Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhovor Tomáš Petrík: Latka je postavená vysoko

Po vyše dvadsiatich rokoch zmenila 6.1.2011 Chata pri Zelenom plese chatára. Juraja Gantnera vystriedal Tomáš Petrík z Tatranskej Lomnice, ktorý pochádza z rodiny bývalého chatára na Nálepkovej chate (terajšia Zamkovského) a pôsobil aj ako riaditeľ na Popradskom plese. O preberaní chaty a pripravovaných zmenách sme s ním urobili rozhovor pár hodín po prebratí chaty.

Ste nový chatár. Čo sa zmení na chate pre turistov a horolezcov?

“Latka je postavená dosť vysoko. Nielen, čo sa týka prístupu k ľuďom, ale aj čo sa týka vzťahu ku chate, ako k budove, ku všetkým technológiám, ktoré tu boli a sú. V prvom rade to bude treba zachovať, niečo mám v pláne aj zmodernizovať a dorobiť. Juraj Gantner s personálom robili, čo robili, a nerobili to zle. Samozrejme, nápady na zmeny chodia aj ku mne, každý si predstavuje niečo iné, čo by sa malo kde zmeniť a pohnúť. Viem, čo tu chýba mne osobne, a až sa do toho trochu zapracujem, budem sa snažiť tieto veci dobudovať.”

Napríklad?

“Napríklad sušiareň vecí nielen pre ubytovaných, ale aj ostatných ľudí, ktorí sem prichádzajú.”

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Budú sa hýbať ceny? Vieme, že sa výrazne zvýšilo nájomné, prejaví sa to?

“Myslím si, že sa to nebude prejavovať vo výške cien. Jedine možno v tom, že chata za doby Juraja Gantnera bola nastavená tak, že mali výhody nielen členovia rôznych klubov, ale aj ľudia, ktorí neboli nikde organizovaní. Mali po určitom počte nocí nárok, ak si zaplatili aj polpenziu, na zníženú cenu, ktorá bola de facto pod súčasnú nutnú zľavu 50 percent, ktorú mám teraz v zmluve pre členov KST, SHS JAMES, ČHS, OeTK a NFI.”

Budú mať zľavy ešte aj ďalšie organizácie?

“Myslíte Alpenverein a pod.? Čo sa týka konkrétnych zliav, treba si niekde nájsť rovnováhu, odkiaľ pokiaľ možno ísť. Aby sa nestalo, že určíme cenu nocľahu 30 eur, ktorá bude platiť pre toho jediného chudáka, ktorý nebude mať žiadny preukaz. Radšej chceme cenu držať na normálnej úrovni. Keď si zoberieme, že dnes sa nedá pod 8 eur prespať ani v robotníckej ubytovni pri dlhodobom ubytovaní, chata, kde ten režim je naozaj tvrdý, musí mať nejakú cenu stanovenú. Takže ja by som sa radšej prikláňal k tomu, že štatistická väčšina ľudí, ktorá sem chodí, spadá do tých organizácií, ktorým zľavu dávame.”

To bolo ubytovanie, čo strava?

“Čo sa týka jedál, vzhľadom na to, že mám svoju predstavu o kuchyni, budeme dosť meniť jedálny lístok – samozrejme, tie základné veci ostanú, a asi aj v tých cenách, ktoré tu boli, ale aj keď sa bude meniť jedálny lístok, budeme sa držať v cenách úplne normálnych. Je jasné, že tá cenotvorba sa nedá robiť, ako keď je človek v Starom Smokovci alebo Tatranskej Lomnici. Doprava sem a celá réžia chaty je nákladnejšia. Z niečoho sa tie peniaze dostať musia. Nie sme schopní ísť do cien bufetových.”

Môžu sa turisti naďalej spoľahnúť na núdzové ubytovanie?

“Ak chce človek spať v posteli, tak je lepšie si zavolať dopredu (tel.č.: 0901 767 420). Keď prídete na blind, môže sa stať, že budete spať na matracoch. Ale vždy to fungovalo, od toho sú chaty chatami, aby boli útočiskom.”

Budete pri objednávaní vyžadovať zálohu vopred?

“Tak to je myslím najbežnejšia prax v celom turistickom ruchu, lebo potvrdenie toho, že to myslíte vážne, je to, že za to nejakým spôsobom aj niečo zložíte. A to funguje len finančne, inak by bola chata nonstop prebukovaná.”

Do akej výšky plánujete zálohu?

“Tých 50 percent. Jasné, že keď niekto zavolá z dneška na zajtra, nebudem posielať zálohovú faktúru, ale pokiaľ to bude chcieť zazmluvniť mesiac, dva, tri dopredu. Toto chceme aj zverejniť na stránke, keď ju budeme mať.

Preberanie chaty bolo z Vašej strany aké? Ako to hodnotíte?

