Predstavenie

Expedičné jedlo Travellunch

15.08.12
Trend šetrenia hmotnosti aj miesta v batohu zasahuje každú oblasť outdooru a tak ani jedlo nemôže byť výnimkou. Avšak nemalo by to negatívne ovplyvňovať výživnú hodnotu ani chuť – nik predsa dobrovoľne nebude na dlhom treku či expedícii pravidelne jesť glutamánové napodobeniny jedla. Do popredia sa tak tlačia výrobky, ktoré majú svoj pôvod v armáde – lyofilizovaná strava. V redakcii sme ochutnali nemecké expedičné jedlo Travellunch.

Čo je lyofilizácia

Lyofilizácia je postup, pri ktorom sa pri nízkom tlaku a nízkej teplote vysúša predmetný vlhký materiál – najčastejšie biologický. Tiež sa mu hovorí vákuové vymrazovanie. Používa sa najmä vo farmácii pri výrobe liekov alebo v kozmetickom priemysle, no ukázal sa aj ako dobrá metóda prípravy trvanlivého jedla so zachovaním živín aj senzorických vlastností. Ďalšie informácie o tejto technológii nájdete na Wikipédii.

Ako sa pripravuje

Je to veľmi jednoduché. Otvoríme vrecúško, vlejeme presné množstvo zovretej vody, poriadne premiešame, uzavrieme ho stočením hornej časti a necháme postáť cca 10 minút. Počas čakania môžeme premiešať obsah vrecúška jemným pretrepaním. Kľúčovým momentom je presné množstvo vody – to si treba vhodne odsledovať, resp. mať odmerku. Odhad nestačí. Ak je vody málo, jedlo je príliš husté a keď veľa, tak je riedke. Pomohlo by označenie želanej hladiny na vrecúšku. Mne poslúžila Nalgene fľaša s ryskami po 100 ml, avšak horúca voda stráca teplo ďalším preliavaním, čo nemusí byť ideálne najmä pri nižších teplotách vzduchu.

Variácie

Travellunch má širokú škálu jedál, aby sa náhodou expedičníkom neprejedlo. Na raňajky sú na výber napríklad müsli, či praženica s cibuľkou alebo palacinky. Ako hlavné jedlo si možno dať hovädzí stroganoff, špagety Bolognese, kura s kari ryžou, zemiakovú kašu so šunkou, hovädzie so zemiakmi, či španielsku Paellu. Nezabúda sa ani na vegetariánov, ktorí si isto šmáknu na couscouse a takisto aj ľudia na bezlepkovej diéte si z ponuky vyberú. Kto sa pred hlavným jedlom rád zohreje, môže si dať najprv na polievku – zemiakovú, gulášovú, či rajčinovú. Po jedle treba zas nejaký ten dezertík – napríklad nákyp.

Cena jedál sa pohybuje okolo 7 eur za porciu pre jedného, 10 eur vyjde vrecúško určené pre dvojicu.

Dojmy

V prvom rade – chuť a výživná hodnota dehydrovanej stravy je na míle vzdialená "sáčkovým" jedlám typu "Kuře na papřice". Tu nejde o hydinový prášok zlomkového množstva. Pri mäsových jedlách, ktoré som mal k dispozícii, bolo mäsa 9%. Bolo nakrájané na malé kúsky, no bolo ho cítiť celkom jasne, čo sa pri bežných "sáčkových" jedlách povedať nedá. Prílohy ako ryža, zemiaky, či zemiaková kaša sú chuťovo tiež veľmi dobré. Ako som spomínal, treba dobre odstriehnuť množstvo vody, inak je výsledok chuťovo horší.

Pozitívne ma prekvapilo, že jedno vrecúško s hlavným jedlom (menšie, pre jednotlivca) mi večer stačilo na pohodlné zasýtenie. Áno, stále tu cítiť, že nejete domácu stravu, avšak vôbec nie je prítomná chemická pachuť ani príliš veľa soli, či iných korením na jej prebitie. Ak porovnám, čo som zväčša ochotný nosiť so sebou v batohu, tak expedičné jedlo vychádza chuťovo oveľa lepšie. Iba ak tými raňajkami si nie som úplne istý – mám totiž rokmi overenú instantnú ovsenú kašu, ktorá je nepomerne lacnejšia a energeticky veľmi dobrá.

Rébus cena/výživná hodnota/hmotnosť/chuť si musí každý vyriešiť pre tú-ktorú akciu sám. Ak je možné využiť služby turistickej chaty za lepšiu alebo rovnakú cenu, niet čo riešiť. Kto však takú možnosť nemá, avšak nechce fungovať na hnusných polotovaroch a zároveň sa mu nechce ťahať so sebou suroviny na plnohodnotné varenie, môže byť táto možnosť zaujímavá.

