Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Čelovka Fenix HP11

Štvorica AA batérií v puzdre na zátylku, trojcestný elastický popruh, vpredu pomerne veľké svietidlo s pevnou optikou, kde by neprekvapila prítomnosť kryptónovej žiarovky. Nie, toto nie je ďalšia stopa nedávnej minulosti – bližší pohľad totiž odhalí jednu z najsilnejších "čelovkových" LED na trhu – 5W Cree XP-G R5, s ktorou dosahuje v najvýkonnejšom režime svetelný tok až 277 lumenov a vďaka digitálnej regulácii výkonu vydrží takto svietiť skoro 4 hodiny. Zoznámte sa, model HP11 značky Fenix.

Výrobca
Fenix
Model
HP11
Typ
výkonná LED čelovka
Materiály
5W LED Cree XP-G R5, hliník, plast
Hmotnosť
184 g
Farebné kombinácie
čierna, žltá
Páči sa mi
vysoký výkon, regulácia výkonu, pamäť na použitý režim, odolná konštrukcia, neprehliadnuteľné blikacie režimy
Nepáči sa mi
difúzer, pevné spojenie svietidla s batériami krátkym káblom
Ostatné info
svetelný tok 277 lm, dosvit 154 metrov, výdrž: 3h 51m (max. výkon), 206h (min. výkon), vodeodolnosť IPX-6
Infocena
62 €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 8 z 10
- dizajn: 7 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 7 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 10 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 6 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 82 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
kromium.cz$ret
LESONA Banská Bystrica
Ing. Dušan Hrubša, Dojč
Mychajlo Špiľka, Saľa

Aktualizácia 22.12.2011
pridané merania, skúsenosti z terénu a záverečné hodnotenie

Dizajn a konštrukcia

Ako už bolo spomenuté v úvode, dizajn ako aj celkovú koncepciu možno označiť za konzervatívnu. Vpredu svietidlo na výkyvnom kĺbiku, vzadu batérie v puzdre a medzi tým trojcestný elastický popruh. Pri popruhoch sa trošku zastavím. V krabici totiž sú samostatne a treba ich po vybalení nasadiť. Znie to jednoducho, no nasadiť ich správne je poriadna fuška. Navyše, aby bol rébus dokonalý, jeden z popruhov bol od výroby pretočený do nesprávnej polohy. Výsledok svojpomocného zostavenia bol napohľad v poriadku, v reále sa však popruhy povoľovali, čo bolo frustrujúce. Pomohol až podrobný obrazový návod na webe dovozcu (v spodnej časti stránky).

Svietidlo je k popruhom pripevnené cez rozmerný diel z tvrdeného plastu, na ktorého spodnej časti je výkyvný kĺbik pre nastavenie správneho smerovania svetelného kužeľa v rozsahu 90°. Jednotlivé polohy signalizuje cvaknutie. Tuhosť je dostatočná, samovoľný posun do inej polohy by hroziť nemal. Samotné svietidlo má zadnú časť z plastu a prednú z tuhej hliníkovej zliatiny. V plastovej časti je umiestnená riadiaca elektronika a dve tlačidlá, v hliníkovej je zas optika a prémiová 5W LED dióda Cree XP-G R5. Hliníkové telo slúži zároveň ako chladič, o čom informuje ikonka varujúca pred vysokou teplotou. Optiku tvorí klasický reflektor s diódou umiestnenou v strede. Zaostrovací mechanizmus nie je k dispozícii, takže svetelný kužeľ vyžaruje pod konštatným uhlom. Krycie sklíčko je zapustené, čo ho chráni pred poškriabaním.

Držiak na batérie je umiestnený na opačnej strane popruhov ako svietidlo, t.j. v zátylkovej časti. Je vyrobený z tvrdeného plastu a je určený pre štvoricu batérií veľkosti AA. Na jednej strane nájdeme rozmernú otočnú maticu, pomocou ktorej sa puzdro otvára. Uzáver je vybavený gumovým testnením pre zvýšenie odolnosti voči vode. Spôsob manipulácie s puzdrom dokumentujú fotografie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Svietidlo je spojené s držiakom batérií napevno krátkym káblom, ktorého dĺžka nepostačuje na to, aby bolo možné batérie vložiť pod bundu. Čelovku preto treba vždy nosiť s batériami na hlave. Kto potrebuje možnosť oddeleného nosenia batérií môže skúsiť napr. Fenix HP20.

