Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Stan Ferrino Chaos 3

Pri výbere stanu treba zvažovať často protichodné parametre – na jednej strane čo najnižšia hmotnosť a na strane druhej stabilná vetruodolná konštrucia, nepremokavosť na čo najvyššej úrovni, či priestrannosť. Tvorcovia stanov si musia vybrať, ktoré hľadisko uprednostnia a aký kompromis s druhým sa im podarí namiešať. Ferrino Chaos patrí medzi tie kúsky, kde výrobcovi šlo predovšetkým o hmostnosť – však trojka pod tri kilá?

Výrobca
Ferrino
Model
Chaos 3
Typ
dvojvrstvový samonosný ultraľahký stan
Materiály
dural 7001 T6 (scandium), polyester ripstop 70D (tropiko), TexLite H.T. 75D (vnútorný stan), polyester 210D (podlaha)
Hmotnosť
2889 g
Páči sa mi
hmotnosť, rýchla stavba, materiál prútov, tvar vnútorného priestoru, dobré odvetranie, podrobný návod na stavbu, sada na základné opravy, praktické transportné vrecko
Nepáči sa mi
na trojku trochu malý, kolíky z mäkkej zliatiny, malá absida
Infocena
215 €
Obchody
ferrino.sk$ret

Dizajn a konštrukcia

Základná koncepcia stanu je klasická – vnútorný stan sa upína na ohybné duralové prúty, čím vytvára samonosnú konštrukciu, na ktorú sa pripína vonkajší stan, tzv. tropiko zabezpečujúce nepremokavosť. Tento osvedčený princíp sa pri outdoorovych stanoch používa už veľa rokov. Chaos je špecifický tvarom prútov – nejde o bežné dva prúty, ktoré spájajú rohy po uhlopriečkach s križovaním vo vrchole. Prúty sú tri, z toho jeden hlavný (strieborný) a dva doplnkové (červené). Hlavný prút sa smerom k obom koncom pomocou trojcestných spojov rozdvojuje tak, že prúty končia vo všetkých štyroch rohoch (viď. fotografie). To tvorí základ konštrukcie, na ktorú sa upína vnútorný stan. Vyšponovaný je však iba v častiach, kde sa rozdvojuje prút. Pre napnutie strednej časti treba použiť dva priečne pomocné prúty, ktoré sa vkladajú do ôk vnútorného stanu a ponad hlavný prút. Tu by bolo pre stabilitu lepšie, keby sa o hlavný prút aj nejako fixovali, napr. pomocou krátkej gurtne. Pomocné prúty okrem našponovania zabezpečia taký tvar vnútorného stanu, že bočné steny sú pomerne kolmé. Vďaka tomuto usporiadaniu sa zlepšuje využitelnosť vnútorného priestoru a zároveň znižuje hmotnosť, keďže celková dĺžka prútov je menšia ako pri bežnom usporiadaní.

Po kompletnom postavení je vzhľadovo Chaos pomerne bežne vyzerajúci stan v červenošedom farebnom prevedení. Má dva vchody z bočných strán, pričom každý vchod má svoju absidu, ktorá siaha až po zem. Jedna je pritom väčšia a druhá je doplnková. Najmä hlavná by mohla byť o niečo priestrannejšia, aby sa cez uložený batoh dalo lepšie vychádzať von zo stanu.

Základná fixácia tropika o konštrukciu je pomocou ôk v rohoch, ktoré sa uchytávajú do toho istého kolíka ako rohy podlahy. Našponovanie sa reguluje pomocou popruhu a plastovej pracky. Tropiko sa ďalej prichytí o zem ďalšími piatimi kolíkmi. Pre dobrú stabilitu vo vetre je ďalej vhodné ho došponovať aj pomocou šnúr. Tých je dovedna šesť a so stanom sú spojené cez sťahovacie plastové úchyty, čo je oproti bežnému spôsobu nastavovania dĺžky stanových šnúr praktické riešenie.

Kolíky, ktorých je spolu pätnásť, sú z mäkkej duralovej zliatiny, vďaka čomu sú pomerne ľahko deformovateľné. Z môjho pohľadu ide o achillovu pätu mnohých stanov a používateľ je tak skôr či neskôr nútený zaobstarať si nové. Taktiež by som uvítal, keby nebol počet kolíkov presne podľa potreby (15), ale aspoň o jeden kus navyše.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Materiály

Prúty konštrukcie sú vyrobené z duralovej zliatiny 7001 T6. Podlaha je z polyesteru 210T a s minimálnym vodným stĺpcom 4000 mm. Tropiko je z polyesteru 70D s ripstopovou úpravou a s minimálnym vodným stĺpcom 3000 mm. V oboch prípadoch sú uvádzané hodnoty nepremokavosti v miestach s prelepenými švami, resp. v rohoch v prípade podlahy.

Skúsenosti z krátkeho používania

Pozitívne hodnotím, že na rozdiel od batohov pri stanoch dáva Ferrino podrobný ilustrovaný návod. Vďaka nemu je stavba stanu aj po prvýkrát bezoproblémová. Plastové úchyty vnútorného stanu, ktoré sa pripínajú na duralový prút, sú tuhé, takže treba použit viac sily. Taktiež priečne pomocné prúty sa vkladajú ztuha, načo sa sťažovali zo začiatku najmä dámy (na dámskej jazde, pozn. red.).

Vnútorný priestor je dobre využiteľný vďaka netradičnej konštrukcii a z nej plynúcich relatívne kolmých stien. Traja ľudia sa však zmestia skôr núdzovo ako pohodlne. Preto možno stan považovať viac za príjemne priestrannú dvojku ako za plnohodnotú trojku. V rohoch sú dobre využiteľné odložné priestory, pod stropom je iba háčik na zavesenie svietidla. Sieťová podstropná polička nie je. Vstup je dostatočne veľký a aj manipulácia s vchodom je bezproblémová.

So stabilitou ani bežným letným dažďom nebol počas krátkeho používania žiaden problém. Dôsledkom odľahčovania materiálov je aj hojné použitie sieťoviny vo vnútornom stane, vďaka čomu je odvetranie na veľmi dobrej úrovni. Na druhej strane je v ňom však pocitovo chladnejšie, ako býva v iných stanoch. Pri trojsezónnom a najmä letnom používaní to možno považovať skôr za kladnú vlastnosť. Do zimy sa však stan hodiť nebude a to aj kvôli absencii snehových límcov.

Dobre riešený je aj obal na stan – má samostatné sieťované vrecko na prúty, ktoré je jeho pevnou súčasťou z vonkajšej strany. Pri balení nie je problém stan doň dostať, ako to občas pri iných stanoch býva. Má aj obligátne kompresné popruhy a úchop.

Určenie

Stan Chaos 3 je vhodný najmä pre ľudí, čo sú citliví na každý gram svojej výbavy. Pohodlne poslúži dvojici a s určitou mierou nepohodlia prespia aj traja. Keďže stan nie je vybavený snehovými límcami, jeho použitie je trojsezónne do strednej úrovne náročnosti. Do vyšších výšok alebo do veterných oblastí treba zvážiť stan so stabilnejšou, hoci ťažšou konštrukciou. Chaos 3 sa radí medzi ultraľahké stany, čomu zodpovedajú aj odľahčené materiály. Je preto vhodné zvážiť použitie doplnkovej podlahy z hrubšieho igelitu, čo predĺži životnosť podlahy.

Spolupracovala: Lenka Mäkká

Súvisiace odkazy

Test stanu Chaos 2 od Jana Hotmara na Světe Outdooru.


Fotogaléria k článku

Najnovšie