Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Ferrino bunda Etosha a nohavice Okawango

S produktami talianskej značky Ferrino sa na stránkach Hikingu stretávame pravidelne už niekoľko rokov. Najčastejšie sa venujeme batohom a stanom. Dnes sa pozrieme na voľnočasový outdoorový set: nohavice Okawango a bundu Etosha z nového materiálu Epic. Ja som ho mala k dispozícii v dámskom prevedení v smotanovo bielej kombinácii s kontrastnými tmavoružovými zipsami a opaskom, manžel iba nohavice v krémovej farbe s výrazne žltými zipsami a opaskom. Nosila som ho niekoľko týždňov na prechádzky a kratšie výlety do prírody.

Výrobca
Ferrino
Model
Nohavice Okawango a bunda Etosha
Typ
voľný čas
Materiály
bavlna Epic, zipsy YKK
Hmotnosť
350 + 430 g
Páči sa mi
farebná kombinácia
Nepáči sa mi
chýbajúca guma vzadu v páse nohavíc
Infocena
85,50 + 114,- €

Materiál

Výrobca prezentuje materiál Epic ako unikátne spojenie prírodnej bavlny a silikónových polymérov, čím vzniká tkanina odolná voči vetru, vode, oderu a špine, so schopnosťou rýchlo schnúť. A vďaka Lycre (3%) je aj elastická a poddajná. Všetko sú to aspekty, ktoré ju posúvajú do prvej línie materiálov vhodných na oblečenie v rámci outdoorových aktivít mimo zimnú sezónu, nakoľko sa na dotyk nápadne podoba na ľahkú bavlnenú tkaninu. Ak sa ešte výrobca pohrá s ušitím tak, aby bolo oblečenie pohodlné, malo dostatočný počet vreciek, dobre sedelo v páse, neťahalo v oblasti kolien atď, úspech je skoro zaručený.

Vyhotovenie

Nohavice Okawango majú rovný strih s vyšším sedom, čo je síce veľmi pohodlné, avšak rovný strih nie je úplne kompatibilný s dámskou postavou, ktorá má užší pás ako boky. Vyriešila by to guma v zadnej časti pásu, ktorú pánska verzia má. Je síce nahradená efektným opaskom tmavoružovej farby, ktorý však musí byť viacej stiahnutý a nohavice sú potom v zadnej časti nariasené. Opasok má sponu, ktorá sa ľahko zapína. V oblasti kolien sú dva záševky z vnútornej a jeden z vonkajšej strany kolena, čo umožňuje veľmi pohodlnú chôdzu hore, respektíve dolu kopcom. Nohavice majú päť vreciek. Dve bočné v bedrovej časti nohavíc sú uzatvorené tmavoružovými zipsami. Vnútorná časť týchto vreciek je zo sieťoviny, otvorené vrecká v prípade teplého počasia pomáhajú zlepšiť cirkuláciu vzduchu pod nohavicami. Našité malé vrecko svetlohnedej farby s cca 4 cm bielym zipsom tesne pod pásom napravo vzadu je skôr dekoračným prvkom, poslúži na drobné mince na kofolu. Dve vsadené vrecká na bokoch stehien sú dostatočne veľké na rôzne drobnosti, ich umiestnenie zabraňuje tomu, aby ich obsah počas chôdze atakoval kolená. Horná lišta na vreckách je z dvojitej látky, dostatočne prekrýva vrecko aj napriek tomu, že nemá žiadne upínanie zipsom alebo gombíkmi. Dolná šírka nohavíc zabezpečuje prekrytie topánok, ak prší. Nohavice nemajú vnútornú pracku na upínanie v prípade, že ich chceme mať vyhrnuté pod kolená.

Bunda Etosha má dlhší strih skoro pod zadok. Je strihaná tak, aby v pleciach bola širšia a umožňovala pridať flísku v chladnejšom počasí. V oblasti pásu a bedier je zúžená, čím vytvára peknú štíhlu líniu. Kapucňa je integrovaná do jedného celku s bundou a jej dolná časť tvorí vyšší golier. Je hlbšia a dielovaná tak, aby šilt na jej konci čiastočne chránil tvár pred dažďom. Tomu pomáha aj zips, ktorý je vedený až do spojovacieho goliera s kapucňou. Obvod kapucne sa dá ešte stiahnuť podľa potreby gumičkou. Rukávy majú opäť v oblasti lakťa záševky z vonkajšej a vnútornej strany. Rukáv nemá v dolnej časti žiadnu manžetu, požadovanú šírku otvoru fixuje pracka so suchým zipsom. Jej rozsah je dostatočný na to, aby mohol byť rukáv voľný, resp. pevne uzatvorený. Má tri vrecká – dve bočne strihané opatrené zipsom v oblasti tesne pod pásom. Opäť majú vnútro sieťované a vetrateľné. Tretie vrecko z kontrastnej hnedej farby vybavené tmavoružovým zipsom je na ľavom rukáve na ramene. Vojde sa sem kľúčik, hudobný prehrávač, či iná drobnosť. Umiestnením sa vrecko javí ako na lyžiarsku permanentku, čo pri takejto bunde zjavne nehrozí. Na ľavej strane pod vreckom je zavesená karabínka, na ktorú je možné pripnúť napr. kľúče.

Farby a veľkosti

Farebné kombinácie dámskeho setu sú smotanovobiela s tmavoružovým opaskom a zipsami a krémová s modrým opaskom a zipsami. Veľkostná škála nohavíc uvádzaná výrobcom je 42-50 a bundy XS-XL.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prvé dojmy

Nohavice Okawango spĺňajú moju požiadavku, aby poskytovali pohodlie porovnateľné s teplákmi. Sú dostatočne široké v oblasti bedier, stehien či kolien. Materiál sa nešmýka, preto držia pod kolenami po vyhrnutí aj bez upínacej pracky. Sú veľmi príjemne v teplotách okolo 20°C, ak je teplejšie, tak sa v nich potím oveľa viacej ako v klasických bavlnených kapsáčoch. Musím si dávať pozor aj na farbu spodného prádla, keďže látka čiastočne presvitá, čo je viditeľné najmä na prdelke. Ocenila by som gumu v páse, ktorú si manžel pochvaľuje.

Bunda Etosha má potešila dĺžkou skoro až pod zadok, pri mojej výške 167 cm s tým teda výrobca počítal. V oblasti ramien je dostatočne voľná, aby som mohla pridať ďalšie vrstvy v závislosti od počasia. V oblasti bokov mi dobre sedí, bežne nosím oblečenie veľkosti S. Šilt na kapucni mi počas dažďa čiastočne chráni tvár a najmä okuliare, keďže stierače na okuliare zatiaľ nevymysleli. Rukávy sú dostatočne dlhé, dajú sa dolu veľmi dobre upnúť pevne okolo zápästia, čo je v mojom prípade skôr rarita, obvod zápästia mám veľmi malý. Nepokrčí sa, keď ju zbalím do batoha.

Záver

Z kompletu sa stal môj každodenný spoločník, keď nemusím ísť do práce. Výborne sa hodí aj na prechádzku do mesta v teniskách, či na turistické vychádzky. Šikovná kapucňa nahradí dáždnik. Do prírody vďaka množstvu vreciek mi stačí do ruky foťák. Chystám sa na jeseň do Vysokých Tatier, tam ho odskúšam v tvrdších podmienkach a svoje skúsenosti doplním.


Fotogaléria k článku

Najnovšie