Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok Malý Slavín

Turista, ktorý sa rozhodol spoznávať Malé Karpaty, alebo diaľkoplaz putujúci Štefánikovou magistrálou, určite uvíta možnosť prespania v južnej časti tohto pohoria. Aj keď sa tu nachádza len jedna verejnosti slúžiaca chata, v lesoch existuje viacero prístreškov, ktoré dovoľujú prenocovať v teréne a vcelku dobre ochránia pred nepriazňou počasia. Jednou takouto stavbou je aj areál Malý Slavín, ktorý opíšem.

Poloha
Malé Karpaty - južná časť, v centrálnej časti Bratislavského lesoparku, približne v polovici cesty medzi Mariankou a Račou
Nadmorská výška
365 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.23455 ° SŠ
dĺžka: 17.10354 ° VD
» Mapa
Nocľah
15 až 25 osôb
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
Studnička Malý Slavín
Spojenie
Bratislava Kamzík – 2 h, Bratislava Rača – 1.45 h, Bratislava Krasňany – 2 h, Marianka – 1.10 h, Borinka – 2 h, rázc. Biely kríž – 1.45 h
Dalšie info
Lokalita je často vyhľadávaná nielen turistami, ale aj rodinami s deťmi. Konávajú sa tam trampské stretnutia a akcie.

Poloha a prístup

V južnej časti Malých Karpát, v centrálnej časti Bratislavského lesoparku, približne v polovici cesty medzi Mariankou a Račou sa nachádza upravený areál dvoch prístreškov, besiedky a ohniska. Celý areál nesie meno Malý Slavín. Toto miesto leží v hustej sieti turistických značkovaných trás, takže je prístupné z viacerých smerov:
- Bratislava - Kamzík – 2 h,
- Bratislava - Krasňany – 2 h,
- Bratislava - Rača – 1.45 h,
- Marianka – 1.10 h,
- Borinka – 2 h,
- rázc. Biely kríž – 1.45 h.

Krátka história Malého Slavína

Od konca Druhej svetovej vojny tu stál malý pomník na mieste posledného odpočinku dvoch sovietskych vojakov (Ivan Gorzonov, Nikolaj Fimuškin, padli 1. apríla 1945). Areál s besiedkami a ohniskom vybudovali a otvorili auguste 1984 pri príležitosti 44. výročia SNP. Miesto sa čoskoro stalo obľúbenou zastávkou turistov, ale i výletným cieľom desiatok obyvateľov Bratislavy a okolia. Po novembri 1989 nielen pomník, ale aj areál postupne spustol. K obnove prišlo až začiatkom 21. storočia, kedy bola na pamätník osadená nová tabuľa a areál bol opravený.

Použitý zdroj:
Vyčislík, A: Vojenské pamiatky Bratislavy (Bratislava 1974)

Objekt

Ako som už vyššie napísal, areál sa skladá z dvoch prístreškov, besiedky a upraveného ohniska. Prvý prístrešok – väčší, má rozmer približne 5 x 14 m, je vybudovaný v tvare písmena A, pričom zastrešená je len horná polovica stavby. Bočné steny sú voľne otvorené do terénu, preto prístrešok neposkytuje ochranu proti vetru ani prudkému bočnému dažďu. V nečase treba rátať s celtou alebo PVC fóliou, ktorú je nutné pripevniť z náveternej strany. Po celej dĺžke je v interiéri postavený stôl s lavicami. Stôl sa dá veľmi dobre využiť ako pričňa na spanie. Zem tvorí udupaná hlina. Druhý prístrešok – menší, je rovnakého charakteru, len jeho rozmery sú približne 5 x 8 m. Besiedka má polygonálny pôdorys a jej interiér nie je vhodný k prespaniu. Areál dopĺňa pomerne veľké upravené ohnisko s lavicami, niekoľko stolov, smetné koše a opodiaľ stojí latrína.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Možnosti nocľahu

V oboch stavbách dokáže prespať aj veľká skupina turistov. Na stoly sa zmestí vcelku pohodlne až 15 osôb a na zemi sa vyspí ďalších 10 – 15 osôb. Prístrešok môžu využiť hlavne turisti z iných kútov Slovenska, ktorí sa rozhodli spoznávať Malé Karpaty a nechcú nocovať v ubytovacích zariadeniach na podhorí. Treba však upozorniť aj na fakt, že lokalita býva často vyhľadávaná nielen turistami, ale aj rodinami s deťmi. Preto cez deň a hlavne počas víkendov tu s najväčšou pravdepodobnosťou stretnete ľudí. Konávajú sa tu aj rôzne trampské stretnutia a akcie. Neďaleko, na Pánovej lúke sa nachádza ďalší, ale omnoho menší prístrešok.

Voda

Vodný zdroj – studnička Malý Slavín sa nachádza len niekoľko desiatok metrov od prístrešku na trase žltej značky smerom na Pánovu lúku. Je chválitebné, že (ako pri všetkých oficiálnych studničkách Bratislavského lesoparku) je tu tabuľka s oznamom o rozbore kvality vody vykonaným v roku 2009 Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou. Čo je však zarážajúce, je fakt, že podľa rozboru nie je voda pitná! Ja som vodu zo studničky pil nespočetnekrát a ani raz som nemal žiadne problémy. Ale rozhodnutie piť, či nepiť, nechávam na každom návštevníkovi.

Turistické ciele v okolí

Hrady Pajštún a Dračí hrádok v Borinke, ruina hradu Biely Kameň a hradisko Neštich vo Svätom Jure, vyhliadková reštaurácia na Kamzíku (televízna veža), Štefánikova magistrála a Chata Cementárka na Košariskách.

Fotogaléria k článku

Najnovšie