Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Varič s hrncom Jetboil Flash

Komplet JetBoil je menej tradičným zástupcom v našom hromadnom teste varičov. Nejde totiž iba o varič, ale o celkové riešenie varenia pre jednu osobu v horách. Do litrového hrnca s výmenníkom tepla sa zmestí varič, adaptér na použitie bežného hrnca, stojan na kartušu i 100-gramová kartuša. Pri správnom poskladaní navyše aj krabička zápaliek. V teste hodnotíme vlastnosti variča samostatne pri použití bežného ešusu, ako aj systému ako celku.

Výrobca
JetBoil
Model
Flash
Typ
set pre 1 osobu: varič + nádoba s výmenníkom tepla
Materiály
eloxovaný hliník
Hmotnosť
400 g
Farebné kombinácie
čierna, modrá, zelená
Páči sa mi
kompaktné rozmery, nízka hmotnosť, efektivita, jednoduchá manipulácia, signalizácia teploty
Nepáči sa mi
pre zachovanie kompaktnosti celku treba používať výhradne 100g kartuše
Ostatné info
spotreba 100g/h, výkon 1300W, var 0.5L vody = 2.5 min, súčasťou balenia je 100g kartuša s izobután-propán zmesou
Infocena
90 €
Obchody
jetboilvarice.cz$ret

Dizajn a konštrukcia

JetBoil Flash je komplet riešenie varenia pre jednu osobu zameraný najmä na rýchly ohrev vody. Obsahuje plynový varič s výkonom 1300 W, hrniec s výmenníkom tepla, stabilizačný držiak pre plynovú kartušu, násadku na varič pre varenie s obyčajným hrncom a plastový pohárik, ktorého hlavnou funkciou je zakrytie výmenníka pri transporte, aby sa v batohu oň nič nepotrhalo.

Po zmontovaní všetkých súčastí podľa priloženého návodu tvorí Flash jednoliaty a pevný celok. Hrniec s výmenníkom tepla (výrobca ho nazýva FluxRing) sa na varič pevne zaaretuje. Vďaka tomu je napr. možné set aj počas varenia bezpečne premiestniť. Kvôli aretácii a taktiež kvôli závetriu má varič pod horákom napevno uchytený kovový tanierik, avšak bez klasických nožičiek na postavenie bežného hrnca. Preto je súčasťou setu aj skladacia násadka, aby bolo varič možné použiť aj s bežným turistickým riadom. Ventil regulácie výkonu sa obvláda pomocou drátenej slučky. Blízko neho je tlačidlo piezozapaľovania.

Hrniec s celkovým objemom 1 liter je vyrobený eloxovaného hliníka nižšej hrúbky, vďaka čomu neváži veľa. Pevnosť je na dobrej úrovni, no vďaka absencii hrubšieho dna netreba rátať s kulinárskymi experimentami v prírode – tento set je určený najmä na ohrev vody, prípadne prípravu dehydrovaných jedál, či instatných polievok. Vzhľadom na rozmer hrnca (výška 180 mm, priemer dna 104 mm) by však zložitejšie varenie nebolo pohodlné. Pre zlepšenie manipulácie je hrniec "oblečený" do neoprénu s textilným uchom a tak pri varení na dotyk nepáli. Zaujímavou súčasťou termo-obalu je ukazovateľ teploty – kým je hrniec studený, je čiernej farby, pri presiahnutí 70 °C je napoly žltý a nad 90 °C sa vyplní žltou farbou úplne (viď foto). Správna funkcionalita závisí od naplnenia hrnca – je navrhutá pre výrobcom odporúčané množstvo 0,5 litra. Vo vnútri hrnca je pre tento objem aj ryska. Ak naplníme viac, napr. 0,75 litra, indikácia teploty je posunutá (viď časť Skúsenosti z terénu).

Zaujímavou možnosťou rozšírenia systému je tzv. hanging kit pre varenie v závese, čo je vhodné pre lezcov. Ďalej možno prikúpiť druhý samostatný hrniec pre parťáka alebo väčšie hrnce (1.5, 3L a 1.8L panvička), ktoré sú taktiež vybavené výmenníkom tepla FluxRing. Tvar väčších nádob je prispôsobený tak, aby sa do nich zmestili zvyšné časti setu a 230g plynová kartuša.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Palivo a hodnoty výrobcu

Varič je kompatibilný iba s turistickou kartušou EN417 so šróbovacím uzáverom so závitom typu 7/16 NS. Odporúčaným palivom je štvorsezónna zmes propánu a izobutánu. Izobután je izomér butánu, t.j. chemická zlúčenina s rovnakými atómami v molekule, avšak s odlišným usporiadaním, vďaka ktorému má nižší bod varu: -12°C namiesto 0,5°C. Výsledkom je zmes s lepšími vlastnosťami v chladnejšom počasí. Okrem tejto zmesi možno použiť aj klasické propán-butánové palivo 30/70. S ním sme aj vykonávali test, aby boli výsledky porovnateľné s ostatnými varičmi v teste.

Podľa výrobcu je výkon variča 1300 W a spotreba 100g paliva na hodinu. Toto množstvo paliva by malo vystačiť na uvarenie 12 litrov vody a polliter, na ktorý je dodávaný hrniec určený, zovrie "papierovo" za 2,5 minúty. Na liter vody to vychádza na necelých 9 gramov paliva.

Merania v domácich podmienkach

Podmienky:
Hrniec – JetBoil, objem vody – 0,5 litra, okolitá teplota – 22 stupňov, palivo – PB zmes 30/70. Ak je v tabuľke uvedené, bola uskutočnená simulácia vetra ventilátorom.

nastavenie ventilu ventilátor Δ m [g] Δ t [min] Δ T [°C] spotreba [g.h-1] výkon [W] účinnosť [%]
naplno nie 5.5 03:06 80 106 1358 66%
naplno áno 6 03:28 81 104 1325 61%
cca 70% nie 4.5 04:10 80 65 827 81%

Kompletnú tabuľku s meraniami nájdete » tu.

Z meraní vyplýva, že varič nie je extrémne rýchly – nepodarilo sa dosiahnuť výrobcom uvádzných 2,5 minúty pre ohrev 0,5 litra vody. Zato udávaná spotreba plynu približne sedí. Silnou stránkou je tak najmä účinnosť ohrevu, ktorá je na vysokej úrovni najmä pri použití hrnca s výmenníkom tepla a nastavení ventilu na menej ako maximum. Porovnanie s bežnou nádobou nájdete v kompletných meraniach » tu.

Taktiež je zaujímavé, že vplyv vetra na spotrebu setu je nízky – iba 0,5-1,5 gramu paliva navyše – pri použití bežnej turistickej nádoby však prudko stúpa. Možnosť využitia s bežným ešusom preto treba vnímať ako doplnok, nie na bežné použitie.

Na základe meraní možno očakávať, že v letných podmienkach zohreje jedna 100g kartuša s propán-bután zmesou 30/70 cca 8-11 litrov vody.

Skúsenosti z terénu – Erik Hübner, Valiské Alpy

Nadmorská výška: cca 3000 m n. m.
Vonkajšia teplota: 5 - 10 °C
Varilo sa výlučne z vody pochádzajúcej z roztápajúceho sa ľadovca, čiže sa dá predpokladať teplota blízka 0 °C.

Plusy

Perfektná skladnosť, vďaka vhodnému tvaru a váhe je predurčený na útočné aktivity vo vysokých horách. Otvor na plastovom uzávere je dobre riešený na nalievanie vody do termosky – kto sa o to niekedy pokúšal zo starých dobrých ešusov, vie, o čom píšem. Obal hrnca je precízne spracovaný, dobre drží aj pri naplnenej nádobe, nešmýka sa, "nevyzlieka sa", a hlavne – vôbec nepáli, i keď voda vo vnútri ešte stále vrie. Takisto som veľmi ocenil možnosť bezproblémového prenášania celej zostavy v akomkoľvek štádiu varenia. Indikátory na obale majú celkom dobrú výpovednú hodnotu, netreba sa potom stále pozerať do nádoby, či už náhodou nevrie voda.

Podstavec je dobre riešený, stabilizoval varič na akomkoľvek podklade (kameň, piesok, štrk). Megarýchle rozobratie a zloženie nám zabezpečilo večeru za 10 minút od príchodu na chatu. Vedľa boli Španieli s benzíňákom – začínali sme v rovnakom čase, no my sme už išli jesť, kým oni ešte len dolaďovali plameň a závetrie. Na moje počudovanie mierny vietor (do 20 km/h) nemal subjektívne žiaden vplyv na efektivitu. Vnútorný povrch hrnca sa dobre umýva od nečistôt aj bez čistiacich prostriedkov a v studenej vode.

