Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Na Baranec, Plačlivé a Smrek aj v zime

AKTUALIZÁCIA – Podobne, ako v minuloročnej zimnej sezóne, aj túto sa budú môcť turisti a skialpinisti pohybovať v teréne, ktorý býval inak neprístupný kvôli každoročnej sezónnej uzávere. Umožní im to schálená výnimka z návštevného poriadku TANAPu, na ktorú mnohí čakali. Potešujúce je, že jej platnosť vyprší až o 3 roky.

Aktualizácia 25.11.2011
Výnimka bola predĺžená až do 31. decembra 2014, informovala o tom HZS.

Na základe žiadosti TJ Družba Smrečany-Žiar ako vlastníka Žiarskej chaty, udelil Krajský úrad životného prostredia v Žiline výnimku z návštevného poriadku Tatranského národného parku. Výnimka je platná pre Žiarsku dolinu a týka sa zmeny sezónnej uzávery pre vykonávanie pešej turistiky a skialpinizmu.

Zimná turistika

Aj počas obdobia sezónnej uzávery, t. j. od 1. novembra do 15. júna, sa povoľuje pohyb turistov na nasledovných turistických značených trasách:

Žiarska chata – rázcestie pod Homôľkou – Malé Závraty – pliesko pod Žiarskym sedlom – Žiarske sedlo po zimnom tyčovom značení (zelená značka), ktoré osadila 9. novembra Horská záchranná služba Západné Tatry-juh a strážca Správy TANAP-u,

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Žiarske sedlo – Plačlivé (Plačlivô/Plačlivý Roháč) (žltá značka),

Žiarske sedlo – Smrek – sedlo Jamina (sedlo nad Pustým/Pusté sedlo) – Baranec – Kečka – Holý vrch – Malý Holý vrch – Stará Stávka – ústie Žiarskej doliny, parkovisko (žltá značka).

Skialpinizmus

Súčasne sa povoľuje vykonávanie skialpinizmu v lokalite Baranec – Jarný žľab a Žiarske sedlo – Malé Závraty – Žiarska chata po trase letného turistického značeného chodníka aj v období od 16. apríla do 15. mája. Táto výnimka je platná do 31. decembra 2014. Bližšie informácie je možné získať priamo na Žiarskej chate.

Titulná fotografia: Pohľad na masív Baranca od symbolického cintorína v Žiarskej doline, autor Tomáš Trstenský

Najnovšie