Predstavenie

Expedičné jedlo Travellunch

15.08.12
Trend šetrenia hmotnosti aj miesta v batohu zasahuje každú oblasť outdooru a tak ani jedlo nemôže byť výnimkou. Avšak nemalo by to negatívne ovplyvňovať výživnú hodnotu ani chuť – nik predsa dobrovoľne nebude na dlhom treku či expedícii pravidelne jesť glutamánové napodobeniny jedla. Do popredia sa tak tlačia výrobky, ktoré majú svoj pôvod v armáde – lyofilizovaná strava. V redakcii sme ochutnali nemecké expedičné jedlo Travellunch.

Čo je lyofilizácia

Lyofilizácia je postup, pri ktorom sa pri nízkom tlaku a nízkej teplote vysúša predmetný vlhký materiál – najčastejšie biologický. Tiež sa mu hovorí vákuové vymrazovanie. Používa sa najmä vo farmácii pri výrobe liekov alebo v kozmetickom priemysle, no ukázal sa aj ako dobrá metóda prípravy trvanlivého jedla so zachovaním živín aj senzorických vlastností. Ďalšie informácie o tejto technológii nájdete na Wikipédii.

Ako sa pripravuje

Je to veľmi jednoduché. Otvoríme vrecúško, vlejeme presné množstvo zovretej vody, poriadne premiešame, uzavrieme ho stočením hornej časti a necháme postáť cca 10 minút. Počas čakania môžeme premiešať obsah vrecúška jemným pretrepaním. Kľúčovým momentom je presné množstvo vody – to si treba vhodne odsledovať, resp. mať odmerku. Odhad nestačí. Ak je vody málo, jedlo je príliš husté a keď veľa, tak je riedke. Pomohlo by označenie želanej hladiny na vrecúšku. Mne poslúžila Nalgene fľaša s ryskami po 100 ml, avšak horúca voda stráca teplo ďalším preliavaním, čo nemusí byť ideálne najmä pri nižších teplotách vzduchu.

Variácie

Travellunch má širokú škálu jedál, aby sa náhodou expedičníkom neprejedlo. Na raňajky sú na výber napríklad müsli, či praženica s cibuľkou alebo palacinky. Ako hlavné jedlo si možno dať hovädzí stroganoff, špagety Bolognese, kura s kari ryžou, zemiakovú kašu so šunkou, hovädzie so zemiakmi, či španielsku Paellu. Nezabúda sa ani na vegetariánov, ktorí si isto šmáknu na couscouse a takisto aj ľudia na bezlepkovej diéte si z ponuky vyberú. Kto sa pred hlavným jedlom rád zohreje, môže si dať najprv na polievku – zemiakovú, gulášovú, či rajčinovú. Po jedle treba zas nejaký ten dezertík – napríklad nákyp.

Cena jedál sa pohybuje okolo 7 eur za porciu pre jedného, 10 eur vyjde vrecúško určené pre dvojicu.

Dojmy

V prvom rade – chuť a výživná hodnota dehydrovanej stravy je na míle vzdialená "sáčkovým" jedlám typu "Kuře na papřice". Tu nejde o hydinový prášok zlomkového množstva. Pri mäsových jedlách, ktoré som mal k dispozícii, bolo mäsa 9%. Bolo nakrájané na malé kúsky, no bolo ho cítiť celkom jasne, čo sa pri bežných "sáčkových" jedlách povedať nedá. Prílohy ako ryža, zemiaky, či zemiaková kaša sú chuťovo tiež veľmi dobré. Ako som spomínal, treba dobre odstriehnuť množstvo vody, inak je výsledok chuťovo horší.

Pozitívne ma prekvapilo, že jedno vrecúško s hlavným jedlom (menšie, pre jednotlivca) mi večer stačilo na pohodlné zasýtenie. Áno, stále tu cítiť, že nejete domácu stravu, avšak vôbec nie je prítomná chemická pachuť ani príliš veľa soli, či iných korením na jej prebitie. Ak porovnám, čo som zväčša ochotný nosiť so sebou v batohu, tak expedičné jedlo vychádza chuťovo oveľa lepšie. Iba ak tými raňajkami si nie som úplne istý – mám totiž rokmi overenú instantnú ovsenú kašu, ktorá je nepomerne lacnejšia a energeticky veľmi dobrá.

Rébus cena/výživná hodnota/hmotnosť/chuť si musí každý vyriešiť pre tú-ktorú akciu sám. Ak je možné využiť služby turistickej chaty za lepšiu alebo rovnakú cenu, niet čo riešiť. Kto však takú možnosť nemá, avšak nechce fungovať na hnusných polotovaroch a zároveň sa mu nechce ťahať so sebou suroviny na plnohodnotné varenie, môže byť táto možnosť zaujímavá.

Fórum 14 príspevkov
Expedičné jedlo Travellunch 04/09/12 13:18 14 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Test Ponožky Hanwag Merino Trek, Merino Hike a Trek Bunion Vlnené aj syntetické ponožky majú svoje výhody – jedny vydržia dlho odolávať smradu, druhé zas lepšie odvádzajú pot a lepšie udržia nohu suchú. Veľa turistických ponožiek sa však snaží rôzne ich mixovať a využiť súčasne dobré vlastnosti syntetiky aj vlny. Tak je tomu aj pri Hanwag ponožkách. V priebehu letnej a jesennej sezóny sme vyskúšali viacero modelov – nižšie a tenšie Merino Hike, stredne hrubé Merino Trek a tiež variant pre haluxový palec, Bunion. 22/01/20 Ľubomír Mäkký Obutie
Podcast Kungsleden – turistika vo švédskom Laponsku Kungsleden je diaľková turistická trasa vo švédskom Laponsku. V 15. epizóde HIKING podcastu sa rozprávajú Ľubo s Palim o zážitoch z tejto trasy na sklonku tamojšej jesene. Reč bude o tom, aká je v severnom Švédsku príroda, ako sa tam turistika líši od nórskych Lofotov, aké sú turistické chodníky, značenie, horské chaty a s akými nástrahami sa museli vysporiadať. 30/12/19 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Extra Aký bol rok 2019 – návštevnosť a najlepšie články Na konci kalendárneho roka je dobrá príležitosť obzrieť sa, ako vyzeral rok 2019 na stránkach nášho magazínu. Môžeme sa pochváliť, že naša návštevnosť opäť stúpla. Tradične aktívni autori nám aj tento rok venovali svoju priazeň, a privítali sme aj niekoľko nových. Viac sme sa venovali témam ochrany prírody, keďže zachovaná príroda je okrem iných dôležitých dôvodov pre turistov nepostrádateľná aj z hľadiska vykonávania nášho koníčka. Pozrieme sa na najčítanejšie články tohto roka a pridávame tipy aj na ďalšie, ktoré ste možno prehliadli, ale stoja za prečítanie. A na záver nazrieme do najdiskutovanejším tém v našom fóre. 30/12/19 Ľubomír Mäkký Zaujímavosti
Najnovšie články na titulke
 
VHT Nepál: Tri sedlá alebo za 6 dní 6 x cez 5000 m Takmer každý, kto má rád turistiku, tam už bol. Dokonca tam bolo aj veľké množstvo takých, ktorí do hôr inak nechodia, len chcú mať zavesenú fotku doma, v práci, na sociálnej sieti, najlepšie všade. Tri sedlá v oblasti Solokhumbu predstavujú o niečo náročnejší, menej chodený, ale o to krajší variant v porovnaní s Gokyo alebo EBC trekom. Pri troche dobrej vôle a rozumnom časovaní nástupov sa dá väčšina úsekov absolvovať nerušene. Stále platí, že krásne kopce v NP Sagarmatha je možné vychutnať si v atmosfére, ktorá nie je skazená organizovanými stádami. Stačí si privstať. dnes Michal Gaboň Svet
Túra Zimné krásy pohoria Vtáčnik Pohorie Vtáčnik možno na prvý pohľad na mape veľmi nevyniká medzi ostatnými pohoriami a ten, kto ho nepozná, možno vybehne na najvyšší vrch, ale ďalej už pohorie neskúma. Najlepšie to vidieť v zime, keď sú cestičky na najvyšší bod vychodené, ale v iných častiach pohoria sa sotva dá nájsť nejaká ľudská stopa. Pritom je od vrcholu Vtáčnik len asi 15 minúť chôdze vzdialený vrch Kláštorská skala, ktorej vrchol tvorí zaujímavé skalné mesto. A toto je jedna veľká jedinečnosť pohoria. včera Pavel Forgáč Vtáčnik
VHT Mengusovský Volovec – okruh cez Žabie plesá Ako turista začiatočník, postupne objavujúci krásy Vysokých Tatier, som sa dostal do situácie, kedy mi Ostrva a Svišťovka nestačili, no Kriváň či Rysy boli ešte príliš vysoko. Keďže ma turistika pochytila pomerne ďaleko od mladosti, do atletických výkonov sa už nevrhám po hlave a k svojim limitom sa radšej približujem pomaly a opatrne. 23/02/20 Peťo Nový Vysoké a Belianske Tatry

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Expedičné jedlo Travellunch 04/09/12 13:18 14 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • Travellunch
  • Typ
    • lyofilizovaná strava
  • Hmotnosť
    • 125 g
  • Páči sa mi
    • nízka hmotnosť, chutné výživné jedlo, ľahká manipulácia, rýchla príprava
  • Nepáči sa mi
    • chýba ryska pre správne naplnenie vodou
  • Infocena
    • 7 €
  • Obchody
    • Travellunch.cz, OutdoorSport.sk, HUDYsport, Mall.sk
  • Obchody v HIKING adresári
    • HUDYsport - Banská Bystrica » viac
      HUDYsport – Miletičova - Bratislava » viac
      HUDYsport – Vysoká - Bratislava » viac
      HUDYsport - Košice » viac
      Šport Rysy - Poprad » viac
      VEREDA sport - Považská Bystrica » viac
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.53 (0.12)