Fórum 14 príspevkov
Expedičné jedlo Travellunch 04/09/12 13:18 14 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Podcast Lofoty: Voda bola úplne všade, aj tam kde sme nechceli Či ide o Aljašku alebo Škandináviu, na severských destináciách fasicuje veľkosť krajiny a počas túr odľahlosť od civilizácie v porovnaní so slovenskými horami, či Alpami. V 13. epizóde HIKING podcastu sa rozprávame o Nórsku, ktoré k severskej odľahlosti pridáva ďalší rozmer – more. Reč je konkrétne o trekkingu na Lofotoch a hosťami sú Kika Miholeková s Palim Olejníkom, ktorí boli na týchto ostrovoch začiatkom septembra tohto roka. 12/12/19 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Recenzia Mizu 360 V7 filter kit – termofľaša s filtrom Filtrácia či dezinfekcia vody v našich horách zväčša nie je potrebná a bez problémov možno z horských prameňov či bystrín naberať vodu. Nie všade tomu tak však musí byť, najmä v nižšie položených kopcoch či lokalitách s rozšírenou pastvou. Taktiež cestovatelia by vedeli rozprávať nejednu historku, kde zažívacie problémy súviseli so znečistenou vodou. To sú situácie, v ktorých sa môže hodiť riešenie od značky Mizu – ide o termofľašu s integrovaným filtrom. 04/12/19 Ľubomír Mäkký Ostatné
Podcast O Geocachingu s Matúšom Morongom Geocaching je hra založená na hľadaní skrýš pomocou GPS. Pôvodne išlo o malú komunitnú záležitosť, museli ste totiž mať GPS prístroj, ktorý nebol práve lacný. Tak sa ku Geocachingu dostávali najmä turisti, ktorí mali takýto prístroj kvôli navigácii v horách. Zásadnejší prienik do mainstreamu prišiel s nástupom smartfónov. V dvanástej epizóde podcastu HIKING.SK sme sa rozprávali s Matúšom Morongom, našim autorom. Je dlhoročným kešerom, aktuálne pôsobí ako reviewer a medzi kešermi je známy pod nickom Rikitan. 20/11/19 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Najnovšie články na titulke
 
Búda Prístrešok a búda pred Čuntavou Okolie Čuntavy poskytuje dostatok možností na úkryt pred nepriazňou počasia alebo k núdzovému prenocovaniu. K týmto možnostiam môžeme pripojiť aj dva drevené objekty pri turistickom smerovníku „Pred Čuntavou.“ Obe ležia len pár metrov od seba a nachádzajú sa hneď pri turistickom chodníku. dnes Gabriela Ferencová Slovenský raj, Stolické vrchy, +
Skialp Na pásoch cez Železnú bránu a sedlo Váhy Je smutný, dlhý a zasoplený november. Zimné radovánky nie a nie začať. V rámci starostlivosti o spomienkový optimizmus snorím medzi fotkami so snehovými a ľadovými scenériami. A tu, aha, aká pekná skialpovačka z februára roku 2017... včera Michal Diviak Vysoké a Belianske Tatry
Túra Jaskyňa v Skalke - tip na výlet s deťmi na Spiši Našu trilógiu hľadania verejnosti voľne prístupných jaskýň Belianských Tatier a Spišskej Magury zavŕšime Jaskyňou v Skalke. Ide o poslednú sprístupnenú jaskyňu v rámci danej lokality. Neobmedzený pohyb pri pátraní nám zabezpečí fakt, že sa budeme nachádzať mimo ochranného pásma Pieninského národného parku. 12/12/19 Roman Matkovčík Jaskyne

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Expedičné jedlo Travellunch 04/09/12 13:18 14 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • Travellunch
  • Typ
    • lyofilizovaná strava
  • Hmotnosť
    • 125 g
  • Páči sa mi
    • nízka hmotnosť, chutné výživné jedlo, ľahká manipulácia, rýchla príprava
  • Nepáči sa mi
    • chýba ryska pre správne naplnenie vodou
  • Infocena
    • 7 €
  • Obchody
    • Travellunch.cz, OutdoorSport.sk, HUDYsport, Mall.sk
  • Obchody v HIKING adresári
    • HUDYsport - Banská Bystrica » viac
      HUDYsport – Miletičova - Bratislava » viac
      HUDYsport – Vysoká - Bratislava » viac
      HUDYsport - Košice » viac
      Šport Rysy - Poprad » viac
      VEREDA sport - Považská Bystrica » viac
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.6 (0.17)