Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Solárny panel Brunton Solaris i6

Bežné nabíjanie batérií fotoaparátu, mobilu, GPS navigácie, či iného zariadenia nie je v našich podmienkach väčšinou problém. Ak sa však niekto chystá na expedíciu, alebo cestovateľsky na dlhšie obdobie do odľahlých kútov sveta, kde sa na elektrický prúd dá ťažko spoľahnúť, je nutné siahnuť po alternatívnom zdroji. Jednou z možností je aj solárny panel Brunton Solaris i6, z ktorého tečie prúd s napätím 12 V.

Výrobca
Brunton
Model
Solaris i6
Typ
solárny panel
Materiály
CIGS fotovoltaické články
Infocena
150 €
Obchody
vavrys.sk$ret

Solárny panel

Brunton Solaris i6 používa technológiu CIGS – ide o polovodič tvorený zlúčeninami medi, india, gália a selénu. Detailné informácie o tejto technológii nájdete na Wikipédii. Pre nás turistov a cestovateľov je dôležité, že pomocou nej je možné vyrobiť solárne panely, ktoré sú tenké, mierne ohybné, mechanicky pomerne odolné, skladné a najmä veľmi ľahké, pričom ich súčasťou nie je sklo. Ďalšou výhodou je, že vďaka zmesi dvoch zlúčenín (mení sa indium s gáliom) je panel citlivý na širšie spektrum slnečného žiarenia – v praxi to znamená, že pri zvyšujúcej sa oblačnosti klesá výkon miernejšie. Cenou za toto riešenie je však nižšia efektivita pri silnom priamom slnku. Pre outdoorové účely je však výhodnejší vyrovnanejší výkon.

Ako už bolo v úvode spomenuté, na výstupe je praktických 12 V. Najvyššia stála zaťažiteľnosť podľa údajov výrobcu je na úrovni necelých 450mA, čo dáva výkon asi 5,4 W. Tieto hodnoty sú však v rovine ideálnych podmienok, ktoré sa vyskytujú zriedka. Hoci pri meraní napätia na výstupe nezaťaženého panela napätie značne kolíše, podľa údajov výrobcu by elektronika mala zabezpečiť pri záťaži napätie práve spomínaných 12 V. Okrem tohto má ešte na starosti ochranu proti "spätnému chodu", teda proti vybíjaniu batérií panelom v prípade, keď intenzita osvetlenia klesne.

Vyhotovenie

Solaris i6 tvoria štyri súbory po desať fotovoltaických CIGS článkov, ktoré sú nanesené na tuhej ripstopovej tkanine. V zloženom stave sú rozmery 12,6 x 22,5 x 2,5 cm. Hrúbka je však v mieste s prípojkou pre káble väčšia cca o centimeter. V rozloženom stave je plochý rozmer 12,6 x 72,5 cm. V každom rohu je kovové oko, pomocou ktorých je možné panel podľa potreby uchytiť napr. REP šnúrou – či už na batoh, stan, strom, či inú vhodnú konštrukciu.

Prípojka pre káble má dva konektory. V prípade zariadení s nižším odberom je tak možné súčasné zapojenie. Čo je však zaujímavé, vidlice dvoch zo štyroch priložených káblov sú príliš hrubé na súčasné zapojenie, preto je takéto pripojenie možné iba pre autozásuvku a krížový multi-konektor. Je otázne, či ide o zhodu náhod alebo o zámer výrobcu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Príslušenstvo

K panelu je dodávané praktické puzdro a štyri rôzne káble, ktoré sa líšia koncovkami:
- krížový multi-konektor so štyrmi rôznymi vidlicami na konci,
- konektor pre iPod,
- autozásuvka pre 12V autopríslušenstvo,
- svorky na nabíjanie olovených akumulátorov.

Skúsenosti z používania

Merania napätia a prúdu v tomto článku neuvádzam, pretože pri ich zbere som narazil na viacero prekážok, ktoré pri úrovni môjho meracieho vybavania neviem prekonať. Najdôležitejšou bolo, že pri nabíjaní batérií, čo je primárne určenie tohto solárneho panelu, súčasné NiMH nabíjačky fungujú v tzv. pulznom režime – t.j. nedodávajú do batérií konštantný prúd, ale nabíjajú v pulzoch. Preto aj pri meraní odberu sústavy panel-nabíjačka-batérie neprechádza obvodmi konštantný prúd a napätie tiež kolíše. Ďalej, meranie nezaťaženého panelu, t.j. bez pripojenej nabíjačky, tiež nie je úplne korektné pre získanie vhodného obrazu o napätiach pri rôznej intenzite slnečného žiarenia. Preto som sa nakoniec rozhodol uprednostniť len kvalitatívne skúsenosti s panelom z terénu.

Solaris i6 veľmi dobre spolupracoval pri nabíjaní NiMH batérií. Pokiaľ bola intenzita slnečného žiarenia vysoká, t.j. priame slnko bez oblačnosti, nabíjali sa v pohode 4 kusy NiMH AA batérií. Pri ľahkej oblačnosti bolo lepšie znížiť počet na dva kusy, pretože na druhú dvojicu väčšinou šťava nestačila. Podľa skúseností sa dala počas denného pochodu nabiť na cca 80% kapacity štvorica AA batérií. Presný čas určiť nemožno, lebo pri chôdzi nie sú vždy ideálne podmienky. Lepším modusom operandi sa ukázalo striedať štvoricu AA po dvojiciach – jeden pár v zariadení (napr. GPS navigácia) a jeden v nabíjačke.

Priame pripojenie na zariadenie som vyskúšal s netbookom Asus EeePC, ktorý má napájanie na 12 V, takže nebol nutný žiaden adaptér. S vybratým interným akumulátorom sa počítač nenaštartoval ani pri veľmi intenzívnom poludňajšom slnku. Nabíjanie interného akumulátora pri vypnutom počítači však išlo panelu celkom dobre, po cca 4 hodinách bola úroveň z takmer úplného vybitia na cca 30%. To je pri 6 článkovom akumulátore celkom dobrý výsledok. Najviac sa však panel osvedčil ako podpora nabitej batérie – t.j. pripojený panel na počítač s nabitou batériou počas práce. Výdrž netbooku sa predĺžila z bežných cca 6 hodín na vyše 9 hodín (podľa ukazovateľa spotreby v počítači).

Taktiež pripojenie na iPod funguje, avšak musí byť vypnutý a o cca 3,5 hodiny sa úplne nabije. Nabíjanie som testoval za sklom v kancelárii, keďže hudobný prehrávač do prírody nenosím. Jeden neduh som však zaznamenal, iPod zvykne zmrznúť pri pokuse o jeho zapnutie počas nabíjania alebo po pripojení solárneho panelu na zapnuté zariadenie.

Manipulácia s panelom má svoje praktické problémy a to najmä z dôvodu jeho veľkosti v rozloženom stave a taktiež citlivosti na otočenie k slnku. Keď sa panel pripne k batohu, je ďalšie narábanie s batohom dosť sťažené (viď foto). Celkovo je práca s panelom dosť neohrabaná a jeho použitie vidím najlepšie v takých situáciách, kde je možné ho upevniť na dlhší čas – napr. v basecampe, na zrube v divočine, na cykloturistických brašniach, prípadne na palube bezmotorovej plachetnice. Uvedený neduh však nie je problémom Solarisu, ale je to celkovo dané súčasnou úrovňou fotovoltaických technológií – pre pohodlné používanie v outdoore si ešte budeme musieť počkať na rádové zvýšenie merného výkonu, alebo zníženia kapacitných nárokov zariadení.

Ak budeme chcieť umiestniť panel na dlhší čas, natíska sa otázka, ako je to s odolnosťou voči vode. V manuáli výrobca uvádza, že panel je odolný voči vode, avšak pochopiteľne nie je určený na držanie pod vodou. Striekajúcu vodu a teda napr. dážď by mal Solaris zvládnuť. Počas nabíjania však tiež treba chrániť konektor. Tu bude treba nejaké vlastné "udělátko" z gumičiek a igelitového sáčku.

Záver

Celkovo mám z používania panelu zmiešané pocity. Vo všeobecnosti Brunton Solaris i6 funguje tak, ako možno od solárneho panelu tejto veľkosti očakávať. Je ľahký aj kompaktný, prevedenie aj spracovanie je na úrovni, funguje ešte pomerne dobre, aj keď je polooblačno. V praxi sa však ukázalo, že praktický pre bežné outdoor použitie veľmi nie je. Najmä ak je možné zladiť intenerár akcie s počtom záložných akumulátorov a predpokladanými zdrojmi prúdu. Pokiaľ sa však niekto chystá na dlhší čas na miesta, kde elektrický prúd nebude, Brunton Solaris i6 svoju úlohu splní veľmi dobre. Napríklad v basecampe môže byť pripojený tento, prípadne väčší panel (je v ponuke ešte s ôsmymi súbormi fotovoltaických článkov) na battery-pack. Z neho sa podľa potreby môžu nabíjať koncové zariadenia.

Ďalšie zdroje

Test Petra Macháčka na Světe Outdooru.

Fotogaléria k článku

Najnovšie