Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok nad Pezinskou Babou

Na jednej z mojich mnohých prechádzok po Malých Karpatoch som neďaleko sedla Baba objavil stavbu prístrešku. Táto pomerne jednoduchá stavba iste poteší mnohých tulákov, putujúcich Štefánikovou magistrálou, ktorí dávajú prednosť nocovaniu von pred pohodlím chát, či iných ubytovacích zariadení.

Poloha
Malé Karpaty, časť Pezinské Karpaty, sedlo Baba
Nadmorská výška
565 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.34659 ° SŠ
dĺžka: 17.18962 ° VD
» Mapa
Nocľah
maximálne 4 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
Rekreačné stredisko Pezinská Baba
Spojenie
Červená značka – Štefánikova magistrála, od smerovníka Pezinská Baba za 10 minút
Dalšie info
GPS signál, zastávka SAD, Rekreačné stredisko Pezinská Baba, lokality hradov v Perneku a nad Pezinkom

Poloha a prístup

Objekt prístreška sa nachádza v centrálnej oblasti Malých Karpát, v časti Pezinské Karpaty, približne 600 m južne od sedla Baba. Samotné sedlo s priľahlým okolím tvorí rekreačnú zónu Pezinská Baba. Prístrešok stojí asi 15 m severovýchodne vedľa trasy červenej značky – Štefánikovej magistrály v smere postupu zo sedla Baba k rázcestiu Tri Kamenné kopce. Vlastná stavba stojí na na okraji lesnej cesty, ktorá sa po 15 metroch napája na zvážnicu, ktorou vedie spomenutá červená značka. Od smerovníku Pezinská Baba sa k prístrešku dostanete po červenej za necelých 10 minút. Blízka Chata Korenný vrch sa nachádza približne 100 metrov pod prístreškom a vedie k nej lesná cesta.

Opis objektu

Stavba je síce primárne určená bežkárom (zimná bežecká stopa prechádza pred prístreškom), ale veľmi dobre poslúži aj ostatným turistom ako dočasné útočisko, či miesto, kde sa dá vcelku pohodlne prenocovať. Je jednoduchej drevenej konštrukcie obdĺžnikového pôdorysu s rozmermi cca 3,5 x 1,5 m. Zastrešuje ju pultová strecha. Prístrešok tvoria tri plné steny, ktoré chránia interiér zo severu, juhu a západu. Priečelie situované na východnej strane je voľne otvorené do terénu. Z tejto strany je interiér čiastočne chránené menším zábradlím. Z tejto strany sa vstupuje dovnútra. K západnej stene prilieha užšia lavica. Podlaha je tvorená masívnymi doskami. Celá stavba je vo veľmi dobrom stave. Umiestnenie celty či PVC fólie na nechránenú východnú stranu len zvýši komfort nocovania. Použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. V prístrešku sa vyspia maximálne štyria ľudia.

Voda a okolie

Prameň či potok sa v blízkom okolí nenachádza. Voda sa však dá nabrať v blízkom rekreačnom a lyžiarskom stredisku Pezinská Baba. Dajú sa tu využiť aj komplexné služby (ubytovanie, stravovanie) Chaty Korenný vrch alebo v motoreste na vrchu Baba pri hlavnej ceste. Oblasťou prechádza Štefánikova magistrála, ktorá vedie cez mnohé blízke aj vzdialené turistické ciele (vrchy Somár, Čmelok, Skalnatá a pod.). Pre zaujímavosť uvediem, že starú cestu vedúcu z Perneku do Pezinka dodnes strážia tri lokality hradov. Prvý hrad – Pernecký (foto), stojí nad obcou v polohe Zámčisko. Druhý – tzv. Pezinský Starý Zámok II. stojí v polohe Nad Sedláčkovým jarkom a tretí – tzv. Pezinský Starý Zámok I. nájdete v polohe Nad Pinelovou nemocnicou, kóta 279 m.

Užitočné odkazy

Chata Korenný vrch
Motel na vrchu Baba
Rekreačné stredisko Pezinská Baba
Pezinok - Starý Zámok I.
Pezinok - Starý Zámok II.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie