Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Salaš na Kečke

V takmer najzápadnejšej časti Národného parku Nízke Tatry, neďaleko známeho vrcholu Kozí chrbát, sa nachádza opustený salaš, ktorý môže veľmi dobre poslúžiť k prenocovaniu počas túry touto časťou Slovenska, aj keď nie je vyhlásený za oficiálne miesto na táborenie alebo prenocovanie. Salaš je síce v neutešenom stave, ale určite ochráni pred vetrom a dažďom.

Poloha
Starohorské vrch: asi 150 metrov SV od vrcholu Kečky, dobre je vidieť pri trase z Hadliarky na Kečku
Nadmorská výška
1200 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.85747 ° SŠ
dĺžka: 19.2554 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezonne, priapdne aj v zime, ale dvere sa nedajú zatvoriť
Voda
v bezprostrednej blízkosti objetku sa nenechádza zdroj vody
Dalšie info
piecka vo vnútri

Poloha

Salaš sa nachádza neďaleko diaľkovej trasy červenej turistickej značky (E8, Cesta hrdinov SNP), vedúcej cez hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Nachádza sa asi 200 metrov severne od červenej značky a je dobre viditeľný pri trase z Hadliarky na Kečku, kde sa medzi riedko rastúcimi stromami ukazuje. Pri trase od Kečky smerom na Hadliarku salaš nie je vidieť, je nutné prísť až k Hadliarke, pozrieť sa späť a salaš by nemal uniknúť pozornému pohľadu.

Objekt

Salaš je unimobunka na kolesách. Avšak vyzerá to, že nikomu tento príves nechýba, keďže je poriadne schátraný a ani okolie nevyzerá, že by tu ešte prebiehal chov oviec. Plechová búda má rozmery asi 3 x 4 metre, okno na boku je celé a nerozbité, avšak dvere sú na tom horšie, nedajú sa úplne privrieť a na svojom mieste držia len vďaka drôtu a doske, ktorá ich podopiera. Interiér nepôsobi veľmi čisto ani udržiavane, avšak veľkou výhodou je piecka vo vnútri (či je funkčná neviem). Vnútorné vybavenie je veľmi skromné – piecka, stolík, skrinka a posteľ zbitá z dosák plus 2 špinavé matrace. Na týchto doskách sa v pohode vyspia 4 ľudia. Na zemi sa tiež vyspí jeden, možno dvaja ľudia, ale podlaha je dosť špinavá.

Voda a okolie

Okolie je zarastené vyskou trávou a hneď vedľa salaša sa nachádza oplotenie, kde sa kedysi chovali ovce. V súčastnosti je však všetko zarastené. Pred salašom sú aj zvyšky ohniska, ale keďže sme stále v národnom parku (aj keď miestami o tom pochybujem), nebolo by namieste klásť oheň voľne na lúke. Prameň som nenašiel. V bezprostrednej blízkosti sa nenachádza, alebo je zarastený, ale keďže sa tu zjavne kedysi chovali hospodárske zvieratá, prameň na blízku by pravdepodobne mal byť.

Poznámka:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nakoniec musím podotknúť, že ak je to možné, je lepšie prenocovať na oficiálnom táborisku v Hiadeľskom sedle alebo v salaši na Kráme, ktorý je tiež neďaleko, pretože salaš pod Kečkou nie je možné použiť ako oficiálne miesto k prenocovaniu v národnom parku, avšak v prípade nečakaných udalostí, alebo zlého počasia je určite dobré vedieť aj o takejto možnosti.

Fotogaléria k článku

Najnovšie