Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Varič Kovea Hiker Stove

Variče pod značkou Kovea sa vyrábajú iba od roku 2004. Kórejská spoločnosť, do ktorej portfólia patrí, však už od začiatku 90-tych rokov vyrábala variče napr. pre Markill, MSR, či LAKEN. Skúsenosti ani inšpirácia jej teda určite nechýbajú. Začiatkom leta sa popri iných varičoch dostal do nášho skupinového testu aj zástupca tejto značky. Volá sa Hiker Stove a je masívnejšej konštrukcie ako ostatní zástupcovia.

Výrobca
Kovea
Model
Hiker Stove
Typ
plynový turistický varič
Hmotnosť
232 g
Páči sa mi
robustná konštrukcia, stabilita hrnca, piezo zapaľovač, tuhá transportná krabička
Nepáči sa mi
vyššia hmotnosť, priemerný výkon
Ostatné info
kartuša EN 417 so závitom, spotreba plynu 148 g/h, výkon 2060 W, kovea.cz$ret
Infocena
35 €

Dizajn a konštrukcia

Už na prvý pohľad zaujme masívnejšia konštrukcia s horákom väčšieho priemeru a hrubšími nožičkami, ktoré sú sklopné pre zmenšenie veľkosti počas transportu v dodávanej krabičke z tuhšieho plastu. Výsledná stabilita hrnca je na veľmi dobej úrovni a možno preto použiť aj hrniec s väčším objemom. Limitom však ostáva stabilita celku vrátane kartuše, keďže varič sa montuje priamo na ňu. Pre použitie s naozaj veľkým hrncom pre väčší počet ľudí treba voliť radšej varič, ktorý stojí na zemi a hadičkou sa k nemu privádza plyn z kartuše stojacej samostatne. Pre bežné turistické varenie trom-štyrom ľuďom však stabilita plne postačuje a možno ju označiť za nadštandardnú.

Varič je určený pre turistické plynové kartuše EN417 s šróbovacím uzáverom so závitom typu 7/16 NS, ktoré sú najrozšírenejšie a nemal by preto byť problém kartušu kúpiť aj v zahraničí.

Príjemnou výbavou je piezo zapaľovanie. Stačí pustiť plyn, stlačiť tlačítko a horák sa zapáli. Napriek tomu je však dobrým zvykom nosiť so sebou bežné zápalky, pre prípad poruchy. Tie sa pohodlne zmestia do transportnej krabičky.

Palivo a hodnoty výrobcu

Výrobca uvádza ako palivo zmes propánu a butánu. Či to znamená zákaz použitia isobutánovej zmesi, sa z balenia ani návodu nedozvieme. Udávaná spotreba je 148 gramov paliva na hodinu, výkon 2060 W a čas varu 1 litra vody 4 minúty 18 sekúnd. Hmotnosť je kvôli masívnej konštrukcii vyššia – 232 gramov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Merania

Podmienky:
objem vody – 1 liter, okolitá teplota – 22 stupňov, palivo – PB zmes 30/70. Ak je v tabuľke uvedené, bola uskutočnená simulácia vetra ventilátorom.

nastavenie ventilu nádoba ventilátor Δ m [g] Δ t [min] Δ T [°C] spotreba [g.h-1] výkon [W] účinnosť [%]
cca 70% ešus veľký nie 16 5:44 80 167 2136 46%
naplno hrniec stredný nie 16 4:44 80 203 2588 46%
naplno ešus veľký áno 50 17:30 80 171 2187 15%

Kompletnú tabuľku s meraniami nájdete » tu.

Varič je schopný dosiahnuť vyšší výkon, ako udáva výrobca. Z hladiska spotreby a efektivity podával varič ustálené výkony (hodnoty sú primerované z viacerých pokusov). Napriek priečnikom, ktoré zdanlivo vytvárajú závetrie, Hiker stove nemá rád vietor – zlepšenie možno dosiahnuť použitím hrnca s výmenníkom tepla. Inak treba hľadať pre varenie také miesto, ktoré nie je vystavené vplyvu vetra.

Vzhľadom na väčší priemer horáku nie je pri bežnom ešuse efektívne používať maximálny výkon, pretože plameň presahuje dno. Vhodnejšia je nádoba s väčším priemerom.

Hlučnosť variča pri maximálnom výkone nameraná zo vzdialenosti 0,5 metra pomocou Android aplikácie je 73 dB. Kľudová úroveň v miestnosti bola 46 dB.

Dojmy z používania

Kovea Hiker Stove slúžil na všestranné varenie v kempoch, pri výjazdoch do talianskych Dolomitov. Na viacdňové túry sa nechodilo a tak ostával v kempe, kam sa skupina vždy vrátila. Hlavnou prednosťou variča bola dobrá stabilita a to aj pri použití väčšej nádoby. Piezozapaľovanie bolo pohodlné a spoľahlivé, no testovanie neprebiehalo vo vyššej nadmorskej výške, ani pri nižších teplotách. Výkon variča bol v očakávanej norme a zásadnejšie neprekvapil ani v pozitívnom ani negatívnom smere. Milým doplnkom je tuhá krabička, vďaka ktorej možno varič v pohode kamkoľvek hodiť a netreba sa báť, že sa mu niečo stane.
Jediné výrazné mínus je jeho hmotnosť.

Pozn. redakcie: Testovala Lenka Mäkká.

Záver

Varič Kovea Hiker Stove je bežný turistický varič s horákom väčšieho priemeru, takže je vhodný na použitie so širšími nádobami. Pre masívnu konštrukciu nožičiek ho možno odporúčať tým, ktorí potrebujú čo najstabilnejšie varenie pre viacero osôb a vyššia hmotnosť neprekáža – tým sa hodí najmä do kempu, ktorý slúži ako základňa pre túry. Nejde o posledný technologický výkrik, no svoje povinnosti Hiker Stove zvláda so stabilnými výsledkami s výnimkou vyššej citlivosti na vietor.

Pozn. redakcie: Porovnanie a výsledok skupinového testu bude publikovaný v samostatnom článku

Fotogaléria k článku

Najnovšie