Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Varič Coleman F1 Power PZ

Známy výrobca zaslal do nášho skupinového testu najsilnejší variant turistického modelu F1 s udávaným výkonom 7000 W. Pri maximálnom výkone má spotrebu takmer pol kilogramu plynu na hodinu. Z týchto údajov je zrejmé, že pri narábaní s ním je nutné dávať pozor a nepreháňať to s výkonom. Či je varič okrem extrémneho výkonu aj efektívny a ergonomický, to sme zisťovali v teste.

Výrobca
Coleman
Model
F1 Power PZ
Typ
plynový turistický varič
Hmotnosť
145 g
Páči sa mi
extrémny výkon, stabilné nožičky s možnosťou aretácie, piazozapaľovanie integrované do horáka, hmotnosť, drôtený predlžovák ventilu
Nepáči sa mi
nožičky mohli byť z pevnejšieho materiálu, maximálny výkon je ťažko využiteľný
Ostatné info
kartuša EN 417 so závitom, spotreba plynu 490 g/h, výkon 7000 W, ohrev 1 litra do 3 minút (údaj výrobcu), piezozapaľovanie
Infocena
43 €

Dizajn a konštrukcia

Vzhľadu variča dominuje rozmerný horák s priemerom 70 mm. Dierky pre plameň sú umiestnené po jeho obvode a smerujú pod 45° uhlom, čo naznačuje širšiu stopu plameňa. Vhodné budú preto nádoby so širším dnom, pri menších nebude možné dostatočne využiť ponúkaný výkon. Použitie širších nádob predpokladajú aj nožičky, ktorých priemer je v rozloženom stave 150 mm a fixujú sa aretačným mechanizmom. Pre ich rozloženie je nutné aretačnú skrutku najprv povoliť, čo uvoľní sivú podložku a následne rozložiť štvoricu nožičiek do prednastavených polôh a skrutku utiahnuť. Je to jednoduché, no treba si prítomnosť aretácie všimnúť pri prvom rozbalení a nekmásať nožičky násilím. V návode to samozrejme uvedené je – avšak kto si už číta návod na varič pred jeho prvým použitím, však?

Stabilita aj väčšej turistickej nádoby je vďaka aretačnému mechanizmu na dobrej úrovni. Materiál nožičiek je z tenšieho plechu, ktorý je limitujúcim faktorom. Subjektívnym maximom je cca 3,5-4 kg, čo pre potreby varenia 3-4 člennej skupiny plne postačuje. Ak by sme chceli variť naraz viac, aj tak by sústava kartuša-varič-nádoba bola príliš vratká.

Varič je určený pre turistické plynové kartuše EN417 so závitom typu 7/16 NS, ktoré sú najrozšírenejšie a nemal by preto byť problém kartušu kúpiť aj v zahraničí.

Výkon variča reguluje plynový ventil, ktorý sa ovláda pomocou drôtenej slučky. Vďaka jej dĺžke je menej pravdepodobné, že sa používateľ popáli o horúcu časť variča alebo o zohrievanú nádobu. Pohodlným doplnkom je piezozapaľovanie – jeho spínač je umiestnený vpravo od ventilu. Druhý koniec je integrovaný dovnútra horáka, takže nehrozí jeho poškodenie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Palivo a hodnoty výrobcu

Výrobca odporúča plynové kartuše vlastnej výroby, ktoré obsahujú plynovú zmes propánu a butánu v bežnom pomere 30/70. Podľa návodu je použitie iných kartuší (t.j. aj iných zmesí) na vlastné riziko používateľa a výrobca to neodporúča. Coleman má k dispozícii 2 veľkosti – C250 a C500 s hmotnosťou plynu 220 g resp. 445 g.

Podľa údajov výrobcu je F1 Power PZ riadnym tryskáčom s výkonom až 7000 W, čomu má zodpovedať spotreba 490 gramov plynu na hodinu. Podľa jednoduchého výpočtu však tieto hodnoty nie sú ekvivalentné – pri výhrevnosti PB zmesi (cca 46 MJ / kg) je výkon buď 6250 W alebo spotreba plynu 550 g / hodina. Nič to však nemení na fakte, že práve tento varič je spomedzi štvorice testovaných najvýkonnejší.

Merania v domácich podmienkach

Podmienky:
objem vody – 1 liter, okolitá teplota – 22 stupňov, palivo – PB zmes 30/70. Ak je v tabuľke uvedené, bola uskutočnená simulácia vetra ventilátorom.

nastavenie ventilu nádoba ventilátor Δ m [g] Δ t [min] Δ T [°C] spotreba [g.h-1] výkon [W] účinnosť [%]
cca 50% ešus veľký nie 14 6:13 80 135 1724 52%
naplno ešus veľký nie 20 3:12 80 375 4785 36%
cca 50% ešus veľký áno 33 11:33 78 171 2187 22%
naplno ešus veľký áno 35 6:51 79 307 3912 21%
takmer naplno hrniec veľký nie 20 3:16 79 367 4687 36%
cca 70% hrniec stredný nie 16 4:18 79 223 2849 45%

Kompletnú tabuľku s meraniami nájdete » tu.

Hoci sa nepodarilo dosiahnuť výrobcom deklarovaný čas 2:30, varič je schopný dosahovať veľmi dobrý čas a to najmä v bezveterných podmienkach. Je to však za cenu nízkej efektivity. Treba preto vhodne regulovať výkon, aby sa zbytočne nemíňalo palivo. Vzhľadom na tvar horáka treba použiť nádobu so širším dnom, hoci prenáňať to netreba – veľký kuchynský hrniec dosiahol pri zohrievaní 1 litra vody rovnakú efektivitu ako hrniec veľkosti bežného ešusu.

Pre efektívnejšie využitie vlastností variča by sa hodil hrniec s výmenníkom tepla. Tam je dno totiž mierne vyvýšené, čo by pri širokom horáku pomohlo a unikajúce teplo z bokov by zachytávalo rebrovanie výmenníka.

Hlučnosť variča pri maximálnom výkone nameraná zo vzdialenosti 0,5 metra pomocou Android aplikácie je 78 dB. Kľudová úroveň v miestnosti bola 46 dB.

Dojmy z používania

Tento varič vo mne zanechal mierne zmiešané pocity. Na jednej strane disponuje veľkým výkonom, na strane druhej je tento výkon len málo využiteľný. Keď však kohútik priškrtíte a dáte pozor na efektívne využívanie plynu, razom máte k dispozícii slušného konkurenta pre iné variče – 14 g spotrebovaného plynu na zohriatie 1 litra vody nie je zlý výsledok, hoci vyše 6 minút je viac ako u konkuretov v teste. Keď to s výkonom preženiete, ohrev urýchlite, avšak plynová kartuša dlho nevydrží.

Počas používania som ocenil stabilitu bežného turistického riadu na štyroch nožičkách, ktorých aretácia je efektívna. S piezozapaľovaním nebol ani pri 8°C žiaden problém. Vysoké nadmorské výšky sa však nekonali. Aj tak však považujem piezo za potenciálneho kandidáta na poruchu a preto vždy nosím záložný zapaľovač alebo zápalky.

Pozitívne hodnotím hmotnosť variča, ktorá ostala napriek výkonnému horáku na akceptovateľnej úrovni. Dodávané textilné vrecúško príliš neochráni pred nástrahami preplneného turistického batoha, preto som varič nosil v hrnci. Vďaka textilnému vrecúšku sa hrniec vnútri nepoškriabe od variča.

Záver

Turistický varič Coleman F1 Power PZ disponuje veľmi vysokým výkonom. Ak s ním bude majiteľ narábať bez rozmyslu, bude kupovať jednu kartušu plynu za druhou. Pri rozumnom použití však vie byť hospodárny. Zlepšenie efektivity je možné docieliť nádobou so širším dnom, ideálne aj s výmenníkom tepla. Varič je vhodný do batoha aj pre ľudí, čo sú citliví na hmotnosť. Vzhľadom na vhodnosť použiť väčší hrniec odporúčam varič najmä pre použitie v 3-4 člennej skupinke ako jednotlivcovi.

Pozn. redakcie: Porovnanie a výsledok skupinového testu bude publikovaný v samostatnom článku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie