Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Búda nad Regetou

Slanské vrchy sú väčšinou teritóriom domácich návštevníkov. Turista zo vzdialenejších kútov sem asi zablúdi len ako fajnšmeker, hľadajúci skryté zákutia lesa rastúceho na starých sopkách. Či už patríte k jednej alebo druhej skupine, viete, že možností na prečkanie noci alebo nepriazne počasia tu veľa nenájdete. Preto aj náhodný objav starej búdy priamo na červenej hrebeňovke môže potešiť pri (ne)plánovanej zastávke.

Poloha
Slanské vrchy: vedľa asfaltovej cesty (červená TZT) z Regety na Bogotu
Nadmorská výška
410 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.67803 ° SŠ
dĺžka: 21.48447 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 - 3 ľudia (vlastný spacák a karimatka)
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
prameň cca 400 metrov nad búdou vedľa cesty
Dalšie info
posedenie s ohniskom vedľa prameňa

Poloha

Búda sa nachádza priamo na červenej značke nad horárňou Regeta, vedľa asfaltovej cesty vedúcej na Bogotu

Objekt

Samotný objekt tvorí jednoduchá murovaná búda s eternitovou strechou a drevený prístavok na náradie. Dvere aj okná už doslúžili a aj piecka vrátane vnútorného zariadenia zmenili majiteľa. Jediným zachovaným kusom je stará váľanda (vhodná na zakrytie dverí). Cez otvor v streche pri daždi určite zateká, no diera v drevenom strope je provizórne upchaná plastovou táckou, takže o ochranu pred vodou sa veľmi báť netreba.

Drevená podlaha je zakrytá gumolitom, bez odpadkov. Trochu nafúkaného lístia nie je problém vypratať. Vzhľadom na dieru v streche a absenciu dverí odporúčam nocľah maximálne pre 2 - 3 návštevníkov. Drevený prístavok bol v čase návštevy zaprataný zmesou sena, dreva a akejsi konštrukcie, takže bol na použitie absolútne nevhodný.

Príslušenstvo

Latrína sa tu vzhľadom na povahu objektu pravdepodobne nenachádza. Upravený prameň s lavičkou a kamenným ohniskom sa nachádza cca 400 metrov vyššie po značke (asfaltka), takže na oddych odporúčam využiť toto miesto.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie