Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok v Roháčskom sedle

Súľovské skaly isto netreba turistickej verejnosti zvlášť predstavovať. Sú husto popretkávané sieťou značkovaných chodníkov a zo žiadnej časti nie je do civilizácie ďaleko. Napriek tomu sa možno niekomu bude hodiť informácia o prístrešku, ktorý sa dá využiť na oddych, úkryt v prípade nepohody, prípadne aj na nocľah.

Poloha
Súľovské vrchy: Roháčske sedlo
Nadmorská výška
690 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.18038 ° SŠ
dĺžka: 18.61032 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 - 12 osôb, spacák a karimatka vhodné
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
v bezprostrednej blízkosti objetku sa nenechádza zdroj vody

Poloha

Prístrešok sa nachádza v strede oblúka Súľovských skál, v Roháčskom sedle tvoriacom prirodzený prechod medzi obcami Podhorie a Súľov-Hradná (terajšia modrá značka). Modrá tu križuje zeleno značenú časť hrebeňa medzi sedlami Roháč-Čiakov a Patúch. Už od roku 1937 v sedle stojí drevený kríž postavený občanmi Podhoria, ku ktorému sa konajú pravidelné púte. Od roku 1998 záverečnú časť modrej značky lemujú zastavenia krížovej cesty a v roku 2010 tu obec s podporou Žilinského samosprávneho kraja vybudovala prístrešok.

Prístup

- z Lietavskej Závadky po žltej a modrej TZT, 0.50 h
- z Podhoria po modrej TZT, 1.05 h
- zo Súľova po modrej, 1.15 h
- zo Súľova po červenej, žltej a zelenej TZT, 1.55 h
- z Hlbokého nad Váhom po zelenej TZT, 2.00 h
- z Hričovského Podhradia po červenej a zelenej TZT, 2.05 h
- z Jablonového po zelenej, červenej a zelenej TZT, 2.10 h
- z Hrabového po modrej, červenej a zelenej TZT, 2.35 h
- zo Zbyňova po žltej a zelenej TZT, 3.00 h

Objekt

Prístrešok je celodrevený a má štvorcový pôdorys so stranou asi 5 m. Sedem stĺpov nesie krov a ihlanovitá strecha ukončená krížom je pokrytá asfaltovým šindľom. Tri steny sú do 2/3 výšky zhotovené z prekrývajúcich sa dosák, juhozápadná stena je otvorená. Podlaha je doštená, vyzdvihnutá nad terénom. Zariadenie tvorí voľne umiestnený dlhý drevený stôl so štyrmi lavicami. V prípade nocľahu sa do prístrešku pomestí aj 10 - 12 ľudí. Okrem spomínaného kríža sú v okolitých svahoch jednoduché "lavice" pre pútnikov.

Voda

Prameň sa v bezprostrednom okolí nenachádza. Najbližšiu vodu poskytne málo výdatný prameň neďaleko rázcestia pod Dubovcom po modrej TZT smerom do Podhoria.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Treba len dúfať, že návštevníci budú udržiavať terajší stav celej lokality a prístrešok si napriek blízkosti civilizácie dlho uchová svoju funkciu pre pútnikov aj všetkých okoloidúcich.

Fotogaléria k článku

Najnovšie