Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Prací prostriedok Biowash

Outdoorové oblečenie obvykle nie je lacná záležitosť a tak sa oň treba starať tak, aby vydržalo čo najdlhšie, a to aj po funkčnej stránke. To predpokladá aj nepoužívať pri jeho praní bežné pracie prostriedky, či nebodaj aviváž. Po dlhoročnom používaní pracích prostriedkov Nikwax a Holmenkol sa mi do rúk dostal bio-prostriedok s názvom Biowash.

Výrobca
North Trappers
Model
Biowash
Typ
ekologický prací prostriedok z mydlových orechov
Ostatné info
okrem 250 ml balenia je k dispozícii aj jednorazové (30 ml) a veľkokapacitné (1500 ml)
Infocena
4,80 €
Obchody
SCANDINAVIA (Poprad), eshop.scandinavia.cz/

Charakteristika

Biowash je prací prostriedok vo forme gélu. Jeho základom je výťažok z mydlových orechov – ide o plody mydlovníka, ktoré vďaka vysokému obsahu saponinu možno použiť ako prírodnú náhradu saponátu. Viac sa o tomto strome dozviete na Wikipédii.

Prací gél ďalej obsahuje silikáty, uhličitan sodný (sóda) a xantanovú gumu. Univerzálna verzia prostriedku má prídavok levanduľovej silice a (podľa výrobcu) z outdoorového šatníka je vhodná najmä na pranie termoprádla, membránového oblečenia a páperových výrobkov. Pre merinovlnu je k dispozícii verzia s obsahom lanolínu, ktorý by mal zachovať vlne funkčnosť a všetky prirodzené vlastnosti. Prípravky naopak neobsahujú ropné deriváty, fosfáty, chlór, syntetické parfémy či farbivá. Podľa výrobcu sú prípravky vhodné aj pre osoby s citlivou pokožkou, alergikov či na detské prádlo.

Na obale je český EAN kód, avšak konkrétnu informáciu o výrobcovi nenájdete – dozviete sa len, že distribúciu pre SR a ČR vykonáva firma North Trappers. Podľa informácií od North Trappers sú aj výrobcom a prostriedok sa vyrába v Českej republike.

Množstvo

Prípravok sa predáva vo fľaštičkách s príjemným prírodným dizajnom o objeme 250 ml. Okrem toho sú k dispozícii aj jednorazové (30 ml) a veľkokapacitné (1500 ml) balenia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Použitie je bežné, napchať oblečenie do práčky, nastaviť na šetrný program a použiť jeden vrchnáčik, t. j. asi 30 ml gélu. To znamená, že celá fľaštička vydrží cca na 8 - 9 praní. Pri porovnaní s "chemickejšími" prostriedkami od iných značiek teda stačí menšia dávka.

Skúsenosti

Na výsledný efekt som bola celkom zvedavá, lebo chémia je často účinnejšia než prírodné prostriedky. Môžem konštatovať, že prádlo sa vypralo veľmi dobre a niektoré staré syntetické tričká, ktoré na istých miestach trošku smrdeli aj po vypratí, teraz takmer nesmrdia. Tiež vôňa, resp. zápach pracieho prostriedku je oveľa znesiteľnejší než pri doteraz používaných prostriedkoch. Ako žena ho môžem teda odporúčať aj po tejto stránke, nielen po funkčnej.

Fotogaléria k článku

Najnovšie