“Tak preberanie chaty, čo sa týka funkčnosti, prebehlo hladko a bez nejakých negatív. Už to, čo si emotívne človek vnútri v sebe myslí, si musí nechať každý pre seba.“

Turisti si všimli, už keď sa zverejnilo, že pán Gantner nebude pokračovať, že zmizlo všetko drevo, ktoré bolo pripravené na zimu. Mali sme aj v našom fóre otázku, prečo ste sa nedohodli a teraz na to doplatí príroda, lebo sa bude musieť viac voziť.

“Ja som Juraja Gantnera po zverejnení výsledkov oslovil. Bavili sme sa o tom, že mi tu určité drevo nechá, že zváža to, čo bolo určené na budúcu zimu.”

Takže otázku dreva hodnotíte korektne? Odviezli si len to, čo bolo na budúcu zimu?

“Nie. Dreva mi zostalo možno na týždeň. Rozhodli sa, ako sa rozhodli, a ja som to ovplyvňovať nejako nemohol.”

Ale ponuka bola a oni sa rozhodli, že nie?

“Viete, to je ťažké, keď zrazu stojíte na opačnej strane barikády, ako človek, ktorého si celý život vážite. Veľmi ťažko sa s tou guľou v krku veci vybavujú a riešia. Mne bolo povedané, že sa znáša drevo pre ďalší rok. Čo sa týka dreva pre tento rok, keď sa to rozhodli odviezť, to už bolo v dobe, keď začali chodiť prvé právnické listy a ja som stratil motiváciu skúšať jednať.

De facto vec sa mala tak, že neplatnosť výberového konania riešil právnik za stranu Gantnerovcov. Nemám absolútne všetky informácie, lebo ten čierny peter sa podával medzi Turservisom a Jurajom Gantnerom. Keď sa to takýmto spôsobom začalo uberať, ja som stratil záujem o nejaké ďalšie rokovanie. Proste rozhodli sa, že to spravia takto, spravili to takto. Ja som si zabezpečil, aby sa palivo dostalo hore. To, že si to svojím spôsobom odnesie príroda a návštevníci, bohužiaľ. Ale nemyslím, že to budem nejako dlho vyvážať.”

Koľko odhadujete, že bude trvať nabehnutie chaty na plný režim, na aký boli ľudia zvyknutí?

“V krízovom režime bude kuchyňa fungovať okamžite – aspoň čaj, nejaké dva druhy polievky a niečo na zjedenie. Čo sa týka 100% prevádzky chaty, myslím, že do mesiaca by sme ju mali zabezpečiť.”

Ubytovanie budete poskytovať?

“Áno, už teraz (pozn. red.: 6.1.2011) je tu prvá skupinka, ktorí neboli ohlásení. Mal som určitú prípravu doma, mám dosť veľa vecí nachystaných, nejdeme veci len teraz vymýšľať.”

Táto chata má tiež také renomé, že tu bývajú aj party, nie je to tak, že s úderom desiatej sú všetci ticho a musia ísť preč. Tento režim mienite úplne, čiastočne, alebo vôbec nemeniť?

“Základná vec je tá, že sa nedá vyhovieť všetkým. Treba sa prispôsobiť tomu, čo prevláda. Mám to odžité odmalička. Keď začne vyslovene zlé počasie a nachádza sa mi na chate výhradne horolezecká partia, tak ich nemám prečo obmedzovať, aby o desiatej zaliezli do postele. Pokiaľ je počasie v poriadku a je tu jedna skupinka, ktorá má záujem hulákať a ďalších x ľudí, ktorí sa chcú vyspať, lebo ráno idú liezť alebo niekde pochodovať, tak sa treba prispôsobiť tým, ktorí chcú spať. Myslím, že je to dobrý systém. Tu je to možné, dole je barík na hulákanie, ktorý bude treba zrekonštruovať, a potom bude možné toto spojiť.”

Ale naďalej tu budú horolezecké kurzy so všetkým, čo k tomu patrí?

“Samozrejme, to ostáva. Ja leziem od 14 rokov a s lezeckým životom som nadobro stotožnený a rovnako s režimom na mnohých chatách. V dobe môjho narodenia boli moji rodičia chatári na Zamke, vtedajšej Nálepkovej chate. Myslím, že otec mal tiež dobrý zmysel pre tieto veci, vnímal som to odmalička. Myslím teda, že mal by som mať pre to zdedený zmysel.”

Osobnostne sa s chatárčením stotožníte? Je to to, čo ste chceli celý život robiť?

“Je to to, čo som vždy chcel robiť. Už som to aj robil, ale vo funkcii zamestnanca – ako riaditeľ na Popradskom plese. Nie vo funkcii, ako tu, že čo si ako rozhodnem, tak bude. Samozrejme mimo zásahov, ktoré musí schvaľovať majiteľ. Flexibilita je vždy lepšia z tejto pozície, než z pozície, ktorú som mal predtým na Popradskom plese a de facto kvôli týmto veciam som odtiaľ aj odchádzal. Človek ako zamestnanec má zviazané ruky. Nech ich má akokoľvek oficiálne voľné.”

Súvisiace články

Nový chatár na Chate pri Zelenom plese
Chata pri Zelenom plese – Brnčalka

Ďalšie rozhovory na HIKING.SK

Najnovšie