Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Sada DD Camping Hammock, Sleeve a Tarp

Hamaka je prebrané slovo, označujúce hojdaciu sieť. Využíva sa najmä v džungli, ale pomaly tento trend preniká aj k nám. Oddych v tieni stromov má svoj nezameniteľný pôvab. Samotná hamaka má nízku hmotnosť a v kombinácii s nepremokavou celtou môže nahradiť stan.

Výrobca
DD Hammocks
Model
Camping Hammock, Tarp, Hammock Sleeve
Typ
dvojvrstvová hamaka s príslušenstvom
Materiály
nylonová tkanina
Vodný stĺpec
DD Tarp = 3000 mm
Hmotnosť
1692 g
Farebné kombinácie
olivová zelená
Páči sa mi
Koncept dvojvrstvovej konštrukcie. Zips má dvoch bežcov z možnosťou zapnutia zvonku aj z vnútra.
Nepáči sa mi
Dodávané laná sa rýchlo opotrebovávajú, časom ich bude nutné vymeniť.
Ostatné info
poštovné je v cene, ochranný obal DD Sleeve je voliteľný doplnok.
Infocena
88,- €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 8 z 10
- dizajn: 8 z 10
- manipulácia: 9 z 10
- rozmery: 9 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 9 z 10
- detaily: 9 z 10
- multifunkčnosť: 10 z 10
Obchody
ddhammocks.com$ret

Na stránkach výrobcu som si vybral kombináciu, ktorá sa mi podľa parametrov zdala najideálnejšia pre moje potreby. Popisovaný set sa skladá z hamaky, celty a ochranného rukávu na hamaku.

DD Camping Hammock - hojdacia sieť (hamaka)

Hamaka označuje hojdaciu sieť, aj keď v podstate nie je zhotovená zo siete. Skladá sa zo 100 % nylonovej tkaniny. Tkanina je pevná a preto sa po zaťažení takmer nenaťahuje. Preto nemôže nastať prípad, že večer ste meter nad zemou a ráno sa prebudíte so zadkom na zemi.

Model Camping má nosnosť 150 kg. Hamaka rozprestretá na zemi má tvar obdĺžnika s rozmermi 2,7 x 1,4 m. Samotná hamaka váži 650 g a je olivovo zelenej farby a balená má rozmery približne 25 x 15 cm. K hamake dostanete aj vrecko na zbalenie a dve 10 m laná. Po vybalení je teda hneď pripravená na použitie.

Model Camping je zhotovený z dvoch vrstiev nylonovej tkaniny. Na jednej strane sú tieto dve vrstvy po dĺžke spojené pevne a na opačnej je zips. Medzi dve vrstvy sa dá vložiť karimatka alebo deka. Hamaka síce izoluje od vlhkej zeme, avšak chladný vzduch, ktorý prúdi spodkom, fúka na chrbát. V lete si stačí dať pod chrbát sveter alebo ľadvinový pás.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tieto dve vrstvy neslúžia len pre vloženie karimatky, ale vojde sa tam aj celý človek. Teda ľahnete si na prvú vrstvu, prikryjete sa druhou a zazipsujete sa. Takto zabalený ste chránený pred vetrom a hmyzom. Navyše sa človek nemusí báť, že vypadne. Tkanina je trochu priedušná, ale vždy si nechávam odzipsovaný malý otvor, aby sa mi lepšie dýchalo. Model Camping nemá tieto dve vrstvy v nepremokavej úprave, ale slabá rosa sa dá vydržať. Vyrába sa aj model s moskytiérou, ten je však o niečo ťažší a dvakrát tak drahý.

Ako som už spomínal, z jednej strany sú obe vrstvy pevne spojené. Ak úplne rozopnem zips, dostanem veľké koryto, ktoré sa dá použiť ako gauč. Do hamaky si sadnem priečne bokom, nohy zvesím dolu a zároveň mám pohodlne podopretý zadok, chrbát aj hlavu.

Laná

K hamake sú zadarmo dodávané aj dve 10 m laná. Tvarom pripomínajú skôr popruhy s prierezom približne 10 x 3 mm. Dve laná majú spoločnú hmotnosť 250 g. K údaju o nosnosti lana som sa nedopátral, ale určite je to viac ako unesie hamaka. Laná sa vojdú do obalového vrecka spolu s hamakou a ochranným rukávom. Vždy mám tak všetko potrebné na jednom mieste.

Široký tvar lana zvyšuje plochu a tým aj trenie. Stačí lano 3-krát zatočiť okolo stromu, spraviť mašličku ako na topánkach a môžete ho zaťažiť celou svojou váhou. Vhodnejšie je ale používať ľahko rozviazateľné uzly, pretože inak sa laná po zaťažení zahryznú a ťažko sa potom rozväzujú.

Lano vyzerá ako oplet, ale vo vnútri nie je žiadne jadro. Lano je prepletané z jemných prameňov a pri kontakte s drsnou kôrou stromov sa tieto pramene vytrhávajú. Lano sa tým dosť opotrebováva a časom ho bude asi potrebné vymeniť za niečo pevnejšie.

Lano je k hamake pripevnené prevlečením cez malý tunel. Tento tunel je vytvorený tak, že okraj hamaky bol zalomený a lem 3-krát prešitý. Vnútro tunelu je vystlané tkaninou, ktorá by mala zabrániť predraniu.

DD Sleeve - rukáv

Sleeve je v preklade rukáv. Je to nylonová trubica široká 15 cm a dlhá 2,8 m. Na oboch koncoch sú šnúrky na sťahovanie otvoru. Jeho hmotnosť je len 60 g a je nepremokavý. Tento rukáv slúži na ochranu hamaky pred špinou a namočením. To je dôležité počas upevňovania, pretože hamaku najprv položím medzi stromy a až potom ju napnem do vzduchu. Ak je už hamaka napnutá, stiahnem rukáv dolu, jednoducho ako ponožku. Rukáv zostáva nahrnutý na lane.