Mínusy

Piezozapaľovanie je úplne nanič, akonáhle klesla teplota pod 15°C, už sa musel používať výlučne len zapaľovač, nehodilo ani iskru. Chvíľku trvá, kým si človek zvykne na to, akým spôsobom varič zložiť, aby mal "po ruke" resp. na očiach ovládanie plynu, žlté indikátory bodu varu a otvor na pokrievke tak, aby bol čo najvhodnejší na nalievanie, ale dá sa to nacvičiť. V prípade, že sa varič používa na väčšie objemy, ako výrobcom odporúčaná dávka (0,5 litra), žlté indikátory neukazujú presne, treba bod varu kontrolovať cez otvor na plastovom uzávere. Spodný diel – plastový pohárik – nenašiel u nás využitie a nedrží veľmi dobre na zloženom variči a preto je potrebné neustále dávať pozor, aby nevypadol a nestratil sa. Nedá sa od neho pri varení odpáliť ciga.

Iné pozorovania

Varili sme výlučne vodu, iba raz som si uvaril sušené cestoviny – bolo treba dať uvariť 0,5 l vody a do toho to nasypať a variť približne 3 minúty – všetko bez najmenších problémov. Vodu sme varili v objeme okolo 0,75 litra, vždy nám postačovalo asi 8 minút na zovretie na intenzite plynu asi 3/4. Keď sme dali plyn naplno, čas sa len mierne znížil, ale ten zvuk plynu budil dojem, že sa plyn rýchlo míňa, tak sme varili iba na 3/4 intezite. Indikátor zožltol, keď sa tvorili malé bublinky, ale boli potrebné ešte 3-4 minúty, aby voda naozaj vrela. Dobre sa to dalo kontrolovať cez otvor na plastovom viečku bez nutnosti otvárania. Jedna plynová kartuša 100 g vystačila na 8 litrov vody – používali sme Primus PowerGas s celoročným využitím (25 % propán, 25 % izobután, 50 % bután).

Poznámka na záver: Okrem dobrých služieb nám varič poslúžil aj ako "zadosťučinenie", pretože vďaka nemu sme obdržali množstvo uznanlivých a obdivných pohľadov od brandových horolezcov z celého sveta, poobliekaných do samých TOP značiek, pri ktorých sme sa inak cítili ako chudobní príbuzní.

Záver

Varič a hrniec JetBoil Flash je zaujímavým setom pre ohrev vody v horách pre jednu osobu. Hodí sa najmä pre ľudí, čo potrebujú čo najviac minimalizovať hmotnosť a objem variacej výbavy a postačuje im ohrev vody, príprava instantných polievok, dehydrovaných jedál alebo zohrievanie jedál z konzervy tekutejšej povahy. Hlavnou silnou stránkou setu je vyššia účinnosť spotrebovaného paliva a efektívna ochrana pred vplyvom vetra. Pozitívne hodnotíme aj neoprénový obal, vďaka ktorému je zjednodušená manipulácia so setom počas varenia. Vyfarbovacie pruhy dávajú orientačnú predstavu o stave ohrievanej vody. Ich funkcionalita je však posunutá, pokiaľ nie je v hrnci odporúčané množstvo vody (0,5 l). Použitie s bežnou turistickou nádobou je možné vďaka adaptéru, no ide skôr o núdzové riešenie. Hlavným nedostatkom, s ktorým sme sa počas testovania stretli, je nefunkčnosť piezozapaľovania pri nižších teplotách, vhodné je preto so sebou nezabudnúť zapaľovač alebo zápalky. Niekomu môže taktiež prekážať nutnosť používať malé 100g kartuše, ak chce set zbaliť do jedného celku. 250g kartuša sa dovnútra hrnca totiž nezmestí a je nutné jú do batoha dať samostatne. Kedže je však set určený pre jednotlivca, nemalo by to až tak prekážať. Kto chce variť pre dvojicu a viac, tak je lepšie zvážiť iný set od JetBoil kombinovaný s väčšou nádobou.

Pozn. redakcie: Porovnanie a výsledok skupinového testu bude publikovaný v samostatnom článku

Fotogaléria k článku

Najnovšie