Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok nad obcou Wutzelburg

Na mojich turisticko-dejepisných cestách s kamarátom Vladom sme nedávno zavítali do rakúskej spolkovej krajiny Dolné Rakúsko. Navštívili sme viaceré zaujímavé lokality, medzi ktoré nesporne patrí Róchusov kopec s kaplnkou sv. Róchusa nad obcou Wutzelburg. Tu sme objavili stavbu prístrešku, ktorá isto poteší nielen návštevníkov tohto miesta, ale aj turistov a cyklistov brázdiacich oblasť Moravského pola.

Poloha
Rakúska republika, spolková krajina Dolné Rakúsko, štvrť Weinviertel, obec Mannersdorf an der March, časť Wutzelburg, ulica Rochusberg
Nadmorská výška
191 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.40209 ° SŠ
dĺžka: 16.84102 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 osôb
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
Obec Wutzelburg, blízka reštaurácia
Spojenie
neznačené trasy zo slovenských obcí Záhorská Ves, Moravský Svätý Ján, Bratislava, od jesene 2012 aj z Devínskej Novej Vsi cez cyklomost
Dalšie info
Zaujímavé okolie, CHKO Záhorie, hustá sieť cyklotrás

Poloha a prístup

Severne od obce Záhorská Ves, na pravom brehu rieky Moravy sa v katastrálnom území obce Mannersdorf an der March, časť Wutzelburg, na ulici Rochusberg nachádza stavba jednoduchého prístrešku. Dedina Mannersdorf an der March leží v Rakúskej republike, v spolkovej krajine Dolné Rakúsko (štvrť Weinviertel). Obec Wutzelburg je časťou dediny Mannersdorf an der March. Stavba stojí na Róchusovom kopci (191 m n. m.), neďaleko kaplnky sv. Róchusa. Z kopca sú výborné výhľady nielen na blízke Moravské pole, ale aj na Záhorskú nížinu a Malé Karpaty. Na svahoch kopca sú viaceré vinohrady, množstvo vínnych pivníc a malý lesík, kde prístrešok stojí.

Najjednoduchší prístup zo Slovenska je zo Záhorskej Vsi cez kompu pre peších a cyklistov (premáva denne od 5.00 do 22.00). Za kompou pokračujete k hlavnej ceste, vedúcej cez dedinu Angern an der March. Tu treba postupovať severovýchodným smerom k obci Mannersdorf an der March. Za ňou odbočíte k časti Wutzelburg a po ceste, vedúcej v miernom svahu (ulica Rochusberg) prídete až k prístrešku a kaplnke.

Zo slovenskej dediny Moravský Svätý Ján, alebo zo severnej časti CHKO Záhorie sa sem dá dostať cez most ponad rieku Moravu a následne cez rakúsku obec Hohenau an der March. Odtiaľ po hlavnej ceste južným smerom prídete (cez obce Jedenspeigen, Dürnkrut) k obci Mannersdorf an der March, časť Wutzelburg. Taktiež je možný prístup aj po neznačených cestách v okolí rieky Morava.

Ďalší možný prístup zo Slovenska je možný z Bratislavy cez rakúske mesto Hainburg an der Donau po hlavnej ceste smerom na Marchegg, alebo po neznačených cestách v okolí rieky Morava.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Aj z Devínskej Novej Vsi (mestská časti Bratislavy) bude pravdepodobne od jesene roku 2012 možný prístup cez novootvorený cyklistický most ponad rieku Moravu.

Opis objektu

Objekt prístrešku predstavuje jednoduchá drevená stavba šesťuholníkového pôdorysu o priemere asi 5 m. Prístrešok je bez bočných stien, zastrešenie je vyriešené asfaltovou krytinou. Má vybudované jednoduché ohradenie, siahajúce približne do výšky jedného metra, ktoré je prerušené len v mieste vstupu. K vnútornej strane sú po celom obvode pripevnené drevené lavice, ktoré sa dajú využiť aj ako prične. Podlahu tvoria opracované kamenné kvádre. Vzhľadom k absencii bočných stien prístrešok neposkytuje ochranu proti vetru ani prudkému bočnému dažďu. V nečase treba rátať s celtou alebo PVC fóliou, ktorú je nutné pripevniť z náveternej strany. V tesnej blízkosti sa nachádza smetný kôš.

V objekte sa pohodlne vyspí väčšia skupina turistov v počte až desať osôb. Použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Okrem peších turistov tu nájdu útočisko aj cyklisti na svojich túrach po okolí.

Voda

Prameň alebo iný voľne prístupný vodný zdroj sa v blízkosti nenachádza. Vodu alebo iné nápoje si možno zaobstarať v obci (malý obchod, krčma). Okrem toho sa vo vzdialenosti sedemdesiatich metrov od prístrešku (poniže kaplnky sv. Róchusa) nachádza v bývalej vínnej pivnici štýlová reštaurácia, kde sa dá ochutnať dobré vínko a zajesť si z miestnych domácich špecialít.

Turistické ciele v okolí

Peší turista nájde v okolí viaceré hodnotné miesta, ktoré sa oplatí navštíviť. Medzi najbližšie patrí samotný výhľad z Róchusovho kopca (Kellerberg) na Moravské pole, Záhorie a Malé Karpaty. Veľmi interesantná je aj samotná rannobaroková kaplnka sv. Róchusa. Pochádza z 1. pol. 17. stor. a radí sa medzi tzv. morové stavby.

Tesne pod prístreškom sa nachádza 129 vínnych pivníc, z ktorých najstaršie pochádzajú z pol. 17. stor. a sú situované až do hĺbky 10 m pod zemou. Ďalším významným turistickým cieľom je lokalita bojiska s pomníkom, kde sa 26. augusta 1278 odohrala významná bitka medzi českým kráľom Přemyslom Otakarom II. a rímsko-nemeckým cisárom Rudolfom I. Habsburským. Bojisko sa nachádza medzi obcami Dürnkrut a Jedenspeigen. V nich sa dodnes dochovali hrady, ktoré sú dnes upravené na malebné zámky.

Zvlnená krajina Moravského pola posiata lúkami, vinohradmi a menšími lesmi priam láka na túru len s mapou v ruke. Na Slovensku sa nachádza CHKO Záhorie a pri obci Záhorská Ves najzápadnejší bod Slovenskej republiky. Veľmi hodnotná je návšteva zachovalých lužných lesov na oboch brehoch rieky Morava. Tá poskytuje aj bohaté možnosti na vodácku túru. Nielen blízke, ale aj širšie okolie prístrešku je popretkávané viacerými značenými aj neznačenými cyklotrasami, vedúcimi k ďalším zaujímavým miestam.

Užitočné odkazy

Záhorská Ves
Bitka na Moravskom poli
Cyklotúra cez Moravské pole
CHKO Záhorie

Fotogaléria k článku

Najnovšie