Pri balení je postup opačný. Rukáv natiahnem na hamaku. Z hamaky zostane len tenký slíž zbalený v rukáve. Takto sa hamaka jednoduchšie zbalí.

Samotný rukáv je už voliteľná výbava. Teda ak ho chcete, musíte si zaň priplatiť. Ja ho však odporúčam, pretože hamaku nielen chráni, ale uľahčuje aj jej rozbalenie a zbalenie.

DD Tarp - celta

Tarp je skratka od slova tarpaulin a označuje celtu. Mnoho ľudí si pod pojmom celta predstaví klasickú bavlnenú ihličkovú látku. DD Tarp je však z Polyesteru T190 s polyuretánovým záterom. Používa sa ako strecha nad hamaku v prípade dažďa s vodným stĺpcom do 3000 mm. Zvolil som rozmer 3 x 3 m v olivovo zelenej farbe. Na výber je aj v maskáčovej farbe, ale ten vzor sa im nepodaril a nevyzerá pekne. Hmotnosť samotnej celty je 720 g. Po zbalení zaberá dosť veľký objem a to 35 x 18 cm.

V džungli som ešte nebol, ale vraj tam padajú kvapky dažďa vždy kolmo. U nás mám skúsenosti, že dážď vždy šľahá z niektorej strany. Preto som si vybral väčšiu celtu. Väčšie rozmery vytvárajú dosť veľkú strechu, pod ktorou sa dá variť. Samozrejme na variči, otvorený oheň by som neriskoval.

DD Tarp má dokopy 19 úchytov na lano. Z toho je 16 po obvode a 3 idú stredom. Úchyty sú tvorené popruhom, ktorý je prišitý k celte. V mieste prišitia je pevný materiál, ktorý by mal zabrániť vytrhnutiu úchytov. Celta je zošitá stredom, z dvoch menších kusov. Švy sú podlepené po celej dĺžke.

Spomínané 3 stredové úchyty slúžia na prevlečenie lana ponad celtu. Teda celta nie je na lane položená, ale visí za úchyty. Preto sa nemôže stať, že by na nás kvapkala voda z nasiaknutého lana.

Lano na zavesenie celty sa k celte nedodáva, dá sa doobjednať. Ale úplne postačí nylonová šnúra na prádlo. K celte sú zadarmo dodávané 4 stanové kolíky a 4 lanká v dĺžke 2 m. Slúžia na napnutie a vytvarovanie do striešky. Napínacie lanká aj stanové kolíky pôsobia lacným dojmom.

Samotné vrecko na balenie celty nie je nepremokavé. Ak doň vložíte mokrú celtu, počítajte s tým, že voda bude presakovať von. Preto celtu nosím zabalenú ešte v igelitovej taške.

Praktické skúsenosti s hamakou

Niekomu môže pri spánku prekážať prehnutá poloha. Vtedy stačí hamaku viac napnúť. Väčšie napnutie však spôsobí menej miesta na ramená a človek je potom trochu stiesnený. Kto by chcel mať úplne vodorovnú polohu, nech si ľahne do siete trochu šikmo. Napätie sa rozloží a nohy klesnú nižšie. V hamake sa dá ležať na chrbáte, na boku a čiastočne aj na bruchu. Na bruchu je to trochu nepohodlné, ale dá sa to.

Ak používate hamaku v daždi, je vhodné prerušiť lano karabínou, keďže stekajúca voda zo stromov by nasiakavala cez lano do hamaky. Pri prerušení lana odkvapkáva voda cez karabínu. Ja používam karabínu stále. Ak potrebujem zmeniť napnutie hamaky, nemusím odväzovať lano od stromu, ale len dotiahnem uzol na karabíne.

Batoh a topánky nie je vhodné odkladať priamo na zem. Ľahko by mohli navlhnúť. Vždy si urobím vyvýšené miesto, na ktoré položím batoh aj topánky. Ďalšou možnosťou je zavesiť batoh pod hamaku alebo na strom.

Osobne mám hamaku zavesenú radšej nižšie nad zemou, ako býva zvykom. Ak by náhodou zlyhali uzly, aby som nepadol z veľkej výšky. Navyše tak nedávam vetru priestor na podfukovanie. V ideálnom prípade mi robia výčnelky ako kamene a vegetácia čiastočné závetrie.

Zatiaľ som testoval hamaku iba v lete, pri nočných teplotách nad 15 °C. Pod seba som si dal sveter, na ľadviny ľadvinový pás a spal som v spacáku. Karimatku som medzi dve vrstvy hamaky zatiaľ nevkladal a zima mi nebola.

Záver

Hamaka DD Camping ma zaujala svojou malou hmotnosťou. Je ideálna na letné víkendové akcie ako prostriedok na prenocovanie. Ďalej je vhodná na viacdenné cyklovýlety, kedy sa zmestí aj do malého ruksaku. Ak očakávame dážď, treba si pribaliť aj celtu. Celta poslúži ako univerzálna strecha aj v prípade bivaku bez hamaky. Do drsnejších podmienok by som radšej volil stan, avšak niektorí extrémisti hamaku používajú aj pri teplotách pod nulou.

Na webovej stránke výrobcu sa dajú objednať rôzne hamaky, celty a iné potrebné príslušenstvo. Každý si tak môže zostaviť set podľa vlastných predstáv. V cenovej kategórii patrí firma DD Hammock do strednej triedy. Zaslanie z Veľkej Británie na Slovensko trvá pár dní a poštovné je zadarmo.

Fotogaléria k článku

Najnovšie