Batérie a hmotnosť

Výrobca uvádza ako použiteľné tri typy batérií veľkosti AA – nábijateľné NiMH, alkalické a jednorazové lítiové. Ako odporúčané sú označené NiMH a myslím, že oprávnene. Vysokovýkonné čelovky zaťažujú batérie takým prúdom, že alkalické to príliš rady nemajú a vybijú sa oveľa rýchlejšie ako pri použití so zariadeniami s nižším prúdovým odberom. Preto možno alkalické batérie vylúčiť a považovať ich za núdzovú možnosť, pri ktorej je vhodné vzdať sa dvoch najsilneších režimov. Lítiové jednorazové batérie sú príjemná voľba vhodná aj do mrazivého počasia, avšak oproti riešeniu s nabíjateľnými NiMH pomerne drahá.

Výber NiMH batérií má však aj svoju tienistú stránku – z trojice spomínaných typov sú najťažšie. Viď tabuľka:

Typ batérie Hmotnosť – 4 kusy Celková hmotnosť čelovky
AA – jednorazové lítiové 58 g 242 g
AA – alkalické AA 94 g 278 g
AA – nabíjateľné NiMH 119 g 303 g

Čelovka bez batérií váži 184 gramov.

Režimy a svetelná stopa

Čelovka je trochu netradične vybavená dvojicou tlačidiel. Ľavé tlačidlo slúži ako celkový vypínač. Navyše dvojitým rýchlym stlačením sa prepína do režimu blikania. Pravé tlačidlo slúži ako volič intezity. Pokial bol posledne zvolený režim zapnutý aspoň dve sekundy, čelovka si voľbu zapamätá a po opätnom zapnutí zvolí ten istý. Toto neplatí pre zábleskové režimy. Celkovo sú k dispozícii štyri režimy svietenia a tri režimy blikania.

Svetelná stopa je pomerne úzka, vyžaruje približne pod uhlom 70° a pre absenciu zaostrovacieho mechanizmu je nemenná. Kužeľ je symetrický so sústredenou intenzitou v strede a nižšou k okrajom. S výnimkou horšieho pokrytia periférnej oblasti v tesnej blízkosti používateľa je osvetlenie príjemné a dobre použiteľné.

Komu charakter sveteľnej stopy prekáža, môže použiť pribalenú rozptylku, viď. foto.

Deklarované hodnoty

V najsilnejšom režime výrobca deklaruje dosvit 154 metrov. Svetelné toky a výdrž na batérie sú v tabuľke nižšie. Odolnosť voči vode je na úrovni IPX-6, čo znamená silný prúd vody z akéhokoľkvek smeru. Čelovka by tak mala dobre znášať akékoľvek počasie, ako aj náhodný kúpeľ v horskej bystrine. Takisto pád z výšky 1m na tvrdý povrch by mala vydržať bez ujmy. Použitá 5W dióda Cree XP-G R5 má deklarovanú životnosť 50 000 hodín.

Režim Svetelný tok Výdrž *
stále svietenie – Turbo 277 lm 3h 51m **
stále svietenie – High 133 lm 9h 31m
stále svietenie – Mid 55 lm 25h
stále svietenie – Low 4 lm 206h
záblesky – stroboskopický 277 lm -
záblesky – blikanie 2x / sekunda 55 lm -
záblesky – SOS 55 lm -

* Metodika ANSI/NEMA FL 1-2009, merané s batériami NiMH 2500 mAh.
** Podľa údajov výrobcu je v TURBO režime plný výkon k dispozícii po dobu 3 hodín a zvyšných 50 minút pri 10%.

Merania

Keďže sa výrobca chváli realistickou metodikou meraní (viď vyššie), zaujímalo ma, ako HP-11 dopadne v mojich domácich meraniach. Treba poznamenať, že moja technika nedosahuje laboratórnu úroveň a výsledky treba brať orientačne. Na merania používam multimer Metex pripojený na počítač. V meracej sústave však môže vznikať dodatočný odpor, ktorý môže v malej miere zhoršovať výsledky.

Zameral som sa na dva pokusy. V jednom hodnotím rozdiel časovej výdrže NiMH akumulátorov (2700 mAh) v režime TURBO a HIGH. V druhom zas rozdiel medzi jednorazovými lítiovými batériami a NiMH akumulátormi v režime HIGH. Výsledok môžete vidieť na grafoch nižšie.

Z tohto merania vyplýva, že v režime TURBO vydržia NiMH akumulátory pod vysokým prúdovým zaťažením cca 150 minút. Potom prúd prudko poklesne, no stále je svit dostatočný na základný pohyb. Po ďalších 50 minútach však klesne pod 50mA, čo považujem za hraničné. V režime HIGH akumulátory držia rovnakú úroveň cca 7h20m, potom prúd klesne a po cca ďalšej hodine sa dostane pod akceptovateľnú hranicu. V oboch prípadoch som sa priblížil na skoro 90% hodnotám výrobcu, čo hodnotím kladne. Nebýva zvykom, aby hodnota výrobcu bola až do takejto miery reálna.

Z grafu jasne vidieť, že lítiové jednorazové batérie vydržia viac. V prípade TURBO režimu zvládajú vysoké prúdové zaťaženie cca o 50 minút dlhšie, čo je asi o tretinu dlhšie ako NiMH. Rozdiel som však očakával väčší.

Pre úplnosť ešte pripájam prehľadovú tabuľku nameraných hodnôt pri plných batériách.

Za pozornosť stojí, že pri maxime je príkod LED diódy takmer na úrovni 4 W. Trochu zamrzí, že kľudový prúd je na úrovni cca 70 μA, čo síce nie je tragické, avšak pri dlhšom odložení čelovky je na mieste vybrať batérie.

Skúsenosti z terénu

Pri publikovaní prvých dojmov som napísal negatívne hodnotenie rozptylky, ktorá nadmerne oslňovala používateľa. Zrejme si to uvedomil aj výrobca, pretože v novembri mi bol doručený nový typ rozptylky, ktorá má okraj zapustený a užívateľa už takmer vôbec neoslňuje (viď posledná fotografia). Ako som však napísal predtým, odporúčam túto čelovku tým ľuďom, pre ktorých je charaker sveteľného kužeľa vyhovujúci. Rozptylka sa totiž ľahko môže stratiť, prípadne poškodiť v batohu. Osobne som s úzkym kužeľom problémy nemal, lebo nevykonávam v noci také aktivity, kde by bolo pokrytie blízkej periférie extrémne dôležité.

Pri použití som veľmi ocenil sveteľný výkon, najmä v režimoch MID a HIGH. Najvýkonnejší režim TURBO som používal zriedka – väčšinou iba v situácii, keď som sa chcel len tak pobaviť kam až čelovka dosvieti alebo pri oslňovaní vodičov, keď som ťapkal po asfaltke a svietili na mňa diaľkovými svetlami :-). Na chate zas dostatočne poslúži LOW, jeho nízky výkon je úplne postačujúci a zároveň diskrétny. Oproti iným čelovkám som bol spokojný s pamäťou posledného vybraného režimu bez nutnosti preklikávať k správnemu. Najmä čelovky, kde je poradie od najsilnejšieho po najslabší režim, vedia na chate zobudiť ostatných spáčov.

Väčšina používateľov pri tomto druhu čelovky uprednostní NiMH batérie. Tie sa však pomerne nepohodlne nosia, keďže obal s batériami je možné mať iba na zátylku. Oveľa pohodlnejšie sa mi nosili lítiové jednorazové batérie – hmotnostný rozdiel je citeľný. Aj preto som málo používal režim TURBO, aby som tieto drahé batérie nevyplieskal príliš rýchlo. Potom je samozrejme na mieste úvaha, či nie je lepšia čelovka s nižším výkonom...

Kladne hodnotím kvalitu vyhotovenia. Napriek krátkosti času používania (niekoľko mesiacov) totiž zažila toho dosť. V batohu a pri turistike som ju síce mal uloženú obozretne ako každú čelovku, avšak prihodilo sa zopár kiksov, ktoré prežila bez poškodenia.

Záver

Celkový dojem z kvality vyhotovenia je veľmi pozitívny – čelovka budí dojem, že veľa vydrží. Hoci dizajn nie je posledným výkrikom outdoor módy, nikoho neurazí a aj o niekoľko rokov bude vyzerať v pohode. Vďaka čiernej farbe navyše patrí medzi menej nápadné turistické doplnky, čo tradicionalisti len ocenia.

Výkon čelovky je pri jej cene veľmi príjemným prekvapením – napokon, myslím si, že ide o najvýkonnejšiu čelovku na bežné AA batérie na trhu. Možno nemá zaostrovanie a roptylka je nepraktická, no vďaka svetelnému toku 277 lumenov s digitálnou reguláciou, odolnou konštrukciou a výborným pomerom cena/výkon jej tieto drobnosti podľa mňa používatelia v pohode prepáčia. Treba však jedným dychom dodať, že kto potrebuje využiť jej plný výkon, bude musieť často meniť batérie – reálna výdrž v TURBO režime v plnom svite je totiž cca 150 minút s NiMH nabíjateľnými akumulátormi a cca 200 minút s jednorazovými lítiovými AA batériami.

Pokial by táto čelovka pri tejto cene navyše ešte ponúkala aj oddeliteľný batériový držiak s predlžovacím káblom, bola by to najlepšia kúpa do zimných podmienok na trhu. Model Fenix HP20 je síce možnosťou, avšak stojí o polovicu viac.

Linky

Doplňujúce info na webe dovozcu.
Test Petra Macháčka na Světe Outdooru.

Fotogaléria k článku

Najnovšie