Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Komperdell T3 Thermogrip

T3 Thermogrip (celým názvom T3 Termogrip Foam III Power Lock) od rakúskeho výrobcu Komperdell sú klasické teleskopické palice s nastaviteľnou dĺžkou 70 – 150 cm. Palice sú neodpružené a konštrukčne sú riešené najmä pre zimnú turistiku a skialpinizmus. Súčasťou palíc sú iba veľké zimné terčíky, ktoré sú vyrobené z pružného plastu. Po dokúpení menších terčíkov a chrániča na hrot sa dajú tieto palice použiť aj na bežnú turistiku.

Výrobca
Komperdell
Model
T3 Thermogrip Foam III Power Lock
Typ
3-dielne teleskopické palice (18/16/14 mm)
Materiály
Dural 7075-T6, rukoväť z EVA peny
Hmotnosť
600 g
Ostatné info
dĺžka palíc: 70 - 150 cm, zimné terčíky
Infocena
87 €

Palice sú vyrobené z duralu 7075 – T6. Ergonomicky tvarovaná rukoväť je vyhotovená z EVA peny s protišmykovým povrchom. Predĺžené madlo je taktiež z EVA peny a v traverzoch poskytuje istý úchop i bez skracovania palice. Penové madlo je k palici prilepené, takže nedochádza k jeho pretáčaniu. Remienky sú z tkaného popruhu bez výstuže a sú dostatočne široké na pohodlné opretie do palíc.

Dĺžka remienkov sa nastavuje posúvaním jedného alebo druhého popruhu v úchyte s aretáciou pomocou samosvorného klinu. Tento systém je veľmi jednoduchý a účinný aj v zimných podmienkach pri používaní rukavíc. Predĺžené hroty z volfrámového karbidu sú pri týchto paliciach samozrejmosťou.

Za zmienku stojí aj čoraz viac rozšírený aretačný systém Power Lock, ktorý jednoduchým pohybom páčky povolí, resp. utiahne zovretie spodného dielu. Tento systém je obdobou „rýchloupináku“, ktorý poznáme z bicyklov. Jeho výhoda spočíva v rýchlom prispôsobení palíc terénnym podmienkam za akéhokoľvek počasia, pričom výnimkou nie je ani ovládanie v rukaviciach.

Pákový mechanizmus eliminuje poruchu, ktorá je typická pre skrutkovaciu aretáciu, t.j. pri nedostatočnom utiahnutí a silnom opretí o palicu môže dôjsť k zasunutiu spodného dielu dovnútra, pričom sa trením poškodí plastový element aretačného systému.

Pákový systém Power Lock má však aj svoje nevýhody. Oproti skrutkovaciemu mechanizmu totiž neumožňuje spoľahlivú aretáciu v kónickej časti spodného dielu. Spodný diel palice sa preto v transportnej polohe čiastočne vysúva (cca 15cm). V tomto prípade by teda nebolo od veci, keby výrobca pouvažoval nad dvojitým aretačným systémom (pákový + skrutkovací mechanizmus), viď palice Gabel Mount Blanc Lite.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Skúsenosti z používania

Utrpenie na skialpoch s často sa kaziacimi staručkými palicami ma donútilo k neplánovanej obnove mojej outdoorovej výbavy. Pretože som si bol vedomý toho, že bez palíc sa počas zimnej sezóny nezaobídem, začal som pátrať po náhrade predošlých, takmer dokonalých palíc, ktoré po rokoch vernej služby vypovedali poslušnosť.

Po siahodlhej teoretickej príprave a nekonečnom hľadaní sa mi podarilo nájsť ideálne palice pre svoje aktivity. Musel som sa však zmieriť s trochu vyššou hmotnosťou, pretože predchádzajúce palice nemali pod rukoväťou penové madlo a ich maximálna dĺžka bola iba 130 cm. Nové palice mi však priniesli pevný úchop v traverzoch, kde som veľmi ocenil už spomínané penové madlo. Bez nutnosti zdržiavať sa upravovaním dĺžky palíc som mohol pohodlne zdolávať traverzy i rôzne prudké stúpania a klesania v horskom teréne.

Pôvodné palice bez penového madla to síce umožňovali tiež, ale počas zhoršených poveternostných podmienok dochádzalo k vytváraniu námrazy na duralovej trúbke a úchop preto nebol pevný. Palice sa v dlani často šmýkali a studený kov nepridával na tepelnej pohode. Súčasné riešenie s penovým madlom na paliciach T3 Termogrip mi však plne vyhovuje. Madlo sa nepretáčalo a počas extrémnej zimy zbytočne nedochádzalo k ochladzovaniu mojich rúk.

Hlavným dôvodom, prečo som si vybral palice T3 Termogrip, bol aretačný systém Power Lock a mohutná konštrukcia. Problémy s mrznúcim závitovým systémom ma totiž presvedčili, že jednoduchý rychloupinák bude omnoho spoľahlivejší ako mrznúca skrutka. Moje predpoklady sa aj naplnili, v situáciách keď pri -15 °C začali mrznúť závitové mechanizmy na paliciach kamarátov, systém Power Lock nevykazoval žiadne problémy. V situáciách, keď som pri turistike zdolával prudší kopec, ocenil som zasa pevnú konštrukciu a nadštandardnú dĺžku teleskopických palíc (150 cm).

Sklamalo ma však nedoriešené vysúvanie spodného dielu palíc v transportnej polohe, ktoré som už spomínal v popisnej časti tejto recenzie. Pri paliciach tejto cenovej kategórie by som očakával, že sa konštruktéri dostatočne posnažia, aby bol ich výrobok dokonalý. Samovoľné vysúvanie spodnej tyčky by sa pritom dalo vyriešiť zdvojeným aretačným systémom (rychloupinák + skrutka) alebo jednoduchým predĺžením plastovej časti nad hrotom, ktorá by bola upravená na šírku potrebnú pre funkčnú aretáciu Power Lock.

Záverečné hodnotenie

Tieto masívne palice, ktoré sú určené prevažne na zimnú turistiku a skialpinizmus, síce nepatria medzi najľahšie, ale ich hmotnosť je vyvážená skvelou konštrukciou a pevnosťou, pričom po dokúpení príslušenstva je zaručené celoročne využitie. Ich neuveriteľná dĺžka 150 cm robí tieto palice prijateľnými aj pre ľudí vyššieho vzrastu.

Na záver môžem dodať len toľko, že T3 Thermogrip sú aj navzdory vyššie zmieneným nedostatkom spoľahlivé v každej situácii, a preto ich vrelo odporúčam.

Fotogaléria k článku

Najnovšie