Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Spacák Marmot Wave III long

Keď sa povie Marmot spacák, človeku hneď napadne široká ponuka páperových spacákov najmä do horších alebo extrémnych poveternostných podmienok. Táto americká značka však má v ponuke aj syntetiku – ide o vlastné plnivo Spirafil v modifikovanej šindľovej konštrukcii Wave. V redakcii máme k dispozícii zástupcu tejto rady, konkrétne model Wave III v predĺženej verzii. V tomto článku vám ho v krátkosti predstavím.

Výrobca
Marmot
Model
Wave III long
Typ
teplý trojsezónny spací vak so syntetickým plnivom
Materiály
Spirafil 120, nylon, polyester
Hmotnosť
1960 g
Farebné kombinácie
modrá
Páči sa mi
celkové spracovanie, kapucňa, príjemný materiál pri nohách a oblasti kapucne, tepelný komfort, kompresné vrecko
Nepáči sa mi
rozmery v zbalenom stave, vyššia hmotnosť
Ostatné info
teplotné určenie: -1, -6 °C (ženy, muži), váha plniva: 1320 g, predĺžená verzia
Infocena
110,- €

Materiály a konštrukcia

Spacák Wave III je plnený izolačným plnivom Spirafil 120. V materiáloch výrobcu ani na webe sa o tomto syntetickom materiáli veľa nedozvieme. Uvádza sa iba, že ide o zmes väčších špirálovitých dutých vlákien a menších polyesterových mikrovlákien. Prvé majú za úlohu držať loft, druhé teplo a dobrú komprimovateľnosť.

Okrem vlastného materiálu je na spacákoch rady Wave odlišná od väčšiny konkurencie aj vnútorná konštrukcia. Kým väčšinou sa pri syntetických spacákoch stretávame so sendvičovou konštrukciou, Marmot používa šindľovú konštrukciu, ktorá lepšie eliminuje studené body. Marketingovo nazýva svoj variant tejto konštrukcie ako Wave, od čoho je odvodený aj názov celej rady spacákov. Schematický nákres nájdete na tento stránke.

Vonkajšia tkanina je z ľahkého nylonu – svetlejší má označenie Nylon Ripstop AC (44 g / m2), tmavší zas Nylon WR (47 g / m2). Obe verzie majú vodoodpudivú DWR vrstvu, ktorá sa zíde najmä proti rose pri bivakovaní. Vnútorná tkanina je z polyesteru, tiež v dvoch verziách. Základná je Dobby WR (75 g / m2) a na omak ide o bežnú "spacákovú umelinu". V oblasti nôh, krku a hlavy je však verzia Taffeta WR (81 g / m2), ktorá je oveľa príjemnejšia. Najmä v oblasti hlavy sa zíde.

Kapucňa

Kapucňa je na Marmot Wave III veľmi dobre spracovaná. Ide z môjho pohľadu asi o najvýraznejší rozdiel oproti iným spacákom, ktoré som doposiaľ používal. Veľmi dobre sadne na hlavu a dá sa dobre prispôsobiť. Na prvý pohľad si tiež možno všimnúť vystúpený zateplený lem, ktorý má pomáhať pri zvyšovaní tepelného komfortu. Sťahovanie kapucne je riešené obvodovým zdrhovadlom, pričom horná polovica je z neelastickej tenkej pásky a dolná z elastickej gumy. Horný lem preto drží stále rovnako a dolný sa prispôsobuje. Výplň kapucne je bohatá, čo je dobre, keďže najviac tepla ľudské telo stráca práve cez hlavu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dojmy z používania

Počas letných mesiacov som v spacáku "cvične" niekoľkokrát prebivakoval. Nepodarilo sa mi pritom dostať teplotne do zóny, o ktorej hovorí určenie spacáku podľa normy EN 13537 (muži -6, ženy -1 °C). Pokiaľ teplota presahovala 10 °C, bolo by v ňom vyložene teplo a bolo treba sa odzipsovať. Keď sa blížila bodu mrazu, tak bol komfort stále vysoký a ani som sa nemusel nejako zásadne zakuklovať, či dávať na hlavu šatku či čiapku. Uvádzaný ľahký mínus bude, predpokladám, tiež bezproblémový. Mal som spacák aj na chate, no tam skôr slúžil ako prikrývka, lebo inak v ňom bolo teplo na nevydržanie. V tomto ohľade skôr odporúčam do winter raumu alebo do nevykurovanej útulne – inak je zbytočné ťahať toľkú váhu a rozmery, postačí ľahší a spratnejší.

Čo sa týka detailov, zipsovania a celkového pocitu z výrobku, z doterajšieho používania mám kladné dojmy. Každého isto však upúta hmotnosť a rozmery v zbalenom stave. V prvom rade treba poznamenať, že ide o predĺženú verziu. Pre osoby do 183 cm však postačí aj "regular" veľkosť, ktorej hmotnosť je skoro o 200 g nižšia a je aj o 10,- € lacnejšia. Dámska verzia, s komfortom pre ženy o stupeň vyššie (0 °C), má pod 1600 g. Pri porovnaní s konkurečnými syntetickými spacákmi v podobnej triede sú rozdiely malé. Samozrejme, páperovým spacákom sa nevyrovná – tie sú oveľa ľahšie pri rovnakom teplotnom určení. Sú však náchylnejšie na problémy spojené s vlhkosťou a sú oveľa drahšie.

Pre bivakovanie na jar a na jeseň Marmot Wave III urobí podľa mňa dobrú službu. V zime ho možno celkom spokojne využiť vo winter raumoch, prípadne v miernejšej zime aj v stane. Navyše úroveň spracovania detailov, či rôzne vychytávky určite potešia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie