Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Progress DFw NDR

Značku Progress nie je potrebné špeciálne predstavovať, jej produkty už dlhšiu dobu využívajú vyznávači rôznych outdoorových aktivít. Značka postupne rozširuje svoje portfólio o novinky, a jednou z nich je aj zimné tričko s dlhým rukávom Progress DFw NDR, určené ako prvá vrstva oblečenia z materiálu Dry Fast s úpravou Polygiene.

Výrobca
PROGRESS
Model
DFw NDR
Typ
Zimné termoprádlo
Materiály
Polyester, Polygiene
Hmotnosť
290 g
Páči sa mi
rýchle vysychanie, dobrý strih, prevedenie rukávov
Nepáči sa mi
mierny zápach, prvý dojem z materiálu
Infocena
33,50 €

Materiály, farby, vyhotovenia

Táto novinka má názov DFw, čo je v podstate skratka použitého materiálu Dry Fast a sezónne určenie winter. Dry Fast je známa polyesterová tkanina od talianskej firmy Pontetorto. Už z názvu vyplýva, že ide o tkaninu, ktorej vlastnosti a spôsob tkania urýchľujú transport potu z pokožky a jej následné rýchle vysychanie. Povrch tkaniny je ošetrený antibakteriálnou technológiou Polygiene od spoločnosti Perstorp, špičky v oblasti chemických a technických látok. Ide o úpravu povrchu tkaniny nanesením vrstvy ionizovaného striebra vo forme strieborných solí. Striebro viackrokovo narúša bunkovú stenu molekúl a preniká do jej DNA, po čom baktéria skolabuje. Tento spôsob antibakteriálnej úpravy by mal byť účinný až proti 99% druhom baktérií, čo spôsobuje vysokú odolnosť tkaniny proti zápachu a zvýšený dlhodobejší komfort nosenia.

Tričko je v dámskom aj pánskom vyhotovení v typoch krátky rukáv, dlhý rukáv, rolák zips a dlhé spodky. Pánsky model je vo farbách hnedá – svetlomodrá alebo čierna – zelená. Pri dámskom prevedení sú to farby čierna – modrá a biela – zelená.

Strih a veľkosť

Už na prvý „pohmat“ cítiť, že použitý materiál je hrubší a hustejší, ako pri letných variantách prvej vrstvy. Aj keď prvý dojem z trička môže byť značne „silónový“, pri dlhšom nosení sa vytratí a tričko je na tele príjemné. Vnútorná strana je hladká, nemá tendenciu sa zatrhávať. Tričko sedí dobre aj na moju nekonfekčnú postavu, nikde neťahá, ani nie je príliš tesné. Je aj dostatočne dlhé, čiže chrbát ostáva vždy zakrytý pri akejkoľvek polohe. Tričko je ušité z ôsmych dielov, ktoré sú spojené plochými švami, zadný diel je mierne predĺžený. Manžety na rukávoch sú široké a pevné, nemajú tendenciu sa rozťahať, golier je len mierne zvýšený a bez roláku. Rukávy sú dostatočne dlhé a majú raglanový strih. Tričko sa v pánskom vyhotovení vyrába vo veľkostiach M – XXL, na mojich 186 cm a väčší objem pásu je XXL akurát. Dámske modely sú vo veľkostiach S – XL.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prvé dojmy

Veľmi príjemne ma prekvapilo, že názov Dry Fast nie je len reklamný ťahák, ale naozaj si plní svoju funkciu a rýchlosť schnutia bola skutočne veľká. Zatiaľ ide síce len o prvý dojem, ale pri absolvovaní 900 m prevýšenia v rýchlejšom tempe a pri klasickom oblečení prvá vrstva, polartec a membránová bunda, som bol do 15 – 20 min suchý nielen ja, ale aj tričko. Pritom je moje potenie pri námahe viac než intenzívne. Čo sa týka zápachu, po dvoch dňoch nosenia už bolo tričko mierne cítiť, menej, ako tričko bez antibakteriálnej úpravy, ale možno viac, ako by som očakával. Ploché švy plnia svoju funkciu a pokožka o nich ani netuší. Čo oceňujem, je raglanový rukáv, ktorý sa naozaj nevyťahuje ani pri vzpažení s batohom. To je čiastočne docielené strihom, ale aj väčšou dĺžkou rukávov. Aj tepelná izolácia bola na syntetické vlákno uspokojivá, aj keď na dlhé postávanie pri teplote -10°C a silnom vetre to veľmi nie je. Pravdaže, čas strávený v tričku bol zatiaľ krátky na presnejšie závery, dlhodobejšie používanie určite ukáže viac.

Záver

Po krátkej skúsenosti by som tričko bez obáv odporučil na aktívnu turistiku od jesene do jari v chladnejšom počasí. Samozrejme pri vhodných nasledujúcich vrstvách, ktoré budú pokračovať v transporte potu. Tričko je možné použiť aj pri bežnom nosení.

Fotogaléria k článku

Najnovšie