Predstavenie

Expedičné jedlo Real Turmat

19.09.12
O expedičnej strave ste sa mohli na Hikingu dočítať prednedávnom. Keďže výrobcov takéhoto jedla je viac, vyskúšali sme ďalšieho zástupcu lyofilizovanej stravy. Tentoraz ide o nórsky produkt Real Turmat od firmy Drytech. Špecifikom je vákuové zabalenie, takže výsledný objem je ešte skladnejší a mechanicky odolnejší. Čistá váha nami vyskúšaných jedál pred prípravou sa pohybovala od 115 do 140 gramov, po pridaní vody malo jedlo okolo 500 gramov. Gramárov tieto údaje určite potešia a hneď zrátajú, koľko váhy ušetria pri dlhšej akcii.

Čo je lyofilizácia

Lyofilizácia je postup, pri ktorom sa pri nízkom tlaku a nízkej teplote vysúša predmetný vlhký materiál – najčastejšie biologický. Tiež sa mu hovorí vákuové vymrazovanie. Používa sa najmä vo farmácii pri výrobe liekov alebo v kozmetickom priemysle, no ukázal sa aj ako dobrá metóda prípravy trvanlivého jedla so zachovaním živín aj senzorických vlastností. Ďalšie informácie o tejto technológii nájdete na Wikipédii.

Postup prípravy

Vákuovo zabalené vrecúško z hliníkovej fólie roztrhneme a necháme, aby nadobudlo svoj pôvodný tvar. Dno vrecúška umožňuje jeho postavenie na zem. Nalejeme vodu podľa návodu. Uľahčí nám to aj ryska na vonkajšej strane vrecúška. Pri nalievaní vody je vhodné obsah hneď premiešavať. Po naliatí vhodného množstva vody vrecúško uzatvoríme ziplockom, ktorý je súčasťou vrecúška – veľmi praktické. Po uplynutí 5 - 10 minút je jedlo pripravené na konzumáciu. Možno ho vysypať napr. do Widlo misky, ktorej objem je ideálny práve na jedno hlavné jedlo. Pokiaľ budete chcieť jesť priamo z vrecúška, čo je praktické najmä pri nižšej okolitej teplote, je dobré mať lyžicu s dlhšou rukoväťou. Vrecúško má aj termoizolačné vlastnosti a podľa výrobcu jedlo v ňom ostáva teplé aj po 20 minútach.

Variácie

Tak, ako býva pri expedičnej strave bežné, aj Real Turmat je k dispozícii v množstve rôznych variácií. K dispozícii sú bežné jedlá, severské špeciality, vegetariánske aj bezlepkové rady. Z mäsových bežných jedál tu je hovädzie, kuracie, jahňacie doplnené bežnými prílohami ako zemiaky, či ryža. Cestoviny sú bez laktózy a mnohé aj vhodné pre vegetariánov. Svoj severský pôvod Real Turmat nezaprie – nájdeme napríklad aj sobí guláš so zemiakmi, bieleho lososa s arktickými krevetami v kôprovej omáčke s cestovinami, či tresku na smotane so zemiakmi.

Výrobca má k dispozícii aj raňajky, či polievky. Tieto jedlá však v ponuke distribútora pre naše končiny absentujú, takže si zákazník musí vystačiť výhradne s hlavnými jedlami. Cena Real Turmat jedál sa u nás pohybuje v rozmedzí cca 12,- až 18,- €.

Dojmy

Dehydrovaná lyofilizovaná expedičná strava je všeobecne veľmi chutná a aj nadpriemerne hladného jedáka zasýti. Nemá nič spoločné s instantnými napodobeninami jedál zo supermarketu. Real Turmat jedlo zároveň patrí k tomu najlepšiemu, čo som mal doposiaľ možnosť ochutnať. Je to dané asi tým, že podľa výrobcu sa vymrazuje hotové uvarené jedlo a nie len na drobno pokrájané suroviny. Navyše, aj energetická hodnota je vysoká – pri väčšine jedál okolo 2500 kJ.

Najviac zo všetkého mi chutil sobí guláš, kde boli veľké kusy mäsa – viď foto. Ak by sme dali toto jedlo na bežný tanier, v pohode by obstálo aj oproti bežným jedlám na horských chatách. Nevýhodou je vyššia cena tohto konkrétneho jedla – predsa len 18,- € za jedno jedlo je dosť luxus. Kuracie a cestovinové variácie sa dajú kúpiť za 12,- €, či hovädzina za 14,- € a to je už lepšie.

Každopádne, expedičná strava má svoje miesto pri dlhších a náročných aktivitách, kde je výživné stravovanie dôležité, avšak nedovoľuje nosiť so sebou celú poľnú kuchyňu so surovinami. Taktiež táto strava poteší ultra-gramárov, pre ktorých každých 100 gramov šetrenia má cenu zlata a fungovať iba na chémii nemajú chuť. Pomer cena / výkon / hmotnosť si musí zvážiť každý sám. Na dlhšiu akciu mimo civilizácie však možno Real Turmat jednoznačne odporúčať.

Fórum 6 príspevkov
Expedičné jedlo Real Turmat 22/06/13 06:55 6 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Podcast Kungsleden – turistika vo švédskom Laponsku Kungsleden je diaľková turistická trasa vo švédskom Laponsku. V 15. epizóde HIKING podcastu sa rozprávajú Ľubo s Palim o zážitoch z tejto trasy na sklonku tamojšej jesene. Reč bude o tom, aká je v severnom Švédsku príroda, ako sa tam turistika líši od nórskych Lofotov, aké sú turistické chodníky, značenie, horské chaty a s akými nástrahami sa museli vysporiadať. 30/12/19 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Extra Aký bol rok 2019 – návštevnosť a najlepšie články Na konci kalendárneho roka je dobrá príležitosť obzrieť sa, ako vyzeral rok 2019 na stránkach nášho magazínu. Môžeme sa pochváliť, že naša návštevnosť opäť stúpla. Tradične aktívni autori nám aj tento rok venovali svoju priazeň, a privítali sme aj niekoľko nových. Viac sme sa venovali témam ochrany prírody, keďže zachovaná príroda je okrem iných dôležitých dôvodov pre turistov nepostrádateľná aj z hľadiska vykonávania nášho koníčka. Pozrieme sa na najčítanejšie články tohto roka a pridávame tipy aj na ďalšie, ktoré ste možno prehliadli, ale stoja za prečítanie. A na záver nazrieme do najdiskutovanejším tém v našom fóre. 30/12/19 Ľubomír Mäkký Zaujímavosti
Podcast Lofoty: Voda bola úplne všade, aj tam kde sme nechceli Či ide o Aljašku alebo Škandináviu, na severských destináciách fasicuje veľkosť krajiny a počas túr odľahlosť od civilizácie v porovnaní so slovenskými horami, či Alpami. V 13. epizóde HIKING podcastu sa rozprávame o Nórsku, ktoré k severskej odľahlosti pridáva ďalší rozmer – more. Reč je konkrétne o trekkingu na Lofotoch a hosťami sú Kika Miholeková s Palim Olejníkom, ktorí boli na týchto ostrovoch začiatkom septembra tohto roka. 12/12/19 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Najnovšie články na titulke
 
Túra Z Jablunkovského k Vlárskemu priesmyku (1) Aj keď som už niečo v živote prešiel, jedna časť Slovenska mi bola úplne neznáma. Severozápadné pohraničie Slovenska. Po jednom náhodnom zbere čučoriedok v oblasti Stratenca ma hrebeň Javorníkov chytil za srdce. Taký pekný kraj a pre mňa bez preháňania Terra incognita. Musím s tým niečo vykonať. Pomaly sa rodil plán na prechod pohraničných hôr z oblasti Beskýd Javorníkmi k Bielym Karpatom jedným vrzom. včera Vladimír Mikuš Javorníky, Západné Beskydy
Túra Okolo Moštencov Mám obľúbenú túru, ktorú zvyknem s malými obmenami absolvovať aspoň raz za rok. Či už ako jarný rozbeh sezóny alebo ako operatívne vyplnenie voľného dňa. Netreba mi totiž stíhať žiadny dopravný spoj, jednoducho vypadnem z domu a po pár hodinách sa tam opäť objavím. 17/01/20 Michal Bukvai Súľovské vrchy
Cyklotúra Od Lunzer See do Göstling an der Ybbs a späť Letná karavanovačka 2017. Pôvodne sme plánovali zakotviť až niekde v Soľnej komore (Salzkammergut) a tráviť dovolenku so šesťročným prckom motaním sa okolo jazier s výhľadom na skalnaté kopce. Prvú noc sme sa zastavili v kempe Ötscherland v Lunz am See. Ľubo hneď po zhliadnutí okolia lobuje za to, aby sme miesto dovolenky vymenili za toto. Jazero tu je, hory tu sú a najmä tu nie sú davy, ktoré tušíme v Salzkammergut, kde pri telefonickom prieskume nebolo voľné miesto ani v jednom kempe. 16/01/20 Soňa Mäkká Svet

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Expedičné jedlo Real Turmat 22/06/13 06:55 6 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • Drytech
  • Model
    • Real Turmat
  • Typ
    • lyofilizovaná strava
  • Hmotnosť
    • 115 - 140 g
  • Páči sa mi
    • mimoriadne dobrá chuť, výživná hodnota, skladnosť, mechanická odolnosť, jednoduchosť prípravy, ryska pre správne množstvo horúcej vody, ziplock
  • Nepáči sa mi
    • -
  • Infocena
    • 12 - 18 €
  • Obchody
    • eshop.scandinavia.cz, Scandinavia Poprad
      Norway Shop Tatranská Lomnica
  • Obchody v HIKING adresári
    • Túto značku nepredáva žiaden z obchodov v našej databáze.
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.69 (0.16)