Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Chata pod Javorníkom (Ukrajina)

Prytulok pid Javornykom (po ukrajinsky) resp. Chata pod Javorníkom (po slovensky) je jedinou zachovalou chatou na Ukrajine z obdobia 1. Československej republiky, keď niesla názov Útulna KČST pod vrchem Juda. Dnes je najzápadnejšou ukrajinskou horskou chatou a dodnes slúži putujúcim po Zakarpatskej turistickej magistrále.

Poloha
Ukrajina: Bukovské vrchy/Polonina Runa (Rivna)/Rovná polonina – chrebet Javornyk (horský chrbát Javorník), Užanskyj nacionaľnyj pryrodnyj park (Užanský národný park)
Nadmorská výška
910 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.91516 ° SŠ
dĺžka: 22.54045 ° VD
» Mapa
Nocľah
35 ľudí vo vlastných spacákoch (2 spoločné nocľahárne)
Prevádzka
celoročná s chatárom
Voda
v studničke
Cena
35,- UAH (cca 3,5 €) za človekonoc vo vlastnom spacáku
Kontakt
chatár Míša (rozumie slovensky) +380 506 729 057 (číslo ukrajinského mobilného operátora)
Spojenie
Velykyj Bereznyj (vlak, bus) - Russkyj Močar (mikrobus) - Javornyk (červená značka Zakarpatskej magistrály)
Dalšie info
jediná zachovalá horská chata na Ukrajine z čias 1. Československej republiky

25. apríla 2015 chata vyhorela od vykurovacieho telesa. Fotografie požiaru nájdete v tejto reportáži. Novovybudovaná chata je v prevádzke od zimy 2017/2018. Viac info na facebooku

História

Chatu na horskom hrebeni Javorníka (Javornyk) postavil v roku 1936 Klub československých turistov (predchodca dnešného Klubu českých turistů a Klubu slovenských turistov), keď niekdajšie územie Podkarpatskej Rusi patrilo pod 1. Československú republiku. Vtedy chata mala 2 izby po 6 lôžok a jednu nocľaháreň pre osem hostí. V povojnovom období prešla chata pod socialistické riadenie v Sovietskom zväze a slúžila ako škola v prírode, kedy vznikol aj malý lyžiarsky vlek. V súčasnej samostatnej Ukrajine je chata v súkromnom vlastníctve, čo hlási aj tabuľka „Pryvatna vlasnisť“ na ohrade okolo chaty. V turistickej literatúre sa okrem vyššie uvedeného ukrajinského, československého a slovenského názvu môžete stretnúť tiež s českým pomenovaním „Bouda pod Javorníkem“ alebo tiež poľským názvom „Schronisko na Jaworniku“.

Poloha

Chata je umiestnená priamo na horskom chrbáte Javorník (chrebet Javornyk) v nadmorskej výške 910 metrov, severozápadne od hlavného vrcholu Javorníka s vysielačom (1017,1 m). Masív Javorníka leží na južnej hranici Poloniny Runa (Rivna) /Rovná polonina/, čo je pokračovanie našich Bukovských vrchov na Ukrajine so spoločným označením Poloninské Karpaty. Na južných svahoch Javorníka sa nachádza dedina Russkyj Močar, administratívne patriaci pod Veľkoberezniansky rajon (Velykyj Bereznyj) v západnej časti Zakarpatskej oblasti Ukrajiny na hranici so Slovenskom. Schengenská hranica (Slovensko) je vzdušnou čiarou vzdialená od chaty len 8 km.

