Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Svet USA - Niagara Falls State Park

Niagarské vodopády v štáte New York patria k najnavštevovanejším prírodným atrakciám na svete. Avšak samotná návšteva nemusí zostať len pri niekoľkých typických fotkách urobených z dvoch či troch vyhliadkových miest. Preto by som rád popísal niečo o príjemných možnostiach, ktoré tento park hlavne z americkej strany ponúka.

Niagarské vodopády sa delia na dve časti: Horseshoe (väčšie, známejšie, lákadlo pre "adrenalistov", ktorí sa tu spúšťajú v sudoch a v iných predmetoch dolu prúdom) a American Falls. Samotné vodopády a bezprostredné okolie tvorí štátny park - Niagara Falls State Park. Američania rozlišujú dva druhy parkov: štátny park (niečo ako u nás CHKO, menšia rozloha, nižší stupeň ochrany, pod správou štátu, v ktorom sa nachádza) a národný park (rozsiahle územie, najvyšší stupeň ochrany, pod federálnou správou).

Pri návšteve tohto parku máte dve možnosti. Nenáročne si pochodiť po chodníkoch okolo vodopádov, porobiť fotky, relaxovať a po dvoch hodinkách ste vybavení a môžete ísť do mestečka s rovnakým názvom na obed. Alebo kúpiť si tzv. Niagara Falls USA Discovery Pass za 33,- $ (cca 22,- €) pre dospelých a využiť nasledovné atrakcie, ktoré vám naplnia prevažnú časť dňa. A to: Niagara - legends of adventure theatre, Cave of the winds trip, Aquarium of Niagara, Maid of the mist, Discovery center, Vyhliadková veža a využívanie elektroautobusov na dopravu medzi atrakciami, ktoré premávajú aj do priľahlého mesta.

Niagara - legends of adventure theatre

V návštevníckom centre môžete ísť na 45-minútový film, v ktorom sa nachádzajú informácie o parku a jeho histórii. Pravdu povediac, nebolo to nudné, celkom zaujímavé premietanie. Kino bolo plne klimatizované a pohodlnejšie ako v bratislavskom Palace cinemas. V tomto centre sa nachádza aj reštaurácia a giftshop. Odporúčam kupovať darčeky a podobné veci mimo tohto centra, tú sú relatívne drahšie a možností kúpiť ich je v parku viac než dosť.

Cave of the winds trip

Ďalej môžete ísť do jaskyne. Pred vstupom do výťahu vyfasujete pršiplášť a sandále. Výťahom sa zíde do podzemia, kde sa nachádza spomínaná jaskyňa. Tú prejdete veľmi rýchlo a dostávate sa na pravý breh rieky, naľavo od amerických vodopádov. Tu sa nachádza akýsi asfaltový chodník, ktorým sa dostanete do bezprostrednej blízkosti vodopádov. Odtiaľ vedie drevený chodník so zábradlím popod vodopády.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Samozrejme nejde sa priamo pod hlavný prúd, ale len pod vedľajšie rameno vodopádov. Ale i to stačí na celkom dobrú zábavu. Dá sa to prejsť za 10 minút, ale keď sa opakovane púšťate pod tisícky litrov studenej vody, kde nepočujete ani toho vedľa vás, tak ste tam podstatne dlhšie. Po absolvovaní je irelevantné mať na sebe pršiplášť, ste premoknutý do nitky, ale v horúcom dni to prinesie priam ľadové osvieženie a za pár minút ste suchý. Niektorí turisti tam dokonca chodili v plavkách, takže sa netreba ničoho báť.

Maid of the mist

Je to výlet loďou. Pri vyhliadkovej veži je výťah, ktorý vás odvezie dole na malý prístav. Tam počkáte na loď, dostanete tentoraz modré pršiplášte (ten predchádzajúci a sandále si kľudne zoberte na pamiatku) a ide sa smerom proti prúdu pod hlavné vodopády Horseshoe. Tiež veľmi silný zážitok, hlavne čo sa týka výhľadu a hluku, ktorý príroda dokáže urobiť. Akurát odporúčam foťák používať veľmi rýchlo, alebo mať vodotesné púzdro. Aj keď ste desiatky metrov od padajúcej vody, aj tak padá na vás.

Vyhliadková veža

Najkrajšie výhľady na vodopády sú z kanadskej strany, keďže pred sebou vidíte aj "Americké" aj "Horseshoe" vodopády. Keďže Američania nechceli byť ukrátení o túto možnosť, tak postavili vyhliadkovú vežu, ktorá ponúka skvelú panorámu nielen na vodopády, ale aj na Kanadu. Je tu ešte ďalšia výhoda, každý večer po zotmení počas sezóny sa koná svetelná šou, z kanadskej strany vysielajú rôznofarebné lúče na oba vodopády, ktoré na vode vytvárajú pekné spektrá.

Aquarium of Niagara

Po dvoch minútach strávených v otvorených ekologických autobusoch sa nachádzate v Aquarium of Niagara, múzeum vodného sveta. Ďalej je tu taktiež každú hodinu tulenia show, za pár rybiek od cvičiteľky tu tulene robia rôzne akrobatické kúsky ako z filmu.

Zhrnutie a praktické rady

Zhrniem to asi takto, za málo peňazí veľa muziky. Určite sa oplatí kúpiť si vstupenku, čím aj ušetríte a budete mať veľa zážitkov. Stačí si zobrať malý batoh s nejakým tým občerstvením a na celý deň máte postarané. V priľahlom mestečku je možné zájsť na lacný obed či večeru, ekobusom ste tam za 5 minút. Nachádza sa tu aj Rainbow Bridge, teda most ponad rieku s prechodom do Kanady. Výhodu majú slovenskí občania, ktorí majú od roku 2008 zrušené víza do Kanady. V čase, keď som tam bol, boli opäť zavedené víza pre českých občanov kvôli migrácii Rómov, a myslím že do týchto dní neboli zrušené. Takže pre Slovákov je tu možnosť bez vybavovania okúsiť aj niečo z kanadskej strany, kde sa nachádza rušnejšie kanadské mesto Niagara Falls. Len si nezabudnite zobrať pas s vízami a formulár DS – 2019 (v prípade študentov cestujúcich na J 1 víza, pri obyčajných turistoch neviem povedať), aby vás americká colná stráž pustila naspäť do Spojených štátov amerických.

Ešte je zaujímavé, že zatiaľ čo cez deň pretekajú vodopádmi milióny litrov vody, cez noc sú takmer úplne bez vody. Je to hlavne kvôli silnej erózii, keďže sila vody postupne uberá na výške vodopádov. Preto priľahlá vodná elektráreň cez noc odkloní takmer všetku vodu, aby si vodopády zachovali svoju výšku a silu aj do budúcna. A taktiež sa človek nemusí obávať dlhých radov pri čakaní na spomínané atrakcie. My sme to absolvovali v auguste, navyše cez víkend a bolo to úplne v pohode.

Najväčšmi som sa obával, v akom stave bude okolitá príroda vzhľadom na milióny turistov počas roka, ale bol som milo prekvapený. Nikde žiadne odpadky, dostatok informačných tabuliek na chodníkoch či pri atrakciách. Vyplýva to najmä z toho, že Správa štátneho parku, ako aj iných parkov v USA má dostatočné finančné prostriedky nielen na propagáciu, ale aj na ochranu prírody. O tom som sa presvedčil aj pri návšteve ďalších národných parkov, o ktorých napíšem v ďalších článkoch.

Fotogaléria k článku

Najnovšie