nejde o klasickú gumu nalepenú na koži, ale o samostatný prvok – je to tuhý výlisok potiahnutý gumou, na ktorého koniec plynulo nadväzuje koža. Podrážka obsahuje v prednej časti dva farebne odlíšené diely (čierny a druhý, v tomto prípade červenej farby). Väčšina je z čiernej, po ľavej aj pravej strane podrážky je červená zmes. Tá je tuhšia ako čierna a má hrúbku dezénu cca 5 mm, zatiaľ čo čierne časti približne 4 mm.

Skúsenosti z používania (aktualizácia 20.10.2010)

Topánky som intenzívne nosila mesiac na Aljaške a ďalej počas celého leta a jesene na Slovensku. Od začiatku nosenia topánky utrpeli iba po estetickej stránke. Najbadateľnejšou zmenou je, že koža trocha stratila tvar, ľudovo povedané, pokrčila sa. Dôvodom je zrejme jej menšia hrúbka. Taktiež špina urobila na svetlej farbe svoje. Funkčne to však nespôsobilo žiadne problémy a pozitívom je, že topánka sa lepšie prispôsobila tvaru nohy.

Po stránke nepremokavosti sa Bullet zatiaľ veľmi dobre držia, len pri jednej túre v daždi vrátane brodenia sa mokrou trávou trochu vo vnútri navhli. Mohlo to však byť spôsobené aj tým, že sa mi premočenými nohavicami dostala vlhkosť do ponožiek a plynulo pokračovala ďalej. Pri iných túrach vrátane brodenia sa malými potokmi som vlhkosť nepozorovala. Vďaka tenšej koži topánky uschnú pomerne rýchlo – treba však dávať pozor a nesušiť pri zdroji tepla, čo by mohlo mať neblahé dôsledky na kožu. Pozitívne taktiež je, že zatiaľ nesmrdia.

Čo si vyžadovalo malú opravu, sú šnúrky. Tri zo štyroch koncov sa "rozplietli" – našťastie sú dostatočne dlhé, takže operáciu skrátenia a zatavenia koncov môžu absolvovať aj niekoľkokrát. Pomerne dlho mi trvalo, kým som si zvykla na systém sťahovania šnúrok cez stop-očká, je to ale len otázka zvyku a šnurovanie potom drží pevne. Ak tento sytém niekomu nevyhovuje, môže šnúrky vyvliecť v danom mieste z jazyka a šnúrovať klasicky.

Nesporným pozitívom topánok Bullet je ich celokožená konštrukcia s nižším počtom švov – vďaka tomu sú menej náchylné na problémy súvisiace so šitím. Doposiaľ sa nikde nepára, ani neuvoľňuje. Test kvality tohto ukazovateľa si však vyžiada ešte dlhodobejšie skúsenosti.

Dezén na podrážkach neprejavuje žiadne známky zošliapania – topánky pritom boli popri mäších povrchoch často aj na tvrdom (skala, betón, asfalt). Sendvičová podrážka (dve odlišne tvrdé gumené zmesi + plastové prvky z Pebaxu) drží pevne pokope, nie sú viditeľné žiadne zmeny, štrbiny. Neprejavuje sa ani žiadne vŕzganie, ktoré by signalizovalo oddeľovanie vrstiev vo vnútri podrážky. Napriek mäkšej podrážke a tenšej koži držia topánky členok veľmi dobre. Ani po dlhšej túre, keď som už bola poriadne unavená, nehrozilo podvrtnutie členka ani pri nepozornom našliapnutí.

Topánky sú príjemne ľahké a mäkké. Jazyk prevažne z textilu ma nikde neotláčal, ani ostatné časti topánok, len na pätnom háku. Tomu sa dalo predísť prelepením päty leukoplastom. Zatiaľ čo väčšina topánok mi robí otlaky, u týchto sa mi to nestalo ani raz, čo je pri mojom extrémnom sklone k tvorbe otlakov veľký úspech. Do topánok som nosila stredne teplé ponožky. Pri teplotách okolo nuly to stačilo a do chladnejšieho zimného počasia topánky nie sú určené. Taktiež skalný terén nie je pre Bullet to pravé, keďže sú mäkké – cítiť každú skalu pod nohami. Navyše sa na mokrom skalnom povrchu šmýkajú.

Záver (aktualizácia 20.10.2010)

Topánky Asolo Bullet Lady sú ľahké a pekné dámske turistické topánky určené turistiku v ľahšom teréne alebo na jednodňovky v ťažšom teréne bez záťaže (napr. turistické chodníky Vysokých Tatier). Nie sú určené do skalného terénu mimo chodníkov, či na ťažký trekking. Dobre držia členok, nerobia otlaky a prispôsobia sa tvaru nohy majiteľky.

Celkovo som po viac ako polročnom pravidelnom nosení s týmto modelom spokojná a odporúčam ho na uvedené použitie všetkým dámam, ktorým popri funkčnosti záleží aj na estetickej stránke. Keďže však ide o svetlejšiu farbu, treba rátať s častejším čistením kože, aby si zachovali svoju jasnú farbu. Ja som túto vec mierne zanedbala, čo možno vidieť aj z fotografií.

Tento článok bol publikovaný najprv ako "predstavenie" dňa 2.6.2010. Po doplnení skúseností a ďalších fotografií dňa 20.10.2010 opätovne vyšiel ako "test".

Fotogaléria k článku

Najnovšie