Prístup

- z mestečka Velykyj Bereznyj (slovensky Veľké Berezné) /vlak, bus/ po červenej značke (Zakarpatská magistrála), ktorá začína na železničnej stanici naprieč mestečkom k ochrannej hrádzi rieky Už (Uh), hrádzou po závesnú lávku na druhý breh, dolinou a neskôr zalesneným chrbátom nad dedinu Russkyj Močar a cez kótu 702 vozovou cestou na chatu (cca 3 hodiny),
- z dediny Russkyj Močar (mikrobus) buď od sedielka s prícestnou kaplnkou pred dedinou a zalesneným chrbátom po vozovej ceste s napojením na červenú značku (cca 1 hodina) alebo z dediny od kostola po obslužnej ceste k vysielaču na Javorníku a od vysielača po hrebeni na severozápad (cca 1,5 hodiny),
- od turbázy Dubový háj, infopanel NP a parkovisko (na cestnom ťahu H13 Užhorod – Ľvov medzi dedinami Siľ a Kostryna) po červenej značke (Zakarpatská magistrála) cez železničnú trať a závesnou lávkou ponad Už (Uh), poľnou cestou na západ k hnojisku a lesnou cestou nahor na bočný chrbát za stáleho stúpania lesom až na chatu (cca 3 hodiny)

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Objekt

Bývalá chata KČST si dodnes zachovala (doslova zakonzervovala) špecifické čaro prvorepublikových horských chát, aké dnes už nenájdete v Česku a na Slovensku. Aj keď chata neoplýva luxusom, skromným turistom celoročne poskytne prístrešie v podobe nocľahu v suchu a teple, či okoloidúcim ponúkne oddych v netradičnom prostredí. Napriek tomu, že chata by nutne potrebovala opravu, zabezpečí ubytovanie pre 35 hostí s vlastným spacím vakom. Ubytovanie je možné v podkrovnej izbe na tzv. letisku s matracmi, sedením a vlastnou pieckou na kúrenie. Najviac nocľažníkov sa zmestí do veľkej jedálne, ktorá je zároveň vybavená poschodovými pričňami a murovanou pecou, na ktorej sa zároveň dá variť. Cena za nocľah je 35,- hrivien, čo je približne 3,5 € za osobu a noc. Chatár Míša (rozumie po slovensky, lebo má predkov z Liptova) ponúka základné občerstvenie v podobe výborného čaju z horských bylín, na ktoré je bohaté okolie, a miestnu špecialitu, ako sa na Ukrajinu patrí, – „borovička“, čo je vodka (ukrajinsky horilka) s vylúhovanými brusnicami, niečo na spôsob „hafirovice zo Zuberca“ (borovička s čučoriedkami). Pre vopred ohlásené skupiny je možno objednania stravy a dovozu batožiny z podhoria (Velykyj Bereznyj).

Objekt je jednoducho zariadený, bez prírodu elektrickej energie a bez vodovodu. Po vodu sa chodí do blízkej studničky. Pod chatou sú dve latríny. Vďaka blízkosti Slovenska (8 km) je na chate bezproblémový príjem signálu slovenských mobilných operátorov a netreba využívať roaming. V susedstve chaty stojí stará zrubová stodola a veľký drevený prístrešok, kde sa dá opekať na ohnisku.

Okolie

Z lúk pri chate sa otvárajú obmedzené výhľady. Za krajšími výhľadmi sa oplatí vystúpiť na blízky vrchol Javorníka (1017,1 m), odkiaľ vidieť dobre na sever a východ na hlavný karpatský hrebeň. Chrbátom Javorníky vedie južná hranica Užanského národného parku, kam je zahrnutá výskumná plocha pre sledovanie prirodzeného vývoja lesov, ktorú založil počas 1. ČSR profesor Alois Zlatník. Červená značka od chaty smerom k turbáze Dubový háj prechádza cez krásny bukovo-jedľový les, kde sa dá dobre sledovať prirodzený proces zmladenia jedľou bielou. Značenie Zakarpatskej magistrály (červená) bolo vybudované na jeseň roku 2010 a je kvalitne vyznačené v teréne vrátane rázcestníka pri chate.

Použité zdroje:
Karpaty.net
PodkarpatskaRus.net

Fotogaléria k článku

Najnovšie