Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok v sedle Ploskej

Národný park Veľká Fatra je jedno z mála území na Slovensku, kde to s prenocovaním pod strechou nie je až tak zlé. V tomto pohorí sa nachádza množstvo salašov, búd, prístreškov. Takisto sa dá prenocovať v Chate pod Borišovom či v horskom hoteli Kráľova studňa a na Smrekovici. V krátkom článku priblížim ďalšiu z možností, ktorá poslúži skôr ako núdzový úkryt, alebo ako miesto na oddych na trase náučného chodníka Čierny kameň.

Poloha
Veľká Fatra: sedlo Ploskej
Nadmorská výška
1390 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.93053 ° SŠ
dĺžka: 19.13043 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 na laviciach a stole + 3 na zemi
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
700 metrov JV po žltej značke alebo na začiatku zeleného traverzu Čierneho kameňa (válov)
Spojenie
2 hodiny po žltej značke od Vyšnej Revúcej, zelenou značkou od Čiernej skaly, alebo spod Borišova
Dalšie info
bez ohniska, na prenocovanie je vhodnejšie zvoliť niektorý zo salašov v okolí alebo Chata pod Borišovom

V sedle Ploskej, približne 2 hodiny po žltej značke z obce Liptovské Revúca (Vyšná Revúca) sa nachádza drevený prístrešok, ktorý padne vhod ako miesto na oddych, alebo úkryt pred rozmarmi počasia na horách. V núdzovom prípade sa dá prístrešok využiť aj na prespanie. Keďže však v okolí je viacero salašov a Chata pod Borišovom, nie je táto stavba prioritne určená ako miesto na nocľah.

Objekt

Konštrukcia prístrešku je drevená, odhadom o rozmeroch 2 x 3 metre. Ide o klasický prístrešok, s tým rozdielom, že je krytý z troch strán a tak poskytuje lepšiu možnosť úkrytu pred dažďom a vetrom. Otvorená časť prístrešku je orientovaná smerom k strmšiemu zrázu a tak by mala byť ochrana pred vetrom v tomto smere aspoň čiastočná. Strecha je drevená a zabezpečí aspoň kus suchého miestečka počas dažďa. Vo vnútri sa nachádza stôl a dve lavice. Z jednej strany sú dve menšie okná z plexiskla, ktoré zabezpečia denné svetlo vo vnútri a vcelku príjemný rozhľad smerom na východ.

Ako som už spomínal, prístrešok nie je ideálny na prenocovanie, ak si uvedomíme, že v blízkom okolí je viacero salašov, kde sa dá prespať, dokonca si aj zakúriť. Ale v prípade nutnosti, sa aj táto stavba dá využiť ako núdzové útočisko na prenocovanie. Pohodlne sa sem vmestia 3 ľudia na laviciach a stole, na zem sa zmestia ešte dvaja, možno traja nocľažníci.

Voda

Zdroj vody v bezprostrednom okolí som si nevšimol, ale v mape sú v blízkosti naznačené dva pramene. Prvý sa nachádza asi 700 metrov juhovýchodne (N 48.92721 E 19.13934), druhý je prameň Ľubochnianky (válov) pod vrcholom Ploskej (N 48.92933 E 19.12306). Ohnisko ani iné vymoženosti v okolí nie sú, oheň by sa ani vôbec nemal zakladať, lebo okolo je dosť suchej trávy a samozrejme, v národnom parku sa oheň nemôže zakladať na miestach, ktoré na to nie sú vyhradené!

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie