Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia SIGG fľaša

Príjem tekutín je pri akejkoľvek športovej aktivite veľmi dôležitý a správnu hydratáciu preto riešia aj outdooroví nadšenci. Možností je viacero, pričom značnej obľube sa tešia vodné rezervoáre. Tie však nemusia každému vyhovovať, prípadne pri niektorých aktivitách ako športové lezenie nemusia byť vhodné vôbec. Fľaška má preto stále svoje opodstatnenie, najmä ak sa pohodlne dá pripnúť na batoh, či na lezecký úväz. Taká je aj hliníková fľaška SIGG, navyše v množstve rôznych dizajnov, ktoré tú vašu odlíšia od ostatných a dodajú jej aj módny faktor.

Výrobca
SIGG
Model
design bottle
Typ
hliníková viacúčelová fľaška
Materiály
hliník
Hmotnosť
140 g
Farebné kombinácie
rôzne farby a dizajny
Infocena
18 €

Švajčiarska značka SIGG nie je na trhu novinkou, hliníkové fľašky na opätovné použitie vyrába už vyše storočia. Charakteristický tvar má športová fľaška, teraz nazývaná classic, od roku 1990, pričom sa menia dizajny a povrchové úpravy. Napriek všeobecnému trendu presunu výroby do juhovýchodnej Ázie, SIGG stále vyrába vo svojej domovskej krajine.

Materiály

Fľaška je mechanicky vytvarovaná z jedného kusu hliníka, teda je bez zvarov či iných spojov. Z vnútornej strany je nanesená polymérová vrstva, ktorá chráni tekutiny od hliníka. Zabraňuje sa tak oxidácii tohto materiálu a dosahuje sa chemická inertnosť – t.j. povrch nereaguje s tou-ktorou tekutinou. Hliník totiž zvykne reagovať pri styku s kyslými kvapalinami a sčernie. Povrchová úprava je okrem nepriepustnosti a inertnosti aj elastická, takže ani po mechanickom poškodení (napr. deformácii) nedôjde k jej narušeniu.

Materiálové zloženie vnútorného ochranného filmu, ako aj plastovej skrutkovacej zátky a tesnenia je vyrobené bez organických zlúčenin, ktoré by sa uvoľnovali do uloženej kvapaliny (napr. BPA).

Vonkajšia strana fľašky je taktiež potiahnutá povrchovou vrstvou, ktorá zabraňuje oxidácii. Táto vrstva sa robí vo viacerých variantoch, ktoré dávajú fľaške rôzny povrch – či už hladký lesklý alebo s metalickým eloxovým efektom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dizajny a varianty

Fľašky s klasickým tvarom sa vyrábajú v objemových variantoch 0.6, 0.75, 1.0 a 1.5 litra. Dizajnov je veľa, vo všeobecnosti sa delia do kategórii Dizajn, Classic, SteelWorks a Special edition – možností výberu je teda neúrekom. Pre aktuálne dostupné odporúčam pozrieť webovú stránku výrobcu.

Skúsenosti z používania

Pre účely tejto recenzie som mal k dispozícii fľašku s objemom 1 liter a klasickým skrutkovacím uzáverom. Ten má oko s veľkostou ako šitou na mieru pre karabínu a tak je fľašku možné bezproblémovo prichytiť k batohu, či na lezecký sedací úväz. Taktiež sa dá oň pripevniť plochá slučka a fľašku tak prehodiť cez rameno. Pri lezení dlhších lezeckých ciest na skalkách alebo počas krátkych lezeckých túr, či na kratších ferratách ide o praktické množstvo tekutín.

Fľaška sa ďalej dobre hodila aj pri cestovaní. Liter vody sa vždy zíde, no pozor pri leteckej doprave – prázdnu fľašku treba dať do check-in batožiny a nemať ju v príručnej, lebo na security kontrole by ste o ňu mohli prísť. Vďaka presnému objemu som fľašku používal aj pri dezinfekcii vody pomocou ultrafialovej lampy, ktorá má nastavenie dávky práve pre 1 liter. Pred UV lampou som však neuvážene niekoľkokrát použil tablety na báze jódu, po ktorých bola voda naozaj nechutná. Čo následne nepotešilo, bol "odor", ktorý si fľaška zachovala niekoľko týždňov. Až poriadne vyčistenie kefkou na hydrorezervoár so značným objemom saponátu vrátilo fľašku späť do hry, keďže preferujem pri športe čistú vodu pred ochutenými nápojmi, ionťákmi či džúsmi.

Údržba

Keďže je fľaška určená viac ako na jednorázové použitie, je vhodné sa o vnútro dobre starať. Najmä ak sa v nej používajú aj iné nápoje ako čistá voda. Po príchode z akcie ju vždy poriadne povyplachujem vodou a ak treba, tak pomocou kefky a saponátu vyčistím. Výrobca má v ponuke aj dezinfekčné čistiace tablety, no mne sa celkom v pohode osvedčil obvyklý prístup.

Záver

Fľaška SIGG je všestranne použiteľná pre outdoorové aktivity – či už pri turistike, lezení alebo na bicykli. Vhodná je aj na každodenné použitie, či na indoor športy a všeobecne tam, kde jej objem postačuje. Pre výber z rôznorodých dizajnov je vhodná aj ako módny doplnok pre športovo založených ľúdí.

Fľašku pre účely redakčnej recenzie zapožičal internetový obchod TriHory.sk.


Fotogaléria k článku

Najnovšie