Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Riad GSI Outdoors Pinnacle Dualist

Pred odchodom na tohtoročnú dovolenku do Álp sa nám do rúk dostal zaujímavý turistický riad od firmy GSI. Kompaktné balenie pre dvoch, nízka hmotnosť, pekný dizajn – zaujal nás okamžite, a tak bolo v momente rozhodnuté. Nový, ešte nevyskúšaný ešus nemenovanej značky ostáva doma a na dovolenku sa s nami vyberie sada riadu GSI Outdoors Pinnacle Dualist.

Výrobca
GSI Outdoors
Model
Pinnacle Dualist
Typ
sada turistického riadu pre dve osoby
Materiály
eloxovaný hliník, Teflón s technológiou Radiance, BPA-free plast Infinity
Hmotnosť
590 g
Páči sa mi
skladnosť, hmotnosť a celé prepracovanie riadu
Nepáči sa mi
skladací príbor
Ostatné info
dovnútra sa zmestí aj 220 g kartuša + kompaktný varič
Infocena
70,- €

V prvom rade musím priznať, že som roky rokúce bola zástancom klasických ešusov – najprv som mala hliníkový, potom som prešla na nerezovú verziu, na ktorú sa však všetko pripekalo. Tak som si povedala, že je čas na zmenu a kúpila som si celú sadu riadu pre dvoch s nepripekajúcou úpravou. Ako však už píšem v úvode, mnou kúpený riad som nestihla ešte ani vyskúšať, keď sa ku mne dostal Dualist, popisovaný v tejto recenzii. Na hory chodievame väčšinou dvaja, pričom starý ešus bol pre dvoch malý, takže s týmto riadom sa dosť zvýšil komfort nášho varenia. Poďme sa teda pozrieť na GSI Outdoor Pinnacle Dualist z blízka.

Zloženie sady a parametre

Riad je určený pre dve osoby. Prvá vec, ktorou zaujme, je hmotnosť. Všetky komponenty vážia dokopy 590 g. Veľkosť v zloženom stave dáva rozmery 150 x 163 x 150 mm. Ani sa mi nechce veriť, že v týchto rozmeroch sa toho toľko ukrýva. Keď riad začneme rozoberať, tak veľmi milo prekvapí dômyselnosť celého systému, ktorý výrobca nazval nFORM Ultralight. V praxi to znamená maximálnu skladnosť, celý riad uložíte ako skladačku. Pozrime sa teda na to, z čoho sa celá zostava pozostáva:

- 1,8 l hrniec – z materiálu Pinnacle, t. j. z ľahkého eloxovaného hliníka pokrytého nepriľnavým vysoko tvrdeným Teflónom s technológiou Radiance; na hrnci nechýba skladacia rukoväť, ktorá má zarážky, aby sa nehýbala ani pri varení, ani pri prenose;
- pokrievka – z odolného a ľahkého plastu Infinity, ktorá je perforovaná, čím umožňuje odvod pary počas varenia alebo tiež napr. cedenie cestovín;
- 2 x 570 ml hrnček s neoprénovým termoobalom, viečkom a otvorom na pitie;
- 2 x 570 ml miska;
- 2 x skladacia vidlička/lyžica;
- obal na varič;
- umývadlo/obal na sadu z lepeného materiálu.

Zaujímavé je, že pri navrhovaní zostavy sa myslelo na všetko. Kompaktnosť modelu je dotiahnutá na maximum tým, že sa do vnútra zmesí aj 220 g plynová kartuša a plynový varič. Ak by sme sadu chceli opäť zložiť, tak do hrnca postupne vkladáme prvé viečko, prvú misku, prvý hrnček, plynovú kartušu, varič, vidličky/lyžice a prikladáme druhý hrnček, druhú misku, druhé viečko. Nádobu uzavrieme pokrievkou, pričom celé to spevníme rúčkou a vložíme do obalu. A je to. Rýchle, praktické, jednoduché. Ideálne riešenie na viacdňové pochody, keď človek rieši nielen kilogramy, ale aj objem. Bohužiaľ, my máme väčšiu kartušu, ktorá nám do ešusu nevošla, ale priestor vo vnútri sme využívali aspoň na prenos nášho variča VAR a ešte nám k tomu vošli aj nejaké potraviny, napr. sladké kaše.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Bližší pohľad na materiály Pinnacle a Infinity

Pre materiálových fanatikov pridávam stručnú charakteristiku použitých materiálov. Teflón, ktorý je natiahnutý na hliníkovej vrstve, pričom spoločne tvoria materiál Pinnacle, bol navrhnutý špeciálne pre použitie v prírode. Výhodou by malo byť rozptýlenie tepla po celej nádobe so zabránením vzniku horúcich bodov, čo by malo uľahčovať var. Trochu som hľadala na stránkach firmy DuPont, ktorá teflón vyvinula a zistila som, že existuje cca 5 hlavných typov teflónov, ktoré sa líšia štýlom použitia. „Teflon with Radiance Technology” patrí k špecialitkám medzi nepriľnavými povrchmi a práve tento typ je použitý na varnú nádobu sady GSI Outdoors Pinnacle Dualist. V podstate ide o trojvrstvový systém, ktorý vedie teplo rovnomerne po celej nádobe. Plusom by malo byť tiež to, že takýto materiál je maximálne odolný voči mechanickému poškodeniu. Výrobca dokonca uvádza, že odolnosť materiálu je na takom stupni, že je možné používať pri varení aj kovové nástroje, to sme sa však radšej rozhodli neskúšať.

