Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok pod Skalkami

Do východnej časti Súľovských vrchov nezavíta zďaleka toľko návštevníkov, ako do skalného amfiteátra obkolesujúceho obec Súľov-Hradná. Terén prechádzajúci do Rajeckej kotliny je miernejší s výnimkou masívu Skaliek, kde sa pod vrcholom nachádza nový prístrešok.

Poloha
Súľovské vrchy: pod vrchom Skalky
Nadmorská výška
760 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.14296 ° SŠ
dĺžka: 18.68444 ° VD
» Mapa
Nocľah
vlastná karimatka a spací vak
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
pod prístreškom

Poloha

Momentálne nie je úplne dobudovaný, ale už v terajšom stave sa dá použiť na úkryt pred nepohodou, prípadne na bivak. Nachádza sa pod zalesneným vrcholom Skalky (776 m) priamo pri rovnomennom smerovníku zelenej značky spájajúcej Rajecké Teplice so zrúcaninou hradu Lietava. Taktiež tadiaľ prechádza jedna z miestnych značiek (červený trojuholník), ktorými sú prepletené svahy nad kúpeľmi. Na severnú stranu je vďaka širokému prieseku nerušený výhľad na zrúcaninu Lietavského hradu, mesto Žilinu a hrebene Javorníkov, Kysuckej vrchoviny a Kysuckých Beskýd v pozadí.

Prístup

- zelená z Rajeckých Teplíc, 1.30 h
- zelená z Lietavskej Svinnej, 1.00 h

Objekt

Prístrešok tvorí drevená strecha nesená šiestimi hrubými drevenými stĺpmi z guľatiny. Povrch strechy je pokrytý asfaltovým šindľom. Z juhu je chránený svahom kopca a čiastočne kamenným múrikom, ktorý čiastočne pokračuje po stranách. Na sever je úplne otvorený, takže proti prudkému dažďu treba nejakú improvizovanú ochranu. Podlahu tvorí udupaná hlina a predpokladám, že to tak aj ostane. Nevýhodou je, že pôda je miestami nasiaknutá vodou z prameňa - na bivak treba rátať s nejakou izoláciou. Jediným zariadením je jednoduchý stôl spojený s dvojicou lavíc v jeden celok. Na prenocovanie sa pod prístrešok zmestia 2 - 3 osoby.

Voda

Prameň je zachytený rúrkou priamo v rohu pod prístreškom. Keďže tiekol (aj keď slabšie) aj v tomto extrémne suchom období (máj 2012), predpokladám, že o vodu núdza nebude.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie