Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Bývalá búda pri sedle Rozdiel

V poľsko-slovenskej pohraničnej oblasti v Malých Pieninách, neďaleko Litmanovej a dediny Jaworki, leží drevená búda, ktorá je v pomerne zlom stave a v interiéri sa váľajú stovky PET fľaší, ale môže poskytnúť veľmi dobré útočisko v prípade dažďa, alebo núdzového prenocovania.

Poloha
Pieniny - Malé Pieniny: 250 metrov severne od sedla Rozdiel, vľavo od žltej značky
Nadmorská výška
810 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.39272 ° SŠ
dĺžka: 20.60065 ° VD
» Mapa
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
pramene potoka Rozdiel východne od búdy
Dalšie info
bez možnosti kladenia ohňa, neporiadok vo vnútri - nutná je podložka
Zrušené od
21.10.2018

Búda sa nachádza neďaleko sedla Rozdiel, nie je možné ju prehliadnuť, keďže žltá značka ide priamo okolo nej. Má štvorcový pôdorys o rozmeroch približne 4 x 4 metre. Nemá zatváracie dvere, ani okno, preto pred bočným lejakom s vetrom veľmi nepomôže. Búda je celodrevená a obitá lepenkou, ktorá už je na mnohých miestach strhaná. Vnútro búdy začali ľudia využívať ako provizórny odpadkový kôš a preto je búda plná fliaš a rôznych obalov. No, aj to je vizitka niektorých z nás.

Keďže sa búda nachádza na hrebeni, je trocha problém s vodou. Avšak, smerom k Litmanovej je mnoho prameňov, určite nebude problém nájsť nejaký, z ktorého sa dá nabrať čistá a nezávadná voda. Takisto sa pri objekte nenachádza ani ohnisko, ani žiadne ďalšie možnosti na posedenie. Búda je naozaj len núdzovým útočiskom bez komfortu, teda jeden komfort predsa len ponúka – strechu nad hlavou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie