Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Ako privolať záchranu vrtuľníkom

Leteckí záchranári vyzývajú turistov v letnom období k zvýšenej opatrnosti. Štatisticky zasahujú práve v mesiacoch júl a august najčastejšie. Pripájajú preto niekoľko dobrých rád, ako znížiť riziko úrazu ... a ako sa zapojiť do súťaže o vyhliadkový let vrtuľníkom.

Príprava na letnú turistiku

Počas plánovania letnej turistiky dochádza často k podceneniu počasia a vlastných možností. Nezabudnite, že ak vyrážate na túru z mesta, kde už zrána krásne hreje slnko, na horách môže byť aj v lete sneh, náhle zmeny počasia a intenzívne popoludňajšie búrky. Okrem úrazov po pošmyknutí a pádoch sú častou príčinou zásahov leteckých záchranárov dehydratácia, vyčerpanie a náhla slabosť turistov. Naplánujte si svoju trasu tak, aby ste na ňu mali dostatok času, vyrazte čo najskôr. Pripravte si dostatok tekutín, mobilný telefón s nabitou batériou a zistite si roamingové pokrytie oblasti, do ktorej sa chystáte. Na túru vyrazte v pevnej obuvi a pestrom oblečení. Zabaľte si teplé a nepremokavé oblečenie a to aj v prípade, ak predpoveď počasia s dažďom a búrkami nepočíta. Vaša lekárnička by mala okrem štandardnej výbavy obsahovať aj signalizačné predmety ako zrkadlo, píšťalku a zápalky.

Ako privolať Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu

Ak sa ocitnete v núdzi, volajte na tiesňové linky 112 alebo 155. Vrtuľníková záchranná zdravotná služba je súčasťou integrovaného záchranného systému, v prípade potreby bude privolaná centrálnym dispečingom. VZZS AIR - TRANSPORT EUROPE má k dispozícii aj vlastný dispečing na čísle 18 155. Ak k Vám bude privolaná pomoc vrtuľníkom, po zadaní Vašich údajov a popise situácie sa snažte čo najpresnejšie zadať Vašu polohu, informovať posádku o klimatických podmienkach (viditeľnosť, vietor, hmla) a možných prekážkach pri pristávaní (elektrické vedenie, lanovka). Pred príchodom vrtuľníka podľa možností pripravte plochu na pristátie: odstráňte voľne pohyblivé predmety ako napr. konáre, batohy, oblečenie a chráňte si oči pred silným vetrom a rozvíreným prachom počas pristávania vrtuľníka. Osoba navigujúca vrtuľník by mala stáť alebo kľačať na okraji pristávacej plochy. K vrtuľníku pristupujte spredu tak, aby Vás posádka videla. Ak sa nachádzate v hustom lese, upozornite na seba dymovým signálom. V prípade nedostupného terénu bude k zranenému spustený lekár z vrtuľníka zhora, pomocou palubného navijaka. Nepremiestňujte sa z miesta nehody a dodržiavajte všetky inštrukcie posádky. Zásahy Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby sú hradené z Vášho zákonného zdravotného poistenia.

Súťaž o vyhliadkový let vrtuľníkom s Kartou Darcu

Letieť vrtuľníkom Agusta A109 K2 však nemusíte len v prípade úrazu, môžete si ho doslova „vychutnať“ v úplnej pohode. Tento zážitok Vám spolu s ďalšími benefitmi môže sprostredkovať účasť v programe Karta darcu, ktorý spoločnosť ATE vedie od roku 2003. Karta darcu znamená dobrovoľný darcovský program, poslaním ktorého je priblížiť verejnosti výhody a dostupnosť vrtuľníkovej záchrany a propagovať jej možnosti. Zároveň dáva priestor všetkým, ktorí chcú podporiť činnosť VZZS ATE a týmto spôsobom rovnako pomôcť pri záchrane ľudských životov. V tomto roku pripravila VZZS ATE pre členov programu Karta darcu súťaž o 4x vyhliadkový let vrtuľníkom. Zo všetkých nových darcov, ktorí sa do programu Karta darcu zapoja najneskôr do 31. októbra 2011, budeme 4 výhercov žrebovať v novembri 2011.

Stať sa darcom znamená absolvovať dva kroky:
1. Vyplnenie online prihlášky na stránke www.lzs.sk v sekcii Karta darcu
2. Uhradenie darovanej čiastky pre VZZS ATE prevodom na účet alebo poštovou poukážkou

Informácie o účte a variabilnom symbole budú zaslané na zadaný email po vyplnení online prihlášky. Každý darca môže podporiť VZZS ATE podľa vlastných možností, platia však nasledujúce pravidlá: Minimálna darovaná suma na jeden kalendárny rok na darcu jednotlivca je 15,- EUR, na rodinu s dieťaťom 33,- EUR a na dospelého s dieťaťom 18,- EUR. Všetci noví darcovia získajú Kartu darcu VZZS ATE s menom, priezviskom a identifikačným číslom. Karta darcu symbolizuje členstvo v programe a oprávňuje svojho držiteľa k benefitom, ktoré VZZS ATE pripravila ako prejav vďaky pre svojich darcov. Okrem súťaže o let vrtuľníkom je jednou z výhod darcov aj zľava v ATE ESHOPE, kde môžete nájsť zaujímavé darčeky s obrázkom vrtuľníka Agusta A 109 K2.

Pridajte sa aj vy do komunity našich darcov, ktorých spája šľachetný postoj pri záchrane ľudských životov. Karta darcu VZZS ATE: ...aj ja pomáham...

Všetky informácie o Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej službe, Karte darcu a jej benefitoch nájdete na www.lzs.sk.

--
Vrtuľníková záchranná zdravotná služba
AIR – TRANSPORT EUROPE

Fotogaléria k článku

Najnovšie