Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Búda v Prednom sedle

V oblasti Kráľovohoľských Tatier sa nachádza viacero útulní, salašov a búd, ktoré umožňujú návštevníkom buď plánované, alebo núdzové možnosti prenocovania, či úkrytu pred nepohodou počasia. Mnohé z nich sú na Hikingu zdokumentované a dostali sa do povedomia turistickej verejnosti. Ich počet sa mi podarilo rozšíriť o opustenú technicko-hospodársku stavbu, nachádzajúcu sa v južnom masíve Kráľovej hole, v Prednom sedle.

Poloha
Nízke Tatry - Kráľovohoľské Tatry: južne pod Kráľovou hoľou - Predné sedlo
Nadmorská výška
1451 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.86453 ° SŠ
dĺžka: 20.1341 ° VD
» Mapa
Nocľah
maximálne 15 osôb
Prevádzka
celoročná (bez hospodára)
Voda
V blízkom okolí bez vodného zdroja, prameň Zubrovica asi 2,5 km SV smerom (červená značka)
Spojenie
Šumiac (bus) - Predné sedlo (modrá) 1,5 h
Kráľova hoľa – Predné sedlo (modrá) 1.00 h., zo sedla Snehová jama – neznačená cesta po asfaltovej komunikácii do 45 minút
Dalšie info
Predné sedlo je vyhradené táborisko NAPANT-u, signál GSM, krásne okolie, v zime počas snehovej pokrývky náročný výstup
Zrušené od
01.05.2015
Zrušené - poznámka
Objekt prešiel rekonštrukciou a v júni 2018 bol novootvorený ako Horská chata pod Kráľovou hoľou.

Poloha a prístup

Objekt sa nachádza vo východnej časti Nízkych Tatier (Kráľovohoľské Tatry) južne pod vrcholom majestátnej Kráľovej hole v Prednom sedle. Stavba stojí necelých dvadsať metrov od TIM Predné sedlo, ktorým prechádza modrá značka z obce Šumiac, vedúca na vrchol Kráľovej hole. Výstup z obce k objektu trvá približne hodinu a pol až dve hodiny, zostup z vrcholu Kráľovej hole sa dá zvládnuť za jednu hodinu. Prístup je možný aj zo sedla Snehová jama – zelená z Telgártu, resp. aj z červenej značky – Cesty hrdinov SNP, len sa treba vybrať z miesta, kde značky križujú obslužnú asfaltovú komunikáciu južným smerom a pohodlne po ceste za trištvrte hodiny dorazíte do Predného sedla k objektu.

Objekt a možnosti nocľahu

Stavba predstavuje s najväčšou pravdepodobnosťou bývalý technicko-hospodársky (THP) objekt, slúžiaci ako zázemie pre zimnú údržbu účelovej komunikácie, vedúcu k vysielaču na vrchole Kráľovej hole. Dnes je objekt opustený a čiastočne uzamknutý. Čo však bude turistov zaujímať, je fakt, že do bývalých obytných priestorov sa dá dostať a je možné ich využiť nielen ku krátkodobému úkrytu, ale je tu možné stráviť v relatívnom pohodlí aj noc.

Objekt predstavuje murovanú stavbu, pozostávajúcu z dvoch častí. Uzamknutú garáž a voľne prístupnú izbu, kuchyňu a povalu. Izba aj kuchyňa je prístupná výhradne cez bývalé okná, ktoré dodnes osvetľujú interiér. Obe miestnosti majú rozmer približne 3 × 4 m. Drevená podlaha je aj v súčasnosti dobre zachovalá. Medzi miestnosťami sa nachádza komunikačná chodba so schodiskom, vedúcim na povalu, ktorá je síce taktiež vhodná k nocľahu, ale je čiastočne zaprataná rôznym materiálom. Preto odporúčam nocovať v pôvodnej izbe, resp. v bývalej kuchyni. V interiéri sa okrem rozpadajúcej kuchynskej linky a jednej rozbitej pece nenachádza žiadne iné zariadenie. No vo vnútri je sucho, lebo interiér je čiastočne chránený zo smeru prístupu (okná) menšou zastrešenou terasou. Vyspí sa tu aj väčšia skupina turistov (maximálne 15 osôb) na vlastných karimatkách v spacích vakoch.

Voda a okolie

Potok alebo prameň sa v blízkom okolí nenachádza. Najbližší spoľahlivý vodný zdroj je prameň Zubrovica, nájdete asi trištvrte hodiny cesty smerom k sedlu Snehová jama, kde po päťsto metroch asfaltová komunikácia križuje červenú značku – Cestu hrdinov SNP. Okoliu jednoznačne dominuje rozložitý vrchol Kráľovej hole s monumentálnym kruhovým výhľadom a s objektom vysielača, v ktorom sa nachádza núdzová miestnosť, taktiež vhodná k prenocovaniu, či k úkrytu pred nepohodou počasia. Z ďalších obľúbených turistických cieľov treba spomenúť bralnatú Kráľovu skalu, či mohutný skalný amfiteáter Martalúzky s kaskádami Hnilca. Veľmi interesantný je aj hôľnatý hrebeň pohoria, tiahnuci sa po Veľkú Vápenicu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Odkazy

Poznámka redakcie

Lúčnatý priestor Predného sedla je na základe Návštevného poriadku Národného parku Nízke Tatry vyhlásený za oficiálne táborisko, ktoré slúži pre jednorázové prenocovanie (bivak alebo vlastný stan).

Fotogaléria k článku

Najnovšie