Plastové súčasti (t. j. misky, hrnčeky, viečka, pokrievka, lyžičky) sú vyrobené z materiálu Infinity. Ide o ultra-ľahký, kompletne recyklovateľný plast, pri výrobe ktorého nebol použitý BPA (bisfenol A, súčasť polykarbonátových plastov, niektoré zdroje udávajú jeho toxicitu, iné pripúšťajú len nežiaduce účinky na zdravie, je preto zakázané jeho používanie pri výrobe kojeneckých fliaš). Výhodou Infinity je tiež to, že neabsorbuje pachy jedla a nápojov a tiež by sa z neho nemali vylučovať zmäkčovadlá a iné chemikálie do jedla. Plast ostáva pevný v teplom aj studenom prostredí a výrobca tvrdí, že aj naplnený vodou ostáva plávať na hladine – vyskúšali sme a je to tak. Je tiež ľahko umývateľný a môže sa umývať aj v umývačke.

Naše dojmy

Hneď na začiatok musím priznať, že ak sme sa už rozhodli variť, tak sme nepraktizovali žiadnu extra vysokú kuchyňu. Raňajky tvorili väčšinou instantná kaša a čaj, večere a obedy sme riešili instantnými cestovinami typu Dobrý hostinec, ochutené vždy nejakou prídavnou dobrotou vo forme cibuľky, cesnaku, klobásky, slaninky a pod. Už po prvom použití sme boli z celej zostavy nadšení a naše nadšenie sa len a len stupňovalo (len pre pobavenie – keď sme mali sadu vrátiť majiteľovi, tak sa Matúš zasmial, že či si radšej nevymyslíme nejakú historku, ako nám ešus a spol. zmizli/boli ukradnuté a podobne. Čestnosť zvíťazila, a tak píšem aspoň túto recenziu.

Samotné varenie v hrnci je bez problémov. Hrniec má rovné dno, čo môže spôsobovať nestabilitu na niektorých typoch varičov, nám sa ale varilo dobre, asi je to o zvyku. Jedlo sa na steny nádoby nelepilo, čo som oproti starému ešusu ocenila asi najviac. Neviem, či sa špeciálne zloženie nádoby naozaj podpisuje aj na rýchlosti uvarenia jedla, nám prišla rýchlosť varenia štandardná, nijako sme to nestopovali a neporovnávali, ale cestoviny boli hotové cca do 10 minút. Veľmi som oceňovala skladaciu rukoväť, ktorá sa dala zafixovať do pevnej polohy – naberačku nezvyknem nosiť, a tak prelievanie jedla/vody na čaj do misiek bolo bez strachu, že sa oblejem/obarím/popálim. Perfektná je tiež pokrievka – cez malé dierky sa odvádzajú pary počas varenia, cediť som cez ne neskúšala, ale určite by to šlo. Príbor sme používali iný, nie priložený k sade riadu, zdal sa nám totiž malý. Jedlo som miešala plastovou lyžicou Alb, na ktorú som zvyknutá už dlhšie.

Misky na jedenie majú dobrý tvar s nízkym ťažiskom, dajú sa tým pádom položiť na zem v akomkoľvek teréne. Aj taký detail, akým je farebné rozlíšenie misiek, poteší. Ja som mala misky oranžové, Matúš modré. Hrnčeky sú úplne rovnakého tvaru ako misky. Ich plusom je neoprénový termoobal, ktorý dovolí držať hrnček s horúcim čajom holými rukami a zároveň udržiava teplotu tekutiny čo najdlhšie teplú. Čerešničkou na torte je pri hrnčekoch viečko s otvorom. Čaj ostáva dlho teplý a dá sa piť aj bez dávania viečka dole. Celá zostava je ľahko umývateľná, v prípade nedostatku vody stačí všetky nádoby vytrieť servítkou a hrniec s miskami sú hneď pripravené na ďalšie použitie. Obal sady sa dá využiť aj ako prenosné umývadlo na riad. Túto funkciu sme však nevyužili.

Záverečné zhrnutie

Sada riadu je zatiaľ to najlepšie, čo sme pri svojich turistických potulkách vyskúšali. Pozitívom je skladnosť, hmotnosť a celé prepracovanie riadu. Negatíva sme nenašli žiadne, možno keby som veľmi chcela, tak viem ofrfľať priložený príbor, ktorý je však taký, aký je, tiež pre zaručenie nízkej hmotnosti a dobrej skladnosti. Negatívom môže byť pre niekoho cena – pri mojom zbežnom prieskume sa sada ponúka v slovenských e-shopoch za cca 70,- €, čo je dosť. Myslím si však, že produkt je ceny hodný, kvalita je špičková. Ak sa preň rozhodnete, tak určite neoľutujete. Zvýšený komfort varenia a stravovania počas turistických výletov bude najväčším plusom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie