Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok pod Čiernou horou

Ako už predo mnou napísal Stano Ďurica, Slanské vrchy neponúkajú veľa úkrytov, ktoré by umožňovali prenocovanie pod strechou. Jednou z možností je prístrešok pod Čiernou horou. Tento turistický objekt sa nachádza v severnej časti pohoria, neďaleko hlavného hrebeňa a predstavuje jediný oficiálny turistický prístrešok v tomto pohorí.

Poloha
Slanské vrchy: 1 km od sedla Červená mláka, asi 10 minút chôdze po lesnej ceste (mimo TZT)
Nadmorská výška
800 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.9692 ° SŠ
dĺžka: 21.4455 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 - 8 ľudí na podlahe s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
celoročne prístupný prístrešok, správca KST Krokus, Hanušovce nad Topľou
Voda
studnička (cca 30 m západne od prístreška)
Dalšie info
kst-krokus.sk$ret

Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza pod Čiernou horou, neďaleko sedla Červená mláka. K prístrešku sa môžete dostať zo sedla Červená mláka (zelená turistická značka) alebo z priľahlých obcí (Pavlovce, Petrovce, Hermanovce nad Topľou) odkiaľ vedú turistické chodníky, ktoré sa pod Oblíkom križujú so zelenou turistickou značkou.

Popis objektu a možnosti nocľahu

Prístrešok je postavený na okraji čistinky pod mohutnými bukmi. Objekt (6 x 4 m) tvoria drevené nosné stĺpy, nad ktorými je plechová strecha. Chýbajú bočné steny, preto prístrešok neposkytuje ochranu proti vetru a bočnému dažďu. V nečase je však možné pripevniť z náveternej strany celtu alebo PVC fóliou, ktorá vytvorí dokonalú ochranu.

Na spanie slúži kamenná podlaha, takže použitie vlastného spacieho vaku a kvalitnej karimatky je viac než nutné. Kapacita stavby pre nocľah je 6 - 8 osôb (po odsunutí stolov aj viac). Hneď v susedstve stojí lesnícka chata, kde je možné prenocovať na verande (2 - 3 osoby).

Vo vnútri prístreška sa nachádza stôl a po obvode sú na nosných stĺpoch pripevnené lavice, ktoré sa však nedajú použiť na spanie, pretože sú dosť úzke. Pred prístreškom sa ešte nachádza upravené ohnisko a ďalšie lavice.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Vodný zdroj sa nachádza asi tridsať metrov západným smerom od objektu a vedie k nemu výrazný chodník. Prameň je výdatný a nezamŕza ani v zimných mesiacoch.

Fotogaléria k článku

